Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Frozen


Μάστορας : Adam Green
Παίχτες : Shawn Ashmore, Emma Bell and Kevin Zegers
Πόσα πιάνει; 3,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Τρεις νεαροί snowboarders, παγιδεύονται στο chairlift του τελεφερίκ, στην ανάβαση σε ένα χιονοδρομικό. Κάτι η συννενόηση τσιμέντο, κάτι η γκαντεμιά, κάτι που ο χειριστής του lift φέρνει λιγάκι σε... δημόσιο υπάλληλο, στο διαταύτα το χιονοδρομικό κλείνει, όλοι φεύγουν και οι 3 άτυχοι νέοι μένουν μόνοι τους κρεμασμένοι κάτι δεκάδες μέτρα από το έδαφος. Πλέον, έχουν δυο μοναδικές διόδους : ή να βρουν ένα τρόπο να ξεφύγουν, ή να παγώσουν μέχρι θανάτου...

Αναλυτικότερα :
Το δυνατό σημείο του "Frozen" είναι η πρωτοτυπία του σκηνικού του. Ποιός από εμάς δεν έχει νιώσει έστω μια φορά μια αμηχανία στο τράνταγμα του τελεφερίκ καθώς ανεβαίνει την πλαγιά; κι όμως, ένας τόσο κοινός φόβος είχε μείνει τελείως ανεξερεύνητος κινηματογραφικά, μέχρι τώρα τουλάχιστον! Δεύτερον, η αγωνία χτίζεται δραματικά, με βασανιστικά μεθοδικούς ρυθμούς που οδηγούν σε σκηνές που πραγματικά θα σε κάνουν να θες να φας τα νύχια σου από το άγχος. Λίγες είναι πλέον οι ταινίες που καταφέρνουν να στριμώξουν τόση πολλή αγωνία μέσα σε τόσο λίγη χρονική διάρκεια, και για αυτό πρέπει να τις ανταμείβουμε αναγνωρίζοντας τις αρετές τους. Οι χαρακτήρες είναι άκρως αληθοφανείς, ωραία αναπτυγμένοι και στην πορεία καθώς αποκαλύπτονται ακόμα περισσότερα για αυτούς, σε κάνουν να τους συμπαθήσεις πραγματικά, επομένως και να νοιάζεσαι όσον αφορά το τι θα τους συμβεί. Αξιοπρεπέστατες ερμηνείες, φρέσκες φάτσες, ωραίοι ρεαλιστικοί διάλογοι.

Και αν το σκεφτείς, πέρα από το ότι το γεγονός της κυκλοφορίας ενός καλού θρίλερ είναι πλέον είδηση από μόνο του, είναι ειλικρινά πολύ δύσκολο να υλοποιήσεις ένα τέτοιο σενάριο. Θέλω να πω, πώς την παλεύεις τραβώντας όλη κι όλη μια καρέκλα που κρέμεται στο πουθενά με 3 νοματαίους πάνω, επί μιάμιση ώρα, χωρίς να κάνεις τον θεατή να βαρεθεί; Κι όμως, ο μάστορης εδώ τα καταφέρνει μια χαρά! Ε, μαγκιά του μεγάλη! Και αν κάποιες σκηνές του ήταν ακόμα πιο “επώδυνες” και το φινάλε του δεν ήταν τόσο απότομο και ημιτελές, σε σημείο που να σου καταστρέφει όλη την καλή εικόνα, ε τότε θα προσκυνούσαμε!

Splatter / Gore :
Σε κάποιες σκηνές θα πεις “άουτς!” Πάντως θα μπορείσε να είναι και πολύ πιο κακό και αμείλικτο...

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Μες στο ψοφόκρυο; Πλάκα με κάνεις;

Ρεζουμέ :
Εν ολίγοις, μια χαρά ταινιάκι είναι το "Frozen" παρά το ότι θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερο. Έχει ατμόσφαιρα, αγωνία, ένα πρωτογενές, σκληρό αλλά μαγευτικά όμορφο τοπίο και φρέσκες, ωραίες φάτσες και ερμηνείες. Για πόσα καινούρια θρίλερ μπορείς να πεις κάτι τέτοιο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε; Θριλεράκηδες αγαλλιάστε! Οι υπόλοιποι, απλώς μη το δείτε ποτέ μαζί με το έτερόν σας ήμισυ, γιατί μετά θα βλέπετε χιονοδρομικό κέντρο και δη τελεφερίκ, μόνο με το ... μακαρόνι!

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

ένα σχολιάκι για το Β/Κ. Δεν μπορώ να θυμηθώ μια ανάλογη ταινία που ήθελε ντε και καλά τσόντα στα χιόνια και οι θεοί οι παραγωγοί βάλαν.... ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΖΑΚΟΥΖΙ ΈΞΩ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ! ΧΑΧΑΧΑΧ!