Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το Υφαντό του Βαμπίρ (The Vampire Tapestry)

Συγγραφέας : Susy McKee Charnas
Εκδοτική : Ars Nonturna
Με δυο λογάκια :
Το νήμα της ζωής ενός βαμπίρ ξετυλίγεται σε πέντε ημι-αυτόνομα διηγήματα που απαρτίζουν αυτό το μυθιστόρημα. Ένα μεταφυσικό αρπαχτικό που ψάχνει τον τρόπο να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει…


Αναλυτικότερα :
Δεν μου αρέσουν τα βιβλία με βρικόλακες. Δεν μου αρέσει τίποτα που να έχει σχέση με βρικόλακες. Αναγνωρίζω μονάχα δυο βρικόλακες : τον Christopher Lee και τον θεό Strahd Von Zarovich του Ravenloft. Άιντε και τα δυο πρώτα βιβλία του Νεκροσκόπου και τον… Επίτημο! Δεν είναι λοιπόν να απορείς που ήμουν αρκετά επιφυλακτικός με αυτό το βιβλίο, το οποίο παρεμπιπτόντως μου το δάνεισε η Ιωάννα και για αυτό την ευχαριστώ πολύ! Λοιπόν, ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος με αυτό… μέχρι που ξεζούμισα τις 300 κάτι σελίδες του σε μιάμιση ημέρα, οπότε, μάλλον θα έλεγα ότι τελικά το Υφαντό αυτό μάλλον μου άρεσε! Αν μη τι άλλο, ήταν πολύ πολύ καλύτερο από όσο περίμενα και ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με ότι φοβόμουν ότι θα δω!

Η Susan Mc Kee Charnas είναι βετεράνα συγγραφέας, αν και είναι μάλλον σχετικά άγνωστη στη χώρα μας. Έχει όμως αρκετές διακρίσεις και βραβεία στο ενεργητικό της, ένα ολοκληρωμένο και συνεπές έργο και πολλές πολλές συστάσεις και επαίνους για αυτό το βιβλίο της από σχεδόν όλους τους εν ενεργεία μεγάλους συγγραφείς τρόμου. Και όλα αυτά, φαίνονται στο γράψιμο της. Ώριμη και κατασταλαγμένη, αρκετά αισθαντική (ειδικά εκεί που πιάνει την γυναικεία ψυχολογία το απογειώνει το πράμα!) και ψυχολογική και με έμφαση στην ατμόσφαιρα και σε αυτό το κάτι που κάνει τον αναγνώστη να νιώσει, παρά στα «αντικειμενικά» γεγονότα. Μπορεί λοιπόν με χαρακτηριστική άνεση να προσπεράσει βασικά θέματα της πλοκής και του background που για οποιονδήποτε συγγραφέα να ήταν ζωτικής σημασίας. Και απλά να στα υπονοήσει ώστε να καλυφθείς προκειμένου να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει καλύτερα : στις λεπτεπίλεπτες, αργές και ύπουλες ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων της.

Ίσως αυτό να είναι και το στοιχείο που θα απωθήσει τον πιο ανυπόμονο αναγνώστη και από την άλλη μεριά θα το εκτιμήσει ο πιο ώριμος : η έλλειψη «κινηματογραφικής» δράσης, βίας, cheesy ατακών και λοιπών ευκολιών, ίσως κάνει κάποια επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, να φαντάζουν ενίοτε βαρετά. Όμως, το φινάλε επιβραβεύει τον υπομονετικό αναγνώστη, κάνοντας όλα όσα διάβασε να ενώνονται μέσα του με σχεδόν μαγικό τρόπο και να μετουσιώνονται σε ένα σύνολο που είναι σαφέστατα ανώτερο των επιμέρους τμημάτων του, πάνω κάτω με αντίστοιχο τρόπο που συμβαίνει στα μυθιστορήματα του J.G.Ballard.

Εμφάνιση / Δέσιμο :
Συμπαγές βιβλιαράκι, πυκνό γράψιμο, αλλά η μεγαλούτσικη γραμματοσειρά σε σώζει από τους πονοκεφάλους. Στιβαρή ράχη με θερμοκόλληση, ταιριαστό «ατμοσφαιρικά» εξώφυλλο.

Μετάφραση :
Εξαιρετικά καλή δουλειά από την Βάγια Ψευτάκη

Ρεζουμέ :
Μίλια μακριά από την πλέμπα που έχει καταντήσει τους βρικόλακες το σημερινό σταρ σύστεμ, «Το Υφαντό του Βαμπίρ» αποκαθιστά τον πληγωμένο θρύλο σε πιο ρεαλιστικές αλλά και εσωτερικές βάσεις. Ένα πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα που σαφέστατα δεν πρέπει να χάσει κανένας βαμπιρόφιλος!


Πόσα πιάνει; 3¾ / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: