Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Metal Gear Solid 4 : Guns of the Patriots


Ντροπή σου άμα θελεις να μου αποκαλείσαι gamer και δεν έχεις παίξει ούτε ένα από τα παιχνίδια της σειράς Metal Gear! Απλά αγνοείς ένα από τα πιο αξιόλογα franchise βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως που έχει δώσει μερικούς τίτλους που φιγουράρουν επάξια σε λίστες τύπου “Τα 100 σπουδαιότερα videogames όλων των εποχών” και δε συμμαζεύεται, από τις τόσες που συντάσσουν κατά καιρούς τα έγκυρα εξειδικευμένα έντυπα και site. Για όσους δεν ασχολούνται καθόλου με παιχνίδια, ή απλά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των θλιβερών κολλημένων PC gamers, (που είναι τόσοι πολλοί στη χώρα μας, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης από μέρους μας κάποιας έστω στοιχειώδους gaming παιδείας) πληροφοριακά αναφέρω ότι τα Metal Gear είναι μια σειρά παιχνιδιών δράσης τύπου πολιτικό-στρατιωτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, όπου κύριος στόχος του χαρακτήρα σου είναι να πραγματοποιήσει την αποστολή του παρεισφρύοντας στις τάξεις των εχθρών, χρησιμοποιώντας πρωτίστως κάθε είδος και τεχνική stealth που μπορείς να φανταστείς. Χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερα βαθύ και πολύπλοκο σενάριό και μυθολογία, τις εκτεταμένες cut-scenes, τα μνημειώδη boss fights, τους δυνατούς, άψογα δοσμένους χαρακτήρες με τους οποίους μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι, δένεσαι συναισθηματικά. Τα πιο γνωστά παιχνίδια εκεί έξω που ουσιαστικά υπάρχουν επειδή έκλεψαν κομμάτια από τα Metal Gear και τα εμπλούτισαν με τα δικά τους στοιχεία, είναι οι σειρές παιχνιδιών Splinter Cell, Syphon Filter, αλλά και τα Thief, Hitman, Asassin's Creed κλπ. Πρακτικά, το Metal Gear αποτελεί “παππού” όλων των παιχνιδιών Stealth, καθώς αυτό πρωτοπόρησε και ανακάλυψε αυτό τον τύπο παιχνιδιού, από τον πρώτο κιόλας τίτλο του για το Nintendo Entertainment System (NES) παλιά, το 1984.

Η τελευταία δουλειά του Hideo Kojima (o κύριος υπεύθυνος εγκέφαλος πίσω από τα παιχνίδια) είναι παράλληλα και η τελευταία αποστολή του Solid Snake (o πιο γνωστός και δημοφιλής ήρωας της σειράς). Ο Snake ανακαλύπτει ότι πάσχει από σύνδρομο προγηρίας. Το σώμα και το πρόσωπό του παραμορφώνονται με απίστευτα ταχύ ρυθμό και ουσιαστικά πλέον δείχνει και βιολογικά είναι ένας άντρας 60 και βάρε χρονών. Παράλληλα, στα χρόνια που μεσολάβησαν από το Metal Gear Solid 2 : Sons of Liberty, μετά το θάνατο του Solidus, ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην. Πλέον τα σώματα ασφαλείας είναι στην πλειοψηφία τους τεράστιες πολυεθνικές που έχουν παρεισφρήσει με τα πλοκάμια τους παντού, γεμίζοντας τα πεδία μάχης σε όλο τον κόσμο με δικούς τους ιδιωτικούς γενετικά τροποποιημένους στρατιώτες. Από ανεξάρτητη πηγή ανακαλύπτεις ότι ο κύριος υπεύθυνος και ιδιοκτήτης ποσοστού άνω του 95% αυτών είναι ο Liquid Snake, ο οποίος φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την τεχνολογία του στρατού του για να φέρει όλο τον κόσμο υπό την κατοχή του, πραγματοποιώντας έτσι το όραμα του Big Boss για τη δημιουργία του Outer Heaven, μιας φανταστικής κοινωνίας από μισθοφόρους, δίχως νόμους και περιορισμούς. Έτσι, ο ήρωάς σου ξανά ξεκινά σε μια από κάθε άποψη απέλπιδα προσπάθεια για να σταματήσει τη νέμεσή του Liquid και να κλείσει όλους τους παλιούς λογαριασμούς μια και καλή...

Κατ' αρχήν, ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να κάνω οποιαδήποτε μορφής περίληψη για το σενάριο του παιχνιδιού. Είναι τόσο εκτεταμένο που κατά καιρούς σε ψαρώνει και σε συγκλονίζει με το ρυθμό που γεμίζει το μυαλό σου με πληροφορίες. Αν δεν έχετε ξαναπαίξει Metal Gear, η προηγούμενη παράγραφος που έγραψα δε σας λέει τίποτα. Μη μασάτε, θα τα καταλάβετε όλα στην πορεία του παιχνιδιού. Αν είστε παλιοί φανς και ακόμα δεν έχετε παίξει το Guns of the Patriots, είμαι σίγουρος ότι από μόνη της η αναφορά όλων αυτών των ονομάτων είναι από μόνη της αρκετή για να σας κάνει να κλείσετε ΤΩΡΑ τον υπολογιστή και να τρέξετε στο πιο κοντινό κατάστημα ηλεκτρονικών και να προμηθευτείτε το παιχνίδι. Δε μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά εδώ θα αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω αρκετά. Το Guns of the Patriots είναι το καλύτερο και το σημαντικότερο παιχνίδι για το Playstation 3 και αποτελεί από μόνο του επαρκή λόγο για να αγοράσετε την τελευταία παιχνιδομηχανή της SONY. Ταυτόχρονα, είναι ένα από τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών, ανεξαρτήτως format.

Γραφικά – Είναι ίσως ένα από τα πιο άρτια παρουσιασμένα παιχνίδια όλων των εποχών. Αν και δουλεύει σε ανάλυση 720p, εντούτοις το επίπεδο της λεπτομέρειας συγκλονίζει. Από τα άψογα κατασκευασμένα μοντέλα χαρακτήρων ως το λείο, απίστευτα αληθοφανές animation, όλα όσα βλέπεις θαμπώνουν, εντυπωσιάζουν το μάτι, ενθουσιάζουν το μυαλό. Τι να πρωτοαναφέρεις? Τα πρόσωπα, τις φιγούρες, την επώδυνη ομορφιά των Beauty & the Beast τελικών κακών, τον τρόπο που ο ηλικιωμένος Snake τρίβει με παράπονο τη μέση του όταν βρίσκεται για πολλή ώρα σε κάποια άβολη στάση? Τις νιφάδες του χιονιού που μπερδεύονται στα μάτια, τα φρύδια, τα μαλλιά του ενώ η αναπνοή του αχνίζει? Την Octocamo στολή σας που προσαρμόζεται αυτόματα στη χρωματική παλέτα του περιβάλλοντός σας? Να μιλήσω για τα τεράστια διαδραστικά βίντεο (με διάρκεια που κάποιες φορές υπερβαίνει τη μια ωρα?!?) και τα άπειρα mini games, τις πολλαπλές εναλλακτικές γωνίες λήψης ΑΚΟΜΑ και κατά τη διάρκεια των cut-scenes? Ό,τι και να πεις για τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πραγματικά λίγο.

Ήχος – Αστέρι και ναυαρχίδα του ηχητικού τμήματος του παιχνιδιού είναι οι απίστευτα καλοί διάλογοι, ειδικά η φωνή του Solid Snake. Το παλικάρι που έβαλαν να υποδυθεί τον πρωταγωνιστή, πρέπει να έχει μια σακούλα κάκαλα μισό κιλό! Εντύπωση προκαλεί όχι μόνο η ποιότητα των φωνών, αλλά και η ερμηνεία, η ηθοποιία που κρύβεται πίσω από αυτές. Το soundtrack είναι απλά καταπληκτικό με ατμοσφαιρικά κομμάτια, άψογης ποιότητας, αλλά και άπειρα διάσπαρτα τραγούδια που βρίσκετε υπό τη μορφή αντικειμένων, κρυμμένα στις πίστες του παιχνιδιού, τα οποία τα αποθηκεύετε και τα ακούτε όποτε θέλετε στό... ipod του Snake! Πολύ καλά και τα ηχητικά εφέ με δυνατούς και χορταστικούς ήχους από τα όπλα, μέχρι τους παράξενους ήχους των βιο-μηχανών και τα ανατριχιαστικά μουγγανιτά (!) των geckos!

Χειρισμός - Αίσθηση προκαλεί ο πολύ καλός χειρισμός, για την ακρίβεια, το Guns of the Patriots έχει μακράν τον καλύτερο χειρισμό από όλα τα άλλα παιχνίδια της σειράς, η οποία έτσι και αλλιώς φημίζεται για την ιδιοτροπία και την ιδιαιτερότητα του χειρισμού της. Ωστόσο, η τεράστια ελευθερία κινήσεων και η ευρύτατη γκάμα όπλων και κόλπων που έχετε στα χέρια σας, συνεπάγεται ένα αρκετά πολύπλοκο μοτίβο χειρισμού. Θα χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα όλα τα πλήκτρα του χειριστηρίου, μάλιστα κάποια από αυτά έχουν και δεύτερη εναλλακτική λειτουργία. Έτσι, θα σας πάρει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μάθετε καλά τα controls, αλλά αφού γίνει αυτό δε θα σας πιάνει τίποτα. Την κάμερα (με την οποία είχε ένα θεματάκι ο προηγούμενος τίτλος της σειράς, Metal Gear Solid 3 : Snake Eater) μπορείτε πλέον να την χειριστείτε ακριβώς όπως θέλετε εσείς και για πρώτη φορά (επιτέλους!) ο Snake μπορεί να κινείται κανονικά σε first person mode, με τόσο καλή απόδοση που πρακτικά μπορείτε να μετατρέψετε το παιχνίδι σε first person shooter, αν κάτι τέτοιο γουστάρετε.

Gameplay – Με τη μια το παιχνίδι θα σας δώσει να καταλάβετε ότι το κλασικό gameplay της σειράς Metal Gear διατηρείται στο ακέραιο και μάλιστα έχει υποστεί και ένα γενναίο lifting. Έχουν πλέον απομακρυνθεί στοιχεία από τους παλιότερους τίτλους που ήταν εντυπωσιακά μεν, αλλά δεν πρόσφεραν τόσο στην εμπειρία του παιχνιδιού. Έτσι δεν θα χρειαστεί πλέον να ανησυχείτε ούτε για ενοχλητικές κάμερες, ούτε για συλλογή φαρμακευτικού υλικού (ράμματα, γάζες, αντισηπτικά κλπ) την περιποίηση και το ράψιμο των τραυμάτων σας, ούτε και θα ασχοληθείτε με τη συλλογή τροφής, κλπ. Το μόνο πράγμα που θα σας απασχολήσει όσον αφορά τα στατιστικά του Snake είναι το life bar, που μετράει τη ζωή που σας απομένει, το morale bar, που μετράει ταυτόχρονα την κόπωση αλλά και το ηθικό & την ψυχική κατάσταση του χαρακτήρα σας και τέλος το % Camo, που είναι μια ένδειξη του πόσο καλά κρυμμένος είστε. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του, τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπιστείτε από εχθρούς. Το γνωστό gameplay που δίνει σαφή προσανατολισμό στο stealth και στην αποφυγή της μάχης επίσης διατηρείται, μόνο που αυτή τη φορά ο Snake παρά τα χρονάκια του είναι μάλλον πιο δυνατός από άλλοτε, και έτσι ακόμα και οι λιγότερο υπομονετικοί παίκτες που έχουν ευαίσθητο trigger finger, ή όσοι θέλουν απλά να καφριλιάσουν, μπορούν να το κάνουν χωρίς αυτό να συνεπάγεται πλέον αναπόφευκτο game over. Όλα αυτά φυσικά γίνονται υπό προϋποθέσεις, καθώς ακόμα και ο πιο απλός στρατιώτης τείνει να είναι τουλάχιστον εξίσου δυνατός και εξοπλισμένος με τον Snake, οπότε ακόμα και στις στιγμές που γουστάρετε με τα πολυβόλα σας, πρέπει να το κάνετε πίσω από κάποιο εμπόδιο που να προσφέρει επαρκή κάλυψη.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι η απίστευτη, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, πληθώρα αντικειμένων και επιλογών που το παιχνίδι βάζει στα χέρια σας. Οι πίστες βρίθουν από κρυμμένα σημεία, μυστικές γωνίες, περάσματα και αντικείμενα. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι όπως αγαπάτε, ανάλογα με τα γούστα και το στυλ σας. Προσαρμόζεται πλήρως με τις επιλογές σας και όποιος και να είναι ο τρόπος που θα διαλέξετε για να ολοκληρώσετε τις αποστολές σας, είναι εξίσου αποδοτικός. Μπορείτε απλά να γεμίσετε το όπλο σας και να αρχίσετε να καθαρίζετε κόσμο, να το παίξετε stealth commando φάση με το μαχαίρι σας και το tranquillizer gun, μπορείτε να περάσετε την πίστα απλά χωρίς να σας δει κανένας κάνοντας έρπειν κάτω από σήραγγες και χαμηλά περάσματα, προσέχοντας να μη φανείτε ούτε να ακουστείτε, η μπορείτε να αράξετε σε μια ταράτσα και με το sniper rifle να το παίξετε ελεύθερος σκοπευτής.

Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν τα αντικείμενα, ιδιαίτερα τα όπλα που έχετε στη διάθεσή σας τα οποία είναι απλά ΑΠΕΙΡΑ. Παρόλα αυτά, όλα καταφέρνουν να ξεχωρίζουν, έχουν το κάθε ένα το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας, αναπαρίστανται από ένα κομψό και λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο και τα περισσότερα από αυτά είναι αναβαθμίσιμα, συχνά με την προσθήκη 3 ή και 4 εξαρτημάτων. Βέβαια είναι σίγουρο ότι κάποια θα σας φανούν πιο χρήσιμα από κάποια άλλα. Πάντως το στάνταρ είναι ότι θα τερματίσετε το παιχνίδι χωρίς να έχετε προλάβει να δοκιμάσετε ούτε τα μισά από αυτά! Είναι τόσα πολλά! Το αυτό ισχύει για όλα και για τα κόλπα και τις μανούβρες που μπορείτε να κάνετε.

Ρεζουμέ – Νομίζω ότι ήμουν μέχρι τώρα αρκετά σαφής. Το Metal Gear Solid 4 : Guns of the Patriots είναι το καλύτερο παιχνίδι που μπορείτε να αγοράσετε αυτή τη στιγμή για το Playstation 3. Το εναλλακτικό stealth στυλ του ίσως να ψαρώσει στην αρχή μερικούς από εσάς, ειδικά αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει παιχνίδι του είδους. Ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού, θα δείτε πολύ συχνά την οθόνη του game over, αλλά αυτό θα κρατήσει μέχρι να τη σακουλευτείτε τη φάση και μετά θα δείτε ότι θα παίζετε από ένστικτο και το παιχνίδι θα κυλάει σα γάργαρο νεράκι. Θα το τερματίσετε σε 19 με 20 ώρες, από τις οποίες τα βίντεο και τα cut scenes καταλαμβάνουν άνω του 50%. Τέλος, δε θα πρέπει να αμελήσουμε την αναφορά και στο online μέρος του παιχνιδιού, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ανεπτυγμένο, με πολλά και πρωτότυπα game modes και συχνά updates που συνεχίζουν να γίνονται μέχρι και σήμερα. (Το πιο πρόσφατο που είδα το είχε κάνει η εταιρία προς τα τέλη Μαϊου.)

Τα θετικά – Γραφικά, ήχος, χειρισμός, gameplay, ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κινηματογραφική παρουσίαση χολυγουντιανών προδιαγραφών. Τεχνική αρτιότητα σε όλο το μεγαλείο της. Βαθιά, πολύπλοκη, συγκλονιστική ιστορία. Γνήσιοι χαρακτήρες που σε κάνουν να συμπάσχεις μαζί τους. Υψηλό replay value.

Τα αρνητικά – Αν δεν έχετε ιδέα από τα παλιά παιχνίδια Metal Gear, πιθανό στην αρχή να χάσετε λιγάκι τη μπάλα, καθώς το σενάριο στηρίζεται αρκετά στα προηγούμενα. Κάποιες απόπειρες χιούμορ άλλοτε πετυχαίνουν, άλλοτε σε αποσπούν από την ιστορία. Το φινάλε είναι λιγάκι πιο τραβηγμένο από όσο θα έπρεπε. Σχετικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω καν αν έχει νόημα να γράφω τα ελαττωματάκια του παιχνιδιού, είναι τόσο λίγα και ασήμαντα σε σχέση με το γενικό σύνολο... το ένα και μεγαλύτερο πάντως είναι το εξής : Το παιχνίδι κάποτε ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!!!

Ξανά, θέλω να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Μιχάλη για όλα. Το παραπάνω review είναι αφιερωμένο σε σένα φίλε μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: