Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Side Effects (Παρενέργειες)


Μάστορας : Steven Soderbergh
Παίχτες : Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law 
Με δυο λογάκια :
Ο κόσμος μιας νεαρής γυναίκας καταρρέει όταν ο ψυχίατρός της συνταγογραφεί ένα καινούριο αντικαταθλιπτικό που έχει απρόσμενες παρενέργειες… όμως καθώς η υπόθεση ξεφεύγει από τα όρια, τα ψέματα πληθαίνουν και η αλήθεια δείχνει να είναι ολοένα και πιο μακρινή και δυσάρεστη…


Αναλυτικότερα :
Εντάξει, ίσως να μην υπήρχε πιο κατάλληλη εποχή για να γυριστεί μια ταινία σαν το Side Effects. Σε μια κοινωνία που χαπακώνεται μαζικά και συστηματικά, απλά δεν μπορούσε να μην υπάρξει κάποια στιγμή που να μην φτιαχτεί αυτή η ταινία. Και το ευτύχημα είναι ότι στα χεράκια του Steven Soderbergh δέχεται την δουλειά που την αξίζει. Και εκεί που το Side Effects θα μπορούσε να είναι ένα φτηνιάρικο θρίλερ, εκμεταλλευόμενο την επικαιρότητα του θέματός του, εντούτοις αποφεύγει όλες τις κακοτοπιές στις οποίες θα έπεφτε στα χέρια οποιουδήποτε άλλου σκηνοθέτη και ανυψώνεται σε μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη ταινία ίντριγκας και μυστηρίου.

Τι είναι με δυο λόγια το Side Effects? Είναι ένα δικαστικό ψυχολογικό θρίλερ και από τα πιο πρωτότυπα και καλύτερα του είδους. Θίγει άπειρα θέματα (κατορθώνοντας να μην γίνεται φλύαρο, ούτε βαρετό), βρίθει «γεμάτων» πολύπλοκων χαρακτήρων με ειλικρινή και γνήσια κίνητρα, αξίες και αδυναμίες και όλα αυτά τα παντρεύει σε μια άκρως ιντριγκαδόρικη πλοκή που αποκαλύπτει σταδιακά, αργά και βασανιστικά την αλήθεια της, σχεδόν μέχρι λίγο πριν κυλήσουν τα credits του τέλους. Αν μπορώ να παραπονεθώ για κάτι, είναι για το ότι πρόκειται για ταινία τυπική του Soderbergh και για αυτό και βλέπεις ότι περιμένεις από το στυλ του σκηνοθέτη : μινιμαλιστικά, ψυχρά, άδεια και αποστειρωμένα πλάνα και σκηνικά, ιδωμένα μέσα από μια εξιδανικευμένα αστική ματιά, ανέμπνευστη σκηνοθεσία και αδύναμες σκηνές, ηθοποιούς που επιλέχτηκαν περισσότερο λόγω του star quality τους, παρά της αξίας τους ή του ταιριάσματος τους με τον ρόλο, με – φυσικά – αμφίσημα αποτελέσματα. Εξαιρετική η Rooney Mara, μέτριος προς καλός ο Jude Law και η Catherine Zeta Jones, τελείως άστοχος ο Channing Tatum, σε σημείο να χαίρεσαι που… φεύγει από την ταινία νωρίς!

Ρεζουμέ :
Παρά τις αδυναμίες που προκύπτουν από το γνωστό και προβλεπόμενο στυλ του σκηνοθέτη (αν και αυτό είναι μια καθαρά προσωπική άποψη) το Side Effects είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό και δικαστικό θρίλερ που θα έκανε τον Hitchcock να νιώθει περήφανος. Χειρίζεται το προκλητικά δημοφιλές θέμα του με σεβασμό και ηρεμία και αυτό είναι αν μη τι άλλο κατόρθωμα.

Πόσα πιάνει; 3¾ / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: