Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

The American (Ελ.Υπότιτλος : Ο Αμερικάνος)


Μάστορας : Anton Corbijn
Παίχτες : George Clooney, Paolo Bonacelli & Violante Placido
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Μετά από μια αποστολή που δεν τελειώνει με τον αναμενόμενο τρόπο, ένας επαγγελματίας δολοφόνος στέλνεται σε ένα απομονωμένο χωριό της Ιταλίας προκειμένου να μείνει έξω από το προσκήνιο μέχρι να κρυώσουν τα πράματα. Εκεί, ενάντια στις εντολές που έχει λάβει, θα έρθει σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού. Ειδικά οι συζητήσεις με τον ιερέα και η ερωτική σχέση που συνάπτει με την πόρνη του χωριού, θα αρχίζουν να τον αλλάζουν εσωτερικά, με βαθμιαίο αλλά ριζικό τρόπο.

Αναλυτικότερα :
Άλλη μια ταινιούλα που αποδεικνύεται τελείως διαφορετική απ'ότι την περίμενα. Από τον τίτλο της και το εξώφυλλο του dvd αναμένεις να δεις κάτι σε action flick. Καμία σχέση. Το “The American” μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν... έγχρωμο film noire. Έχοντας ελάχιστους διαλόγους (δηλαδή αν είχε κατιτίς λιγότερους θα ήταν πιο μούγκα ακόμα και από το πρώτο... “Conan”!) , κορυφαίες ερμηνείες, σκηνοθεσία, τοπία και φωτογραφία, μιλάει μέσα από τις εικόνες, τα συναισθήματα και τις εκφράσεις των προσώπων και των ματιών. Όλοι εδώ δίνουν αξιοζήλευτες ερμηνείες, ειδικά ο Clooney που στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται όλη η θλίψη, το κενό και η μοναξιά του χαρακτήρα που υποδύεται.

Κοινώς, μιλάμε για συνεμά εικόνων και συναισθημάτων, γνήσιο και “παλιομοδίτικο”, μακριά από υψηλά νοήματα και ψευτοκουλτουριάρικες τσιριτσάντζουλες. Εδώ υμνούνται τα απλά και αυτονόητα της ζωής, που όμως στην εποχή μας φαντάζουν τόσο δύσκολα και μπερδεμένα... ο έρωτας, η αλάγκη για απόδραση, για αλλαγή... Όχι ότι περιμέναμε κάτι λιγότερο από έναν τόσο άξιο σκηνοθέτη όπως ο Anton Corbijn, αλλά όπως και να έχει είναι πάντα χαρμόσυνο για μένα να επιβεβαιώνω με κάθε τέτοια ταινία που βλέπω ότι ο αληθινός κινηματογράφος υπάρχει ακόμα και είναι φρέσκος, ακμαίος και – πάνω απ' όλα – διαχρονικός.

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Η Violante Placido είναι η Sophia Loren της γενιάς της. Γυναικάρα με τα όλα της – και μας τα δείχνει και όλα! Θα τη απολαύσετε στην Καμαριέρα προσεχώς σαν mistress of the week!

Ρεζουμέ :
Κάποιοι από εσάς μπορεί να ξενίσουν από την έλλειψη δράσης, ή κάποιου “ουάου” ξεσπάσματος. Όλοι οι υπόλοιποι προχωρήστε άφοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: