Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Best of 2010

Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, αυτό το post είναι αφιερωμένο στις κορυφαίες 10 ταινίες που μας εντυπωσίασαν τη χρονιά που μας πέρασε. Αν είσαι αναγνώστης, απλά δε θες να χάσεις αυτά τα 10 διαμαντάκια. Για αναλυτικότερα σχόλια, σε παραπέμπω στα αντίστοιχα review της Καμαριέρας. Παρατηρήσεις, πάσης φύσεως σχόλια, προσθήκες, προτάσεις και δε συμμαζεύεται, είναι όπως πάντα ευπρόσδεκτα. Πάντως, σαν γενική εντύπωση, παρά την οικονομική κρίση, το 2010 υπήρξε αρκετά παραγωγική χρονιά, με ταινίες πολλές και καλές, σε αντίθεση με το απόλυτα αδιάφορο 2009. Ίσως η οικονομικές συνθήκες να έκαναν τους υπέυθυνους να διαλέγουν προσεκτικότερα τα σενάρια, βάζοντας στην άκρη τις μπαζοταινίες και τα αναίτια sequels (όχι βέβαια ότι δεν είχαμε πολλά και από δαύτα!) και τους παραγωγούς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους ανεβάζοντας κατακόρυφα τον ποιοτικό πήχη. Το δικό μας top 10 παρατίθεται παρακάτω, με πολλή αγάπη και σε απόλυτα τυχαία σειρά...


1# The Road
Λυρικό, βαθιά ανθρώπινο, επιβλητικό, καταθλιπτικό, ιδιοφυές. Ένας ύμνος για το ανθρώπινο πνεύμα, τη θυσία για την αγάπη, το πείσμα που μπορεί να βγάλει από τον καθένα μας τον λογοτεχνικό ήρωα που αψηφά κάθε δυσκολία. Και μια ζωντανή απόδειξη ότι οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλίο είναι πάντα οι καλύτερες.

2# NINE
Ένα μιούζικαλ διαφορετικό από τα άλλα. Σου κάνει λιανή μα πλήρη ανασκόπηση στις σχέσεις μεταξύ άντρα και γυναίκας σε μόλις 90 κάτι λεπτά. Κορυφαίες ερμηνείες και παρουσίες, υπέροχα τραγούδια, σενάριο, χορογραφίες, τα πάντα όλα. Ένα μικρό κομψοτέχνημα στην ταινιοθήκη σου.

3# UP
Απλά το καλύτερο CGI cartoon (μαζί με το “WALL - E”) όλων των εποχών. Πολύχρωμο, περιπετειώδες, σκερτσόζικο. Αλλά και αληθινά πνευματώδες, βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, χωρίς μελούρες και φτηνά δάκρυα. Θα τολμούσε κανείς να πει ότι είναι περισσότερο κατάλληλο για ενήλικες, παρά για πιτσιρικάδες. Αν το δεις και δε σε αγγίξει, ε, αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός να κόψεις τα ψυχοφάρμακα...

4# Shutter Island
Ο Scorcese μας έχει συνηθίσει σε αριστουργήματα και το Shutter Island δεν είναι εξαίρεση. Βαθύ, παλιομοδίτικο suspense και ατμόσφαιρα τόσο πυκνή που σχεδόν την κόβεις με μαχαίρι. Αποπνικτική – σχεδόν απόκοσμη – αγωνία, αριστουργηματική φωτογραφία, σκηνοθεσία και soundtrack. Και ο Leonardo Di Caprio στην καλύτερή του μέχρι τώρα ερμηνεία.


5# Ninja Assassin
Ναι, οι ninja τα σπούσαν, τα σπάνε και θα τα σπάνε και το Ninja Assassin είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσο δυνατό icon είναι ΑΚΟΜΑ στην κουλτούρα μας, παρά το σύστριγγλο και την απομυθοποίηση που υπέστησαν τη 10ετία του '80. Ίσως η πιο χορταστική ταινία πολεμικών τεχνών των (πολλών!) τελευταίων ετών.

6# Inception
Εγκεφαλικό, κατάλληλο για λίγους, απαιτητικό, μπερδεμένο. Και το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο των τελευταίων ετών. Το Inception θα κάνει τα μυαλά σου να πονάνε και θα εισχωρήσει στις συζητήσεις σου, αρκετό καιρό αφότου το έχεις δει, γεννώντας αναλύσεις, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Πράγμα που ανέκαθεν αποτελεί σήμα κατατεθέν κάθε αληθινά ΜΕΓΑΛΗΣ ταινίας...

7# Up in the Air
Οι αποστειρωμένοι χώροι και η σκηνοθεσία του, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το βαθιά ανθρώπινο στοιχείο του. Ένα μικρό αληθινά συγκηνιτικό αριστούργημα, από τον πιο υποσχόμενο σκηνοθέτη της γενιάς του και ίσως η καλύτερη εμφάνιση του Clooney.

8# Prince of Persia
Το πιο καλοφτιαγμένο κινηματογραφικό παραμύθι όλων των εποχών, μετά (ίσως) από την τριλογία Lord of the Rings. Χορταστικό, εκθαμβωτικό, ίσως η πιο entertaining ταινία της χρονιάς. Θα αποτελέσει από δω και εξής πρότυπο προς κάθε επίδοξο διάδοχο. Αν τη βρίσκεις μόνο με Φασμπίντερ, θα σου πέσει κομματάκι ελαφρύ, αλλά είναι η καλύτερη λύση για ένα χαλαρό κινηματογραφικό βράδυ στον καναπέ με το έτερόν σου ήμισυ ή και με τα παιδιά / ξαδερφάκια σου ακόμη!

9# The Ghost Writer
O Roman Polanski επιστρέφει και είναι ακριβώς όπως τον αγαπήσαμε και ίσως και καλύτερος. Λογοτεχνικός, εγκεφαλικός και μάστορας της ατμόσφαιρας και του αργού βασανιστικού suspense. Τόσο καλός που καταφέρνει να κάνει ακόμα και τους McGregor και Brosnan να βγάλουν (μετά από πολλά χρόνια) αληθινά καλές ερμηνείες! Ο αξιότερος εν ζωή διάδοχος του Alfred Hitchcock. Απλά υποκλινόμαστε.


10# Centurion
Ήρθε από το πουθενά και στρογγυλοκάθισε στο θρόνο της κορυφαίας σύγχρονης επικής ταινίας, όπου τα τελευταία χρόνια είχε ριζώσει το... “13th Warrior”. Επιβλητικά χιονισμένα τοπία, αξιοπρεπέστατη ιστορική συνέπεια και υπόβαθρο μια εποχή τόσο ενδιαφέρουσα και ανεξερεύνητη που φαντάζει σχεδόν μυθική. Άμεσες μάχες, χτυπήματα που “πονάνε”, καλές ερμηνείες, επικό ατσάλι και αίμα στους πάγους! Πώρωση! Και οστεοπώρωση άμα λάχει να 'ούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: