Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Transsiberian, Λούφα & Απαλλαγή, Simon Says

Transsiberian

Με φόντο την παγωμένη απεραντοσύνη της Βόρειας Ρωσίας διαδραματίζεται αυτό το ταινιάκι. Δυο ζευγάρια συναντιούνται κατά τύχη στο δρομολόγιο της υπερ-σιβηρικής αμαξοστοιχίας. Ακολουθούν συγκρούσεις χαρακτήρων, ίντριγκα, πολλές ανατροπές. Ταινία καθαρά αφηγηματική, αφήνει το σενάριο και τις ερμηνείες να μιλάνε για την πάρτη της και αποφεύγει την πεπατημένη του εύκολου συναισθήματος, της cool ατάκας, της χωρίς λόγο δράσης. Αργά και υπομονετικά ξεδιπλώνει τις αρετές της και σε αφήνει στο τέλος σε μια φάση ευδαιμονίας, με το συναίσθημα της πλήρωσης που νιώθεις κάθε φορά που γεύεσαι κάτι με ποιότητα.

Πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το σιβηρικό τοπίο και είναι παράδοξο που μέχρι τώρα άφησαν οι απανταχού φιλμοπαραγωγοί ένα τέτοιο φυσικό θησαυρό να παραμένει ανεκμετάλλευτος. Οι χαρακτήρες είναι αυθεντικοί, πολύπλοκοι, αντιφατικοί. Αληθινοί. Καμια σχέση με τα στερεότυπα που χρησιμοποιούνται στις ταινίες.

Δε θα πω τίποτα άλλο για να αποφύγω τα spoilers. Όσοι έχουν δει το A Simple Plan (Ένα απλό σχέδιο) του Wes Craven και τους άρεσε, θα την απολαύσουν. Κινείται σε αυτό το στυλ. Επαναλαμβάνω την απίστευτη ατάκα που ακούγεται στην ταινία “άμα θες να μάθεις για την ιστορία της Ρωσίας, πάρε ένα φτιάρι. Είναι όλα θαμμένα εδώ” γιατί συνοψίζει άψογα το φιλμάκι.

Λούφα & Απαλλαγή

Έξυπνα τα παλικάρια. Χρησιμοποίησαν ένα τίτλο που παραπέμπει ευθέως στην εμπορική (αλλά όχι καλλιτεχνική) επιτυχία του Νίκου Περράκη. Είναι και το είδος της ταινίας τέτοιο που “τραβιέται” στην Ελλάδα. Αιώνιος ο καημός του Έλληνα με τη στρατιωτική του θητεία. Και χωρίς ανταγωνισμό στο σχετικό κινηματογραφικό πεδίο. Δηλαδή σα να είσαι κόκορας σε ορνιθοτροφείο στα Μέγαρα.

Βάλε και 2 – 3 γνωστά και τρέντυ ονόματα. Τσιμιτσέλης, Τσαλταμπάσης. Βάλε και έναν Κιμούλη, για να σε πουν και ποιοτικό. Μετά σκέφτεσαι – “με τι γέλασε ο κόσμος στο Λούφα και Παραλλαγή? Με τον Κρητικό χαρακτήρα και τα κουλά που έλεγε. Ε, λοιπόν, εμείς θα βάλουμε Πόντιο” Ταμάμ συνταγή για να μαζευτεί ο κόσμος στους σινεμάδες. Ειδικότερα οι μικρές ηλικίες.

Το στοίχημα πέτυχε. Τουλάχιστον εμπορικά. Άκουσα πολλά για αυτό το ταινιάκι, κυρίως καλά λόγια, αλλά ποτέ δε βρήκα το χρόνο να το δω. Until now. Ε, λοιπόν, η έκπληξή μου κορυφαία, όταν διαπίστωσα ότι πέραν του καλού εμπορικού πλασαρίσματος, “τα λέει” κιόλας. Καλά, μην πετάνε οι φιλοδοξίες σας και στα ουράνια. Δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ταινιάρα, ούτε καν για τα νεοελληνικά δεδομένα. Αλλά είναι διασκεδαστικό, ανάλαφρο και δροσερό σαν παγωτό τον Αύγουστο. Αρκεί να παίξεις με τους κανόνες του. Να μη το πάρεις στα σοβαρά, να οπλιστείς με την ελαφράδα και την ιλαρότητα που απαιτεί. Να ανεχτείς τον εμετικό Τσιμιτσέλη που εδώ είναι ερμηνευτικά απαράδεκτος, ακόμα και για τα δικά του δεδομένα. Να μη σπαστείς που θα δεις τη φάτσα του Βουρλιώτη (ή αλλιώς NiVo) στην οθόνη σου να προσπαθεί να το παίξει ηθοποιός (πάντως από τον Τσιμιτσέλη καλύτερα τα έλεγε) Και να παραστήσεις ότι δεν ακούς τα τραγούδια του, καθώς όλο το soundtrack της ταινίας είναι ένας μελωποιημένος hip hop μονόλογος του Βουρλιώτη. Τότε και μόνο τότε, το φιλμάκι αυτό θα σε ανταμείψει.

Πολλά τα αρνητικά που απαρίθμησα, αλλά οι αρετές της ταινίας τα υπερσκελίζουν. Το σενάριο είναι δουλεμένο και πρωτότυπο. Το χιούμορ του ποιοτικό, χωρίς να περιορίζεται στο χαβαλέ και στα “αστεία με κλανιές” Θα κάνει το σαλόνι σας να μυρίσει καλοκαίρι, θυμάρι και πεύκο.

Simon Says

Βιντεοαποπληξία. Παίζει ο ηθοποιός που έκανε το χαρακτήρα του “thin man” που ήταν από τους κακούς στα 2 φιλμάκια Charlie's Angels. Εδώ κάνει το μανιακό καθυστερημένο (!) δολοφόνο και τον εξίσου μοβόρο δίδυμο αδερφό του. Το γιατί ακριβώς επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο, δε μπορώ να καταλάβω. Κατά τα άλλα, η υπόθεση είναι το γνωστό και μη εξαιρεταίο καρμπόν που ξεκινά ως εξής - “μια παρέα από εφήβους πάνε για κατασκήνωση...” και καταλαβαίνετε τη συνέχεια.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτή η μαλακία είχε και καλές κριτικές στο imdb. Τέσπα. Κωμικοτραγική προσπάθεια να φτιάξουν ταινία τρόμου. Πάντως έχει 4 καλά γκομενάκια καθώς και ιδιαίτερα γενναιόδορη δόση από gore & splatter, οπότε αν οι φιλοδοξίες σας από μια ταινία περιορίζονται στο να δείτε άντερα, μπορεί και να διασκεδάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: