Τρίτη 24 Απριλίου 2012

To Τανγκό των Χριστουγέννων

Μάστορας : Νίκος Κουτελιδάκης
Παίχτες : Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντίνοος Αλμπάνης
Με δυο λογάκια : 
Σε ένα στρατόπεδο στον Έβρο το 1970 τα πάντα βρίσκονται σε τροχιά προετοιμασίας για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Έναν υπολοχαγός επιστρατεύει τη βοήθεια ενός φαντάρου για να τον μάθει τανγκό. Θέλει τη νύχτα της γιορτής να να χορέψει με την γυναίκα του διοικητή, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος...


Αναλυτικότερα
Δεν μπορώ να κρύψω ότι ήμουν αρκετά διστακτικός για αυτή την ταινία. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, σχεδόν όλες οι πιο "mainstream" Ελληνικές ταινίες λειτουργούν αποκλειστικά με τη λογική της αρπαχτής και σαν εφαλτήριο για τον κάθε ένα πολυδιαφημιζόμενο τηλεοπτικό μαϊντανό. Δεν θέλει πολύ για να αποδείξεις κάτι τέτοιο. Είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο για το οποιοδήποτε στοιχειωδώς νοήμων πλάσμα εκεί έξω, αφότου δει μια ταινία πχ με την Ζέτα Μακρυπούλια, να θέλει μετά να βάλει σε λειτουργία το μίξερ και να το μπήξει στα μάτια του. Ευτυχώς, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοια περίπτωση. 

Το τανγκό των Χριστουγέννων, ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στο εμπορικό και το "κουλτουριάρικο" στοιχείο, είναι ένα παραμύθι για τον καταπιεσμένο έρωτα που σε καίει μέσα σου, για καταπιεσμένες ζωές, τη λυτρωτική δύναμη της φιλίας αλλά ενίοτε και της... ανθρώπινης βλακείας! Όλα αυτά είναι στολισμένα με υπέροχες εικόνες (καταπληκτική η φωτογραφία και τα σκηνικά) μουσικές εξόχως νοσταλγικές και μικρές δόσεις χιούμορ βαλμένο ακριβώς εκεί που πρέπει για να σπάει τη μελαγχολία της αφήγησης.  

Αν δεν υπήρχαν κάποιες επιμέρους αστοχίες, όπως τα αποτυχημένα make up effects όταν απεικονίζονται οι χαρακτήρες σε μεγάλη ηλικία, αλλά και το "ξεφούσκωμα" της ιστορίας στο φινάλε, θα προσκυνούσαμε! Αλλά όπως και να έχει, "Το Τανγκό των Χριστουγέννων" είναι σινεμά αξιώσεων και σαφέστατα η καλύτερη Ελληνική ταινία των τελευταίων ετών. Συνιστάται ανεπιφύλακτα, ακόμα και αν δεν σου αρέσει το τανγκό!

Πόσα πιάνει : 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: