Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Elric : Stormbringer

Τόμος Πρώτος : Η Επιστροφή ενός Νεκρού Θεού
Τόμος Δεύτερος : Τα Αδέρφια του Μαύρου Σπαθιού
Τόμος Τρίτος : Η Ασπίδα του Θλιμμένου Γίγαντα
Τόμος Τέταρτος : Το Τέλος του Καταραμένου Άρχοντα
Σχέδιο & απόδοση σε comic : P. Craig Russell
Εκδοτική : Helm Comics
Τιμή : 4,90 Ευρώ το καθένα από τα τέσσερα τευχάκια

Κλασική δουλειά του Craig Russel αυτή η μεταφορά σε comics του (ακόμα πιο) κλασικού, ομώνυμου βιβλίου του Michael Moorcock. Το οποίο μάλιστα, χρονολογικά είναι το πρώτο βιβλίο του Έλρικ που ολοκληρώθηκε, για αυτό είναι και το πιο ανώριμο συγγραφικά. Θα πω κάτι, ρισκάροντας να λιθοβολιθώ από τους απανταχού φανς του fantasy. Θεωρώ τον Moorcock, αφόρητα υπερεκτιμημένο. Ναι, οι ιδέες του είναι πολύ καλές (τουλάχιστον κάποιες από αυτές) και η φαντασία του ειλικρινά “κεντάει”. Αλλά συγγραφικά, όσον αφορά καθαρά την τέχνη του λόγου, τον βρίσκω τουλάχιστον ανεπαρκή. Το γράψιμό του είναι στεγνό σαν παξιμάδι και οι περιγραφές του πιο περιληπτικές και από... εφημερίδας. Όλα αυτά τα ελαττώματά του είναι πλέον έκδηλα σε αυτό το παλιό βιβλίο. Αλλά είναι η δύναμη του περιεχομένου και των ιδεών του που το έκαναν να προσπεράσει άνετα τις όποιες αδυναμίες του και να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν ένα από τα πιο κλασικά έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Συμπαθώ τον Craig Russell, μου αρέσει το ιδιαίτερο αφαιρετικό στυλ του. Το πώς η (συχνα ελλιπής) εικονογράφισή του συμπληρώνει τα όσα δε λέει το κείμενο. Βέβαια, έτσι και το μάτι σου έχει συνηθίσει στις υπερπαραγωγές τύπου Todd Mc Farlane, εννοείται ότι τα απλά σκίτσα του Russell και η λιτή χρωματική παλέττα του θα σου φανούν τουλάχιστον ερασιτεχνικά. Σίγουρα ο άνθρωπος απευθύνεται σε ένα ώριμο κοινό και όχι σε πιτσιρικάδες που αγοράζουν “Μικιμάο” για να χαζέψουν πολύχρωμους υπερ-ήρωες. Και το συγκεκριμένο τετράτομο έργο (στο εξωτερικό κυκλοφόρησε σε περισσότερους, μικρότερους τόμους) είναι ένα από τα διαχρονικότερα δείγματα της τέχνης των comics.

Συμπαθώ και την Ελληνική Helm επειδή δείχνουν δείγματα ώριμης, επαγγελματικής δουλειάς και κάνουν λίγα μα σταθερά, ποιοτικά βήματα στο χώρο που κινούνται. Έμεινα υπερ – ευχαριστημένος με τον τρόπο που επιμελήθηκαν το “Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν” και ειμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω ότι το υψηλό επίπεδο παραγωγής διατηρείται και εδώ. Καλή ποιότητα χαρτιού, δέσιμο, χρώματα, όλα αδιατηρούνται ατόφια δίνοντας στον αναγνώστη μια δουλειά που τεχνικά είναι τουλάχιστον, άρτια και δεδομένου του όγκου του έργου, προσφέρεται σε αρκετά λογική τιμή. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην Ελληνική μετάφραση με διαλόγους που ρέουν αβίαστα και δεν έχουν σχεδόν τίποτα να ζηλέψουν από το πρωτότυπο.

Όσον αφορά την καλλιτεχνική αξία ενός από τα διασημότερα graphic novels όλων των εποχών, τι άλλο να πεις; Το σκίτσο του Russell δεν καλύπτει πλήρως τις όποιες αδυναμίες του βιβλίου, αλλά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έτσι και αλλιώς ουδέποτε δεν υπήρξε στόχος. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα ξεκινάνε κάπως μουδιασμένα, ειδικά στο πρώτο τεύχος και στο πρώτο μισό του δεύτερου. Όμως, άπαξ και προσπεράσεις αυτούς τους υφάλους, το πάντρεμα σκίτσου και λογοτεχνίας γίνεται ολοένα και καλύτερο και φτάνει στο ζενίθ του στο καταπληκτικό φινάλε. Άξια αγορά, για τον κάθε φίλο της λογοτεχνίας του φανταστικού, ακόμα και για αυτούς που δε διαβάζουν comics. Και μια αξιολογότατη δουλειά από τη Helm Comics.

Δεν υπάρχουν σχόλια: