Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Taken, Madagascar 2

Taken

Φετινή (2009) περιπέτεια με τον Liam Neeson στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός είναι ένας διαζευγμένος συνταξιούχος κυβερνητικός πράκτορας που περνά την ώρα του κάνοντας δουλειές του ποδαριού και τρέφει παθολογική αγάπη για τη μοναχοκόρη του που ζει με τη μητέρα της. Όταν η μικρή φύγει για ένα ταξιδάκι αναψυχής στο Παρίσι, απάγεται από Αλβανούς μαφιόζους. Τότε ο σούπερ μπαμπάς αποφασίζει να αναλάβει δράση και θα κόψει κώλους. Έλα στον παππού.

Όσο προβλεπέ και κλισαρισμένη αν ακούγεται η υπόθεση (και είναι!) εντούτοις αυτό το φιλμάκι γαμεί και δέρνει. Μοντέρνο, γρήγορο, με μπόλικες χορταστικές σκηνές δράσης και αυθεντικό βρωμόξυλο. Καμιά σχέση με gayλίδικες χορογραφημένες action scenes τύπου Matrix. Ειδικά η φάση με την ανάκριση που κάνει στον αλλοδαπό, είναι κλάσης ανθολογίας. Ο Liam Neeson είναι όλα τα λεφτά στο ρόλο, ειλικρινά δε γινόταν να βρεθεί κάποιος καλύτερος σε αυτή τη θέση.

Πέρα από την καφρίλα, αυτό το ταινιάκι έχει και κάποιες ιδιαίτερα έξυπνες φάσεις. Ο σούπερ μπαμπάς χρησιμοποιεί και το μυαλό του, πέρα από τις γροθιές του για να βρει τα ίχνη του παιδιού του. Προσθέστε το “στη μάπα σου” φινάλε αλλά και μπόλικες έμμεσες αναφορές σε παλιότερα διαμάντια του είδους. Θα σου θυμίσει Charles Bronson και θα γουστάρεις. Τόσο καλή που θα πιστεύεις ότι ήρθε με ντελίβερι από το χρονοντούλαπο της 10ετίας του '70.

Madagascar 2

Η συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Dreamworks είναι εδώ (αλήθεια, αναλογιστήκατε ποτέ πόσο gay ακούγεται το όνομα Dreamworks? Θα μπορούσε να είναι μπαρ για λουμπίνες. “Χρυσό μου σήμερα γνώρισα έναν απίθανο τύπο στο Dreamworks!!!”) και περιέχει ό,τι θα μπορούσατε να περιμένατε από ένα τυπικό sequel του είδους. Η ίδια δυνατή ομάδα στα τεχνικά credits αλλά και πίσω από τις φωνές των χαρακτήρων. Μια καλή πρόφαση σεναρίου για ένα εκ νέου ξάφρισμα εισητηρίων. Το ίδιο βαρεμένο χιούμορ και ιδιόρρυθμοι πρωταγωνιστές - καρικατούρες.

Δεν είναι κακό. Απεναντίας, είναι διασκεδαστικότατο. Και για τις μικρότερες ηλικίες (αυτό δε το συζητάμε καν) αλλά και για τους μεγαλύτερους. Ωστόσο, έχεις την αίσθηση ότι το φιλμάκι επαναπαύεται στις δάφνες του πρώτου μέρους και δεν τολμά να προχωρήσει την ιστορία του λίγο παρακάτω. Ίσως επειδή οι συντελεστές του γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει παρακάτω. Ότι είχαν να πουν το είπαν στην πρώτη ταινία, εδώ απλά επαναλαμβάνουν τη συνταγή. Η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία. Οι σινεμάδες θα γεμίσουν, τα κουκλάκια της ταινίας θα πουλήσουν αλλά και εσύ θα περάσεις ευχάριστα μιάμιση ώρα από τη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: