Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Retreat

Μάστορας : Carl Tibbetts
Παίχτες : Jamie Bell, Cillian Murphy, Thandie Newton
Με δυο λογάκια : 
Ένα ζευγάρι προσπαθώντας να ξεφύγει από μια οικογενειακή τραγωδία αποφασίζει να περάσει διακοπές στο απομονωμένο νησί που πήγαιναν πιο νέοι. Ένας άντρας ξεβράζεται από τη θάλασσα με ιδιαίτερα παράδοξη συμπεριφορά και ιδέες που φαντάζουν στο ζευγάρι εξωφρενικές... σύντομα, η κατάσταση γίνεται αποπνικτική...


Αναλυτικότερα
Τι είναι το Retreat? Τεχνικά είναι "θρίλερ αγωνίας". Πρακτικά είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, θλιμμένο και απαισιόδοξο δημιούργημα που ξεχειλίζει από αγωνία. Και είναι κρίμα που τέτοιες ταινίες δεν βρίσκουν το δρόμο τους για τις μεγάλες αίθουσες... αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και αν κάτσουμε να το αναλύσουμε εδώ θα ξεφύγουμε άσχημα... ας είναι, δες το και σαν μια τύπου δοκιμασία κατά την οποία όσοι το ψάξουν και νιώσουν να αφιερώσουν το χρόνο και την προσοχή τους, θα ανταμειφθούν με το να το απολαύσουν... έτσι και αλλιώς, πρόκειται για μια ταινία που δεν απευθύνεται στον καθένα... Πλάκα πλάκα, το "Retreat" δεν υστερεί σε πολλά πράγματα από τις "μεγάλες" ταινίες του είδους, θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει σκηνοθετήσει ένας Cronenberg ή ακόμα και ένας Lars Von Trier στα νιάτα του! Ναι, είναι τόσο καλό και το σημαντικότερο - είναι εξαιρετικά πρωτότυπο. Λιτό - βασικά δωρικό - στην παραγωγή του, με μόλις 3 ηθοποιούς (που προσφέρουν όμως ερμηνείες κορυφής) και με μοναδικό του σκηνικό το απομονωμένο σπίτι και την λιτή φύση του μικρού νησιού, είναι ένα υπόδειγμα του πόσο καλά πράγματα μπορείς να κάνεις με λίγα φράγκα, αλλά με πολύ ταλέντο και φαντασία. 

Με αυτά τα λίγα υλικά, το "Retreat" καταφέρνει να συγκινήσει, να σε προβληματίσει, να σε τρομάξει - και κυρίως : να παίξει με σπάνιο και αριστοτεχνικό τρόπο με την παράνοϊκότητά σου. Γεμάτο μυστήριο, αγωνία και ανατροπές, φαντάζει δύσκολο να βρεις κάτι μεμπτό για το Retreat. Κι όμως υπάρχει : είναι εξαιρετικά θλιβερό, θέλει γερό στομάχι για να το σηκώσεις. Ειδικά τα τελευταία 10 λεπτά είναι δυσβάσταχτα. Και κάτι ακόμα : η τελική σκηνή του φινάλε λιγάκι το γάμησε και ψόφησε. Δεν του άξιζε ένα τέτοιο φινάλε. Κατά τα άλλα, το "Retreat" έχει ποιότητα, ερμηνείες κορυφής, μυστήριο και αγωνία. 

Πόσα πιάνει : 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: