Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Hulk vs


Μιλάμε για δυο ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (διαρκούν περίπου 45 λεπτά η καθεμία) οι οποίες έχουν σαν κύριο θέμα τον τσαμπουκά του Hulk με κάποιο άλλο γνωστό comic ήρωα. Βγήκαν στην κυκλοφορία λίγο μετά από το τελευταίο The Hulk έργο, προφανώς για να επωφεληθούν από την αίγλη του. Και οι δυο ταινιούλες είναι φτιαγμένες από την εταιρία παραγωγής του Stan Lee και είναι κλασικό κινούμενο σχέδιο στο χέρι, σαν και αυτό που βλέπουμε Σαββατοκύριακο πρωί στο STAR. Οπότε η μάστιγα των CGI γραφικών δεν έχει περάσει από εδώ, είτε λόγω οικονομικής στενότητος, είτε λόγω νοσταλγικής διάθεσης, είτε (το πιθανότερο) λόγω και των 2. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις, το προϊόν που προσφέρεται είναι απλώς διεκπεραιωτικό, δίχως να εντυπωσιάζει και είναι μάλλον κατάλληλο για τις μικρότερες ηλικίες, καθώς κάθε υποψία γραφικής βίας είναι οριστικά και αμετάκλητα πετσοκομμένη.

Hulk vs Thor

Ο Bruce Banner απάγεται από τον κακό Θεό Loki που θέλει να καταστρέψει τη Valhalla μέσα στο χρονικό διάστημα που ο πατέρας των θεών Odin βρίσκεται υπό ένα μυστικιστικό λήθαργο προκειμένου να ανανεώσει τις δυνάμεις του. Βλέπετε, για λίγες ώρες κάθε χρόνο, η κατοικία των καλών θεών μένει αφύλακτη από το δυνατότερο υπερασπιστή της και είναι τότε που οι δυνάμεις του σκότους συγκεντρώνονται σε μια ασφυκτική πολιορκία προκειμένου να την καταστρέψουν. Ωστόσο πάντα οι επιθέσεις αποκρούονται από τους κατοίκους της Valhalla που έχουν σαν επικεφαλή τους το Thor. To σχέδιο του Loki είναι να χρησιμοποιήσει ένα ξόρκι για να διαχωρίσει τον Bruce Banner από τον κτηνώδη εαυτό του και μετά να εξαπολύσει τον Hulk, όταν οι άμυνες της πόλεις έχουν εξαντληθεί από την πολιορκία. Επακολουθεί ο χαμός με μια μακροσκελή μάχη που τελειώνει στον Κάτω Κόσμο και τελικά τα πράγματα αποκαθίστανται στην πρότερή τους κατάσταση.

Αν και το σενάριο προσφέρεται για εντυπωσιασμούς και για καλλιτεχνικές ελευθερίες και πρωτοτυπίες, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Η πολιορκία από τις δυνάμεις του σκότους δε φαντάζει αρκετά ψαρωτική. Τα τέρατα και οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες είναι σαν να βγήκαν από το χρονοντούλαπο της 10ετίας του '80 και από τα πλάνα της αξέχαστης σειράς κινουμένων σχεδίων Dungeons & Dragons. Οι πρωταγωνιστές δεν απεικονίζονται ιδιαίτερα πιστά σε σχέση με όπως τους έχουμε μάθει από τα comics. Ο Bruce Banner σε όλα τα πλάνα στέκεται κάπου αβοήθητος και απλώς εκλιπαρεί με μια κλαψιάρικη εκνευριστική φωνή να σταματήσει η συμφορά που τον βρήκε. Ο Thor είναι πολύ άχρωμος και άγευστος και εδώ παρουσιάζεται καθαρά σαν θεός, τελείως απαλλαγμένος από το θνητό του alter ego. Δεν γίνεται ουδεμία εκμετάλλευση της πλούσιας μυθολογίας των Βορειοευρωπαϊκών λαών προκειμένου να εμπλουτιστεί η ιστορία και να αποκτήσει περισσότερο χρώμα, χαρακτήρα και ιδιαιτερότητα. Ωστόσο η ταινιούλα βλέπεται ανετότατα και είναι ανώτερη από τη δίδυμη αδερφή της. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αν και το ματς Hulk vs Thor καταλήγει... τύπου ισόπαλο, εντούτοις στα περισσότερα πλάνα ο Thor απεικονίζεται να μαζεύει το ξύλο της ζωής του από τον πράσινο μπουνταλά!

Hulk vs Wolverine

Ένα χωριό καταστρέφεται και ο Wolverine στέλνεται να ερευνήσει την αιτία. Οι μαρτυρίες που έχει αναφέρουν ένα πράσινο γίγαντα που μαινόμενος έσπειρε τον όλεθρο. Ψάχνοντας, πέφτει πάνω σε έναν ψυχολογικά συντετριμμένο Bruce Banner (που ΑΚΟΜΑ το μόνο που κάνει είναι να κλαψουρίζει και να παραπονιέται με την ίδια εκνευριστική φωνή της προηγούμενης ταινίας!). Ακολουθεί συννενόηση τσιμέντο που καταλήγει στη μεταμόρφωση του Bruce σε Hulk και το ξύλο αρχινά. Σύντομα ωστόσο αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα δεν έχουν συμβεί έτσι και η μάχη μεταφέρεται στο μυστικό εργαστήριο που έφτιαξαν τον αδαμάντινο εξωσκελετό του Wolverine, όπου αυτός συγκρούεται με μια ομάδα κακών μεταλλαγμένων, πρώην συναδέλφων του, και όλους μαζί τους δέρνει ανεξέλεγκτα ο Hulk!!!

Ναι, το σενάριο είναι λιγουλάκι γιούργια, κυριολεκτικά χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, καθώς καθόλη τη διάρκεια της ταινίας όλοι τσακώνονται με όλους (ακόμα και οι κακοί μεταξύ τους!) δίχως ξεκάθαρο λόγο και αιτία. Έχοντας σχέδιο μετριότερο από το Hulk vs Thor και ίσως λιγάκι καλύτερη δράση, το ματς με τον Wolverine δεν βγάζει αποτέλεσμα γιατί απλώς... δεν υφίσταται κάτι τέτοιο σε ολοκληρωμένη μορφή, ωστόσο στις λιγοστές σκηνές που τσακώνονται, ο Hulk έχει άνετα το πάνω (πράσινο, τεράστιο) χέρι. Μοναδικό δυνατό σημείο, η παρουσία του villain θεού (και τραγικά αδικημένου και παραμελημένου!) Omega Red.

Δεν υπάρχουν σχόλια: