Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Book of Eli (Ο Εκλεκτός)


Μάστορας : Albert Hughes, Allen Hughes
Παίχτες : Denzel Washington , Gary Oldman , Mila Kunis, Ray Stevenson
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό, ένας μοναχικός ταξιδευτής μεταφέρει ένα πολύτιμο φορτίο, σε μια δύσκολη αποστολή. Καθοδηγούμενος από ένα όραμα, οδεύει δυτικά με οδηγό ένα βιβλίο που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μέσω της επιρροής που ασκεί στην καρδιά και στις πεποιθήσεις των ανθρώπων. Όμως, τη δύναμη του βιβλίου την επιβουλεύονται και άλλοι για δόλιους σκοπούς...

Αναλυτικότερα :
Κατ' αρχήν, χαιρετίζω την άκρως άκυρη μεταφραστική απόδοση του τίτλου της ταινίας από το Ελληνικό τιμ! Προφανώς, αν και διανύουμε το σωτήριο έτος 2010, για τους Έλληνες υποτιτλιστές βρισκόμαστε ακόμα προ χιλιετίας, στην εποχή που κάνανε μεταφράσεις – λογοτεχνικά αριστουργήματα τύπου “Red Sonya = Κάλιντορ ο Μονομάχος”, ή (το αγαπημένο μου!) “Ninja Star of Death = Τα σκληρά καρύδια των νίντζα”! Ναι! Οι νίντζα έχουν πολύ σκληρά καρύδια όντως!!! Στο θέμα μας. Ρε, σαν πολύ μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό δεν έχει πέσει τώρα τελευταιά; Μήπως μας πρετοιμάζουν σιγά σιγά για κάτι και δε ξέρουν πώς να μας το σερβίρουν; Ή μήπως (απλούστερα) έχουμε αναβίωση του trend από την εποχή του Mad Max? Παίζει κάποτε να δουμε μια μοντέρνα βερσιόν της θρυλικής σκηνής όπου η Tina Turner τραγουδάει μέσα από τα σκονισμένα κάγκελα του Thunderdome, με κάποιο σύγχρονο γκαζιάρικο υπερ-πιπίνι νέας κοπής πχ Rihanna; Δε με χάλασε! Δε με χάλασε καθόλου!

Δεύτερον. Το να κάνεις τον Denzel Washington να δείχνει ΓΑΜΑΤΟΣ είναι επίτευγμα από μόνο του. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν εχουμε να κάνουμε με άλλη μια ταινία του σωρου. Βέβαια, οι αδερφοί Hughes δεν είναι τυχαίοι. Το κορυφαίο “From Hell” το θυμάσαι; Ε, αυτοί το σκηνοθέτησαν! Οπότε, προετοιμαζόμαστε να δούμε κάτι δυνατό. Και πολύ καλά κάνουμε! Λοιπόν, ετοιμάσου για την απόλυτη Fallout ταινία. Τα έχει όλα : σκονισμένη φωτογραφία. Γαμάτο (αλλά με την καλή έννοια!) πρωταγωνιστή! Έναν πολύ καλό Gary Oldman στο ρόλο του κακού – άξιο comeback, τόσα χρόνια τον είχαν φάει ερμηνευτικά παπαριές τύπου Harry Potter! Φοβερός, επιβλητικός κόσμος, ωραία τρελαμένες, τσαμπουκαλεμένες φάτσες και ένα ωραίο πιπίνι στη θέση του συνοδηγού (Mila Kunis) που το μόνο που θα σε κάνει να σκέφτεσαι για την πάρτη της είναι το πόσο ΕΠΙΚΟ θα είναι το συναίσθημα να σε “περιποιείται” στοματικά και ταυτόχρονα να έχεις αυτές τις ματάρες να σε κοιτούν!

Για την ακρίβεια, είναι τόσο καλή, που ξεχνάς ότι η ιστορία της είναι τόσο απλή, τελείως λακωνική! Όπως και η πλοκή! Το βάρος εδώ δίνεται στην επίτευξη της ατμόσφαιρας και πολύ καλά κάνει, γιατί (κάτι που είναι τόσο αυτονόητο!) Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ σε κάθε ταινία φαντασίας.

Splatter / Gore :
Λίγο, αλλά καλό και ποιοτικό. Ωραίες σκηνές μάχης και cool διαμελισμοί. Και ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ! ΤΩΡΑ!!!

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Προφανώς, η μεταποκαλυπτική κοινωνία είναι υπερβολικά πουριτανική. Ούτε μπουτάκια δεν έχει! Επιβάλλονται αναξιοπαθούσες σκλάβες ντυμένες με κουρέλια και από κάτω λεπτεπίλεπτα χρυσαφιά στριγκάκια! Το βασίλειό μου για ατάκες τύπου “δείξε μου τα κάλλη σου σκλάβα!” και χρααατσ! Να της σκίζει το πανοφώρι και γεμίζουν το πλάνο μαυρισμένα, μεγάλα, θηλυκά κωλομέρια! Τέλωσπάντων, ξεφύγαμε... τι λέγαμε; Λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω; Ε, δεν τα έχει!

Ρεζουμέ :
Η απόλυτη Fallout ταινία, μετά φυσικά από τα 3 “Mad Max”, είναι το “The Book of Eli”! Πράμα μάλλον άδικο, καθώς είναι ΠΟΛΥ καλύτερη από τα “Mad Max”!!! Όσοι γουστάρουν μετα-αποκαλυπτικά σκηνικά, δεν τίθεται θέμα, απλά την έχουν δει ήδη. Αλλά είναι τόσο καλό, που πραγματικά έχει να προσφέρει κάτι σε κάθε φίλο των ταινιών δράσης – και όχι μόνο.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Κάτι τέτοια διαμαντάκια βλέπεις και συνειδητοποιείς ακόμα περισσότερο πόσο ΠΑΠΑΡΙΑ ήταν το πανάκριβο, πολυδιαφημισμένο και με την άπειρη προώθηση “I Am Legend”!!! Και ΝΑΙ, τελικά μπορείς να φτιάξεις μια ταινία που να πραγματεύεται τη θρησκεία και να καταφέρνει ταυτόχρονα να είναι cool και όχι μόνο για Χριστιανόπουλα του κατηχητικού και Μορμόνους! 'nuff said!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: