Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Assassin's Creed II

Εταιρία : Ubisoft
Πλατφόρμα : PS3, XBOX 360, PC
Με δυό λογάκια :
Η επιστροφή του εντυπωσιακού Assassin's Creed, είναι έτη φωτός μεγαλύτερη, καλύτερη και γενικά σε όλους τους τομείς ανώτερη σε σχέση με το πρωτότυπο

Τα Θετικά : Υπέροχα γραφικά, σπουδαία αναπαράσταση των πόλεων και της εποχής γενικότερα, καλλιτεχνική αρτιότητα, άπειρη ποικιλία αποστολών, και επιλογών, καλό & πολύπλοκο σενάριο. Gameplay με άποψη, ποιότητα, πρωτοτυπία και ποικιλία. Είναι σαν Grand Theft Auto με σπαθιά.

Τα Αρνητικά : ο Desmond είναι ακόμα φλώρος. Το πλήθος των επιλογών μπορεί να “πελαγώσει” τους αρχάριους παίκτες. Μικρές ατέλειες στα γραφικά, σε ελάσσονες, επιμέρους λεπτομέρειες. Απαιτητικός χειρισμός με διάσπαρτες μικροατέλειες. Τα racing events τείνουν να γίνονται εκνευριστικά. Είναι σαν Grand Theft Auto με σπαθιά.

Πόσα πιάνει; 4,5 / 5 και με το ζόρι συγκρατήθηκα για να μη του βάλω 5 / 5
Αναλυτικότερα :
Να πω την αλήθεια, με απογοήτευσε το πρώτο Assassin's Creed. Αν και ήταν έξοχα πρωτότυπο στον τομέα του χειρισμού και του gameplay, με το δικό του, εξαίσια πρωτότυπο στυλ και ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά, οποιοσδήποτε μπορεί να χαληναγωγήσει τον ενθουσιασμό του, δε γίνεται παρά να μη καταλάβει σύντομα το εξής : το παιχνίδι χωλαίνει. Οι περισσότεροι θα το καταλάβετε περίπου στο 3ο επεισόδιο, μετά την αρχική πολύ καλή εντύπωση και το ωραίο tutorial, όταν τα πάντα όλα αρχίζουν να επαναλαμβάνονται.

Το Assassin's Creed, απέτυχε να κάνει αυτό που οι δημιουργοί του ονειρεύτηκαν για τον εξής απλό λόγο : ήταν ανολοκλήρωτο. Είχε μόλις 3 διαφορετικά είδη αποστολών (κλέψε το πορτοφόλι κάποιου / δείρε κάποιον / κρυφάκουσε μια συζήτηση). Σε ταλαιπωρούσε με πανομοιότυπο, απογοητευτικό και αταίριαστο με το πνεύμα του παιχνιδιού φινάλε, σε κάθε του επεισόδιο (έπρεπε να σκοτώσεις το στόχο σου, στον πλέον ακατάλληλο τόπο & χρόνο, σε κοινή θέα και μετά να γλυτώσεις με τη ζωή σου). Χώρια που οι σκηνές που λαμβάνουν χώρα στο παρόν ήταν αφόρητα εκνευριστικές, αργές, παρατεταμένες, δυσλειτουργικές στο σύνολό τους! Απελπισμένα ζητούσα κάποιον assassin για να καθαρίσει τον ηλίθιο κεντρικό χαρακτήρα, Desmond!!! Δεν άντεχα άλλο την ανημπορία και τη γκρίνια του! Τέλος, κερασάκι στην τούρτα, ήταν οι ατελείωτοι loading times που περνούσαν, μέχρι το παιχνίδι να σώσει / φορτώσει δεδομένα.

Παρόλα αυτά, οι αρετές του δεν ήταν λίγες και αν μη τι άλλο υπήρξαν παραπάνω από αρκετές για να θελελιωθεί αυτό το απίστευτο δεύτερο μέρος. Δε θέλει και πολύ φαντασία για να καταλάβεις ότι το Assassin's Creed II είναι το παιχνίδι που ανέκαθεν είχαν στο μυαλό τους και ήθελαν να φτιάξουν οι δημιουργοί του, αλλά δε διέθεταν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να το κάνουν. Τότε. Γιατί, τώρα επιτέλους τα κατάφεραν!

Σενάριο :
Αναλαμβάνεις το ρόλο του Ezio, ενός πλουσιόπαιδου (και λιγάκι... κωλόπαιδου!) που η προδοτική εκτέλεση του πατέρα και των αδερφών του, τον μπλέκουν σε μια άνευ προηγουμένου συνωμοσία. Ο πατέρας του ανήκε στο αρχαίο τάγμα των Ασσασίνων οι οποίοι μάχονται διαχρονικά την αντίστοιχη μυστική κοινωνία των Σταυροφόρων. Ο Ezio θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του με σκοπό να πάρει εκδίκηση και να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τα χαοτικά γεγονότα. Πολύπλοκο, ιντριγκαδόρικο και ποτισμένο στο πνεύμα μιας υπέροχης εποχής (Αναγεννησιακή Ιταλία), σε βάζει σταδιακά στα μυστικά του και σε τυλίγει με τα άπειρα sub plots του.

Μη ψαρώσεις που θα χάσεις τη μπάλα στην αρχή – είναι ένα πολύπλοκο σενάριο που λαμβάνει χώρα σε δυο ξεχωριστές χρονικές περιόδους, το τότε και το τώρα. Και ευτυχώς, η μερίδα του λέοντος, έχει δοθεί στο υπέροχο τότε. Τέρμα οι εκνευριστικές, ατέλειωτες σκηνές με τον Desmond να γκρινιάζει κάθε φορά που είναι να μπεί στο Animus! Το σενάριο, συμπληρώνεται εντός αλλά και εκτός παιχνιδιού, με διάφορους, έξοχους τρόπους. Ναι, καλά διάβασες. ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Δώσε βάση. Όσο παίζεις, κάθε μέρος, τόπος, έθιμο γενικά οτιδήποτε πρέπει ή είναι καλό (ή απλά έχει γούστο να ξέρεις) προστίθεται στη βιβλιοθήκη γνώσεών σου. Σταδιακά, το μυαλό του χαρακτήρα σου, γεμίζει με δεδομένα και μετατρέπεται σταδιακά σε μια αχανή εγκυκλοπαίδεια που έχει τα πάντα όλα για την εποχή, το σενάριο και γενικά ότι μπορείς να φανταστείς που να έχει έστω την παραμικρή σχέση με τα όσα πραγματεύεται το παιχνίδι.

Μάλιστα, είναι χωρισμένη και οργανωμένη σε κεφάλαια (τύπου : πρόσωπα, μέρη, συνομωσία, κλπ) για να διαβάζεται άνετα. Επιπλέον, μέσα στο παιχνίδι, καθώς εξερευνείς την Ιταλική ύπαιθρο, υπάρχουν κάποια περίεργα κρυμμένα σύμβολα που όταν ο Ezio (το ιστορικό “Avatar” του κεντρικού χαρακτήρα σου, Desmond) τα ανακαλύπτει, οι συνεργάτες σου μέσω του Animus τα αποκωδικοποιούν με αποτέλεσμα ένα πολύ μικρής διάρκειας βίντεο, που αποτελεί παραμικρό μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου το οποίο θεωρητικά αποκαλύπτει όλη την αλήθεια του παιχνιδιού!!! Η διαδικασία της αποκωδικοποίησης γίνεται πάντα με τη μορφή διάφορων mini games που θα σου θυμήσουν έντονα στιγμές από τις νουβέλες του Dan Brown, γεμάτες από αινίγματα που μοιάζουν σα να βγήκαν από τον “Κώδικα DaVinci”! Είναι μια υπέροχη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καινοτομία που σίγουρα θα σε ενθουσιάσει.

Το σενάριο ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ εμπλουτίζεται και συμπληρώνεται με πολύ ωραίες ταινίες μικρού μήκους τις οποίες μπορείς να τις βρεις δωρεάν στο ίντερνετ. Απαρτίζοντας ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ηθοποιούς, σε περιβάλλοντα που είναι φτιαγμένα από γραφικά υπολογιστή (μάλιστα, οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι είναι τα πραγματικά γραφικά των περιβάλλοντων του παιχνιδιού!) είναι όπως και να έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αν και όχι απαραίτητα για να καταλάβεις το τι παίζει στην ιστορία. Προορίζονται κυρίως για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στο σενάριο και στον κόσμο του παιχνιδιού. Αλλά όπως και να έχει, αποτελούν μια πολύ έξυπνη κίνηση της κατασκευάστριας εταιρίας που κάνει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ παιχνιδιού και πραγματικότητας να γίνεται κάπως πιο δυσδιάκριτη.

Γραφικά & Ήχος :
Υπέροχα γραφικά, καταπληκτική χρωματική παλέτα και φωτισμοί, δίνουν άνευ προηγουμένου ζωντάνια στους τόπους που επισκέπτεστε. Πραγματικά, δεν έχω ξαναδεί τόσο ολοκληρωμένη απεικόνιση Ιστορικής περιόδου σε παιχνίδι. Τα κτήρια έχουν καταπληκτική ποικιλία και είναι γεμάτα με ατμοσφαιρικά textures & λεπτομέρειες (κάγκελα, περβάζια, ακροκέραμα, μπαλκόνια, παράθυρα κλπ), οι οποίες δεν είναι μονάχα διακοσμητικού χαρακτήρα, καθώς, πρακτικά ο,τιδήποτε δεν είναι απλός τοίχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από τον Ezio για να αναρριχηθεί σε αυτό. Οι ολοζώντανοι τόποι είναι γεμάτοι κόσμο, ένα πολύβουο, πολύχρωμο πλήθος που κάνει τις εργασίες του, βολτάρει, ή απλώς κωλοβαράει, έμποροι πουλάνε τα εμπορεύματά τους, επαίτες ζητιανεύουν, βάρδοι σας κυνηγάνε τραγουδώντας και παίζοντας χαζή μουσική ζητώντας τον οβολό σας (και ενίοτε καταστρέφοντας την κάλυψή σας!), φρουροί περιπολούν, διαρρήκτες κλέβουν κόσμο (ενίοτε και το χαρακτήρα σου!) με αποτέλεσμα ένα χαοτικό κυνήγι με τις αρχές της πόλης. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πάρα πολλά και προσεγμένα, ντυμένα με ρεαλιστικές φορεσιές της εποχής. Βέβαια, με τέτοια κίνηση στους δρόμους και με τόσα πολλά μοντέλα που παρελαύνουν συνεχώς μπροστά σου, αναπόφευκτα κάποια από αυτά επαναλαμβάνονται.

Ο ήχος είναι κατά κανόνα διακριτικός, λιτός και εναρμονισμένος με τα ατμοσφαιρικά γραφικά. Η απουσία ενός τυπικού soundtrack είναι εσκεμμένη και εντείνει το κλίμα της περιπέτειας και το suspense. Τα ηχητικά εφφέ θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ωστόσο, αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το ατελείωτο speech. Οι χαρακτήρες, ακόμα και οι πιο ασήμαντοι τυχαίοι περαστικοί δε βάζουν γλώσσα μέσα, συνδιαλέγονται μεταξύ τους συνέχεια, ενίοτε σχολιάζοντας τα “κατορθώματά” σας. Άμα δεν έχετε λάβει μέτρα να κρύψετε τις πράξεις σας, τελάληδες (των οποίων τη σιωπή μπορείτε να εξαγοράσετε!) βγαίνουν στο δρόμο και προειδοποιούν τον κόσμο ότι κυκλοφορεί ένας δολοφόνος στην πόλη! Όλοι οι διάλογοι απαγγέλονται με πειστικό, ατμοσφαιρικό τρόπο και με αντίστοιχη Ιταλική προφορά! Η ομιλία, ειδικά των πρωταγωνιστών εναρμονίζεται πολύ ωραία με τα χείλη τους δημιουργώντας ένα εξαίσιο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

Χειρισμός :
Για όσους έχουν παίξει το προηγούμενο παιχνίδι, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο χειρισμό, απλά έχουν προστεθεί πολλά επιπλέον στοιχεία και έχουν διορθωθεί αρκετά λάθη και ελλείψεις. Πλέον, τα combos, τα counters & οι ελιγμοί βγαίνουν ανετότερα. Η μάχη κυλάει πιο ομαλά και οι κινήσεις είναι λιγότερο “ρομποτικές”. Σε γενικές γραμμές, ο χειρισμός είναι πολύ πρωτότυπος και “αντισυμβατικός” αλλά αφότου παρέλθει λίγη ώρα τριβής, θα σου γίνει δεύτερη φύση. Η βασική αρχή είναι ότι το κάθε κουμπί εκτελεί κάποιες γενικές έιτουργίες, οι οποίες ενίοτε αλλάζουν ή γίνονται πιο συγκεκριμένες, ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκεται ο χαρακτήρας σας. Οι πράξεις και οι επιλογές σου σαν Ezio είναι φαινομενικά αμέτρητες και μπορεί να αποπροσανατολίσουν τον αρχάριο παίκτη. Όμως, είναι τόσο εναρμονισμένες με τις καταστάσεις και τα καθήκοντα που καλείστε να φέρετε εις πέρας, που θα σας “βγει” με τον πλέον φυσικό και ενστικτώδη τρόπο.

Ένα προβληματάκι όσον αφορά το χειρισμό, που υπήρχε και στο προηγούμενο παιχνίδι, εξακολουθεί να υπάρχει και εδώ : επειδή οι επιφάνειες με τις οποίες αλληλεπιδρά ο Ezio είναι πάρα πολλές, μπορεί ενίοτε να κάνει μια διαφορετική πράξη σε σχέση με αυτή που αρχικά σχεδιάζατε. Ωστόσο, το ελαττωματάκι αυτό έχει περιοριστεί αρκετά σε σχέση με το πρώτο Assassin's... και δεν πρόκειται να επηρρεάσει σημαντικά την απόλαυση του παιχνιδιού. Ένα θεματάκι επίσης υπάρχει όταν καμιά φορά ο Ezio κολλάει σε αντικείμενα του περιβάλλοντος με τα οποία ΔΕ μπορεί να αλληλεπιδράσει (πχ μικρά δέντρα, τοίχοι, χαλάσματα) αλλά και πάλι, τίποτα το σημαντικό.

Gameplay :
Χαίρε βάθος αμέτρητο. Η αρχή που διέπει το gameplay είναι ότι μπορείς εύκολα να το μάθεις, αλλά δύσκολα θα γίνεις master στα άπειρα μυστικά του. Πάρε για παράδειγμα τη μάχη. Αυτά που χρειάζεσαι να μάθεις για να προχωρήσεις στο παιχνίδι, είναι τόσο απλά, όσο το συγχρονισμένο πάτημα δυο κουμπιών. Αλλά, πέρα από αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές επιπλέον επιλογές (κάποιες από αυτές τις έχεις for free, σε κάποιες πρέπει να κάνεις προπόνηση, κάποιες πρέπει να τις αγοράσεις και κάποιες να τις ανακαλύψεις αποκτυπτωγραφώντας αρχαία κείμενα απόκρυφης γνώσης!) που ναι μεν δεν είναι απαραίτητες να τις ξέρεις, αλλά είναι τόσο γαμάτες που θα θες να τις μάθεις όλες! Counters, combos, reversals, ελιγμοί αποφυγής, αφοπλισμοί, κλεψίματα όπλων, προσποιήσεις και βρόμικα κόλπα (πχ ρίχνεις χώμα στα μάτια του αντιπάλου) Πλήρης μάχη σώμα με σώμα με πιασίματα, χτυπήματα, κεφαλιές, γονατιές, σπρωξίματα, τα οποία αν τα εκτελεστούν στρατηγικά, μπορεί να έχουν ενίοτε θεαματικά / καταστροφικά / κινηματογραφικά αποτελέσματα! (πχ να γκρεμίσετε τον αντίπαλο από μια στέση / πολεμίστρα / γκρεμό, να τον ρίξετε πάνω σε ευθραυστα αντικείμενα του περιβάλλοντος για επιπλέον ζημιά και πάει λέγοντας)

Μετά, είναι τα γκάτζετ! Κρυμμένες λεπίδες, μαχαίρια ρίψης, βόμβες καπνού, ακόμα και τα χρήματά σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο! (τα ρίχνετε και κόσμος τρέχει να τα πιάσει, μπαίνοντας εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και τος διώκτες σας) Σε προχωρημένα επίπεδα, θα χρησιμοποιήσετε για τις αποστολές (ή απλά για το χαβαλέ σας) ακόμα και εφευρέσεις του Leonardo Da Vinci, με τον οποίο ο Ezio τυγχάνει να είναι καλός φίλος! Μετά, πέρα από την απλή μάχη, υπάρχουν οι τεχνικές δολοφονίας των Ασσασίνων (πολλές από τις οποίες είναι απόκρυφες και θα πρέπει να τις ανακαλύψετε) Τέλως πάντων, καταλάβατε αυτό που θέλω να σας πω. Μπορείτε να κερδίσετε όλες τις μάχες του παιχνιδιού απλώς πατώντας επανηλημμένα το πλήκτρο επίθεσης και ενίοτε κάνοντας άμυνα. Αλλά αν θέλετε να εμβαθύνετε, υπάρχει υλικό φαινομενικά άπειρο!

Και όλα αυτά, εν ολίγοις φανταστείτε να εφαρμόζονται με αντίστοιχους τρόπους σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Θέλετε να εκτελέσετε μια αποστολή; Μπορείτε απλά να πάτε με τρόπο, να στηθήτε στο κατάλληλο σημείο και να κάνετε αυτό που απαιτείται. Αλλά υπάρχουν επιπλέον κόλπα, στρατηγηκές και εναλλακτικές λύσεις που πέρα από πολύ πρωτότυπα, ταιριάζουν άψογα και με το πνεύμα του παιχνιδιού και της εποχής! Μπορείτε να μισθώσετε κλέφτες, μισθοφόρους, ιερόδουλες (!) που θα κάνουν τον απαραίτητο αντιπερισπασμό στους φρουρούς. Ή απλά να γίνετε ένα με το πλήθος και να περάσετε κάτω από τη μύτη τους απαρατήρητοι. Μπορείτε να σκοτώσετε από κοντά, στα μουλωχτά, από μακριά και φυσικά με τις απόκρυφες τεχνικές των ασσασίνων! Για να αποδράσετε από τα ζόρικα, μπορείτε απλά να τρέξετε σαν τρελός, κάνοντας ξέφρενο parkour στην πόλη. Μπορείτε να δημιουργήσετε αντιπερισπασμούς, να πετάξετε χρήματα που θα κάνουν το πλήθος να “αφηνιάσει”, να χρησιμοποιήσετε γκάτζετ, ή απλά να τους σκοτώσετε όλους, αν αισθάνεστε αρκετά κάφροι!

Πάμε στο σενάριο. Θέλετε απλά να το τερματίσετε; Κάνετε τις υποχρεωτικές αποστολές που ξετυλίγουν την πλοκή του παιχνιδιού, αφήστε όλα τα άλλα και ξεμπερδέψατε. Αλλά πέρα από αυτές υπάρχουν μιλιούνια διαφορετικών ειδών αποστολών και σεναρίων που όδηγούν σε άπειρες ετερόκλητες καταστάσεις! Παράδοση γραμμάτων, πληρωμένες εξτρά αποστολές και δολοφονίες, διαγωνισμός parkour-αρίσματος (!), εξερεύνηση στους μυστικούς τάφους ιστορικών ασσασίνων, αναζήτηση collectibles, απόκρυφων συμβόλων, λύση γρίφων, management της περιουσίας σας, ντύσιμο της έπαυλής σας με έργα τέχνης, αγάλματα, όπλα και πανοπλίες! Ανακαίνιση της πόλης σας με μαγαζιά και υπηρεσίες που θα σας προσφέρουν επιπλέον επίδομα! Σε αυτό το θέμα, το παιχνίδι θυμίζει πολύ έναν άλλο εξίσου αγαπημένο τίτλο, το Oblivion. Ή, ακόμα περισσότερο (δεδομένου ότι το παιχνίδι ΔΕΝ είναι rpg) θα σας θυμίσει τα παιχνίδια της σειράς Grand Theft Auto. Τώρα, αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό, ανάλογα με το πρωσοπικό σας γούστο.

Ρεζουμέ :
Τι άλλο να πεις; Το Assassin's Creed II είναι ένα μικρό έργο τεχνης και ίσως το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι που μπορείς να παίξεις αυτό τον καιρό. Δουλεμένο και προσεγμένο σε αηδιαστικό βαθμό, μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Αμέτρητο βάθος, ποικιλία, πρωτοτυπία, ατμόσφαιρα, τα πάντα όλα! Εξαίρετο δείγμα software αλλά και επαγγελματισμού, από μια από τις πλέον αξιόπιστες και ιστορικές εταιρίες που υπάρχουν εκεί έξω.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Δώσε βάση και στις Collector's Edition που κυκλοφορούν εκεί έξω. Η μια περιέχει μεταξύ άλλων μια 6ιντση λεπτομερέστατη φιγούρα του Ezio από ρητήνη, φορώντας τη λευκή ή τη μαύρη στολή του Ασσασίνου. Η πιο απλή, περιέχει μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία (Assassin's Creed : Lineage) διάρκειας περίπου μισή ώρα, που διηγείται τα γεγονότα που συμβαίνουν ακριβώς ΠΡΙΝ ξεκινήσει η ιστορία του παιχνιδιού. Επιπλέον, κυκλοφορεί και η κονσόλα PS3 πακέτο με την απλή έκδοση του παιχνιδιού. Παραδόξως, η τιμή του έχει πέσει ήδη πολύ, φαντάσου ότι αγόρασα την Collector's Edition με την ταινία, ολοκαίνουρια & σφραγισμένη, μόλις 29 ευρώ από γνωστό πολυκατάστημα στην Αθήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: