Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

The Black Cat

Για το ιστορικό του θέματος, η σειρά Masters of Horror χρηματοδοτήθηκε από ένα ιδιωτικό κανάλι της Αμερικανικής τηλεόρασης. Εκεί, τα κανάλια μπαίνουν στη διαδικασία να χρηματοδοτούν παραγωγές οι οποίες μετά προβάλλονται αποκλειστικά σε αυτά για να τραβήξουν ακροατές. Κάποιες από αυτές τις ταινίες βρίσκουν σε βάθος χρόνου το δρόμο τους στα ράφια των dvd. Υπάρχουν πολλές τέτοιες παραγωγές εκεί έξω, κυρίως θρίλερ. Γνωστότερη περίπτωση όλων η εταιρία του Stephen King η οποία έχει αναλάβει αποκλειστικά το έργο της μεταφοράς των ιστοριών του συγγραφέα στην οθόνη. Έργα όπως Langoliers, Storm of the Century οφείλονται στην εταιρία αυτή.

Τέτοια περίπου περίπτωση είναι και τα Masters of Horror. Το Concept ήταν να αναθέσουν σε γνωστούς σκηνοθέτες να φτιάξουν μικρού μήκους ταινίες (μεχρι 1 ώρα) υπό την αίγιδα ενός κοινού φιλμικού genre. Σαν συνταγή πέτυχε, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή πολλών “θεών” του είδους. Dario Argento, Don Coscarelly, Tob Hooper, Stewart Gordon, John Carpenter και πολλοί άλλοι, εξασφάλισαν την αναγνωρισιμότητα της σειράς και την εμπορική αλλά και καλλιτεχνική της επιτυχία. Κάποια από τα εργάκια που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία είναι μικρά αριστουργήματα, με κορυφαία όλων τα Cigarette Burns του Carpenter και το “Λαβκραφτικό” Dreams at the Witch House του Gordon.

Εξασφάλισε άλλες 2 σεζόν καθώς και το “άνοιγμα” και σε άλλα φιλμικά είδη, ξεκινώντας με την παραγωγή Masters of Science Fiction. Ακόμα και μια Ελληνική αλυσίδα βιντεοκλάμπ μπήκε στο παιχνίδι να πρωωθήσει τη σειρά στην Ελλάδα και έτσι μπορείτε εδώ και περίπου 3 χρόνια να βρείτε τα φιλμάκια των 2 πρώτων σεζόν του Masters of Horror σε dvd. Κάποια από αυτά αξίζουν.

Από τον τελευταίο κύκλο του Masters of Horror ξεχώρισα και προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την ταινιούλα. Μάστοράς της ο θεός Stewart Gordon που μας έχει δώσει ταινίες – έπη. Dreams at the Witch House, Dagon, The Outsider, From Beyond, Necronomicon, την τριλογία Re-Animator και άλλα αριστουργήματα, ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η κουλτούρα των b-movie σαβουροταινιών. Δεν έχω να πω και πολλά για την υπόθεση, εκτός από το ότι αποτελεί αρκετά πιστή μεταφορά της κλασικής ομώνυμης ιστορίας του Edgar Allan Poe. Πρωταγωνιστεί – και πάλι – ο αγαπημένος του ηθοποιός Jeffrey Combs. Όσοι από εσάς γνωρίζουν την ιστορία, ξέρουν ότι αυτό δεν είναι θρίλερ με την αυστηρή έννοια του όρου. Οστόσο είναι μια πανέμορφα ενορχηστρωμένη σκοτεινή μυθωδία με εκπληκτική ατμόσφαιρα, φωτογραφία και ερμηνείες. Χωρίς πειραματισμούς και b-movie-ίστικα στοιχεία, εδώ ο δημιουργός εκτελεί ακριβώς στο στόχο τον οποίο κλήθηκε να επιτεύξει. Τη σωστή μεταφορά της κλασικής ιστορίας. Και το καταφέρνει με πίστη, αγάπη και σεβασμό στο πρωτότυπο. Σωστός, καλοκουρδισμένος και ακριβής σαν Ελβετικό ρολόι. Άξιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: