Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Σφηνάκια - HellBoy 2, Iron Man, Dark Knight, Incredible Huk, X-files 2


HellBoy 2
Έχω άπειρη εκτίμηση για τον Guillermo Del Toro. Εδώ με απογοήτευσε. Μακρυα από το παραδοσιακό ύφος των comics HellBoy αλλά και από την πρώτη ταινία. Το χιούμορ εδώ βγαίνει σαχλό, οι σκηνές δράσης από ανεπαρκείς εως (στην καλύτερη των περιπτώσεων) βαρετές. Θυμάστε ένα campaign setting που είχε βγάλει κάποτε η Wizards of the Coast για να προωθήσει το d20 Modern, το Urban Arcana που είχε πάει άπατο? Ε, αυτό μου θύμισε η ταινία αυτή. Elf, troll και goblins να περπατούν δίπλα σε ανθρώπους (και αυτοί να μη παίρνουν χαμπάρι), elementals να βολοδέρνουν στη Νεα Υόρκη και δε συμμαζεύεται. Not good enough.

Iron Man
Υπερθέαμα για pop corn. Τούμπανο τα οπτικά εφφέ. Ο Robert Downey Jr άψογος στο ρόλο του, η Gwyneth Paltrow πανέμορφη γλάστρα δίπλα του. Ήθελε περισσότερη "πραγματική" δράση. Προς το τέλος κουράζει. Πολύ καλό και πρωτότυπο το κλείσιμο της ταινίας.

Dark Knight
Θεωρητικά μιλάμε για τη μεγαλύτερη επιτυχία του 2008. Πολύ καλό πραγματικά, αλλά λίγο υπερεκτιμημένο. Αποκάλυψη ο Heath Ledger, στον καλύτερο - και τελευταίο - ρόλο της καριέρας του. Προς το τέλος κουράζει, μπορούσε κάλλιστα να λείπει το τελευταίο μισάωρο της ταινίας και κανένας να μην έχει πάρει χαμπάρι. Μιλώ για το sub-plot με τον Harvey Dent και τη μετάβασή του σε Two-Face. Το ζόρισαν για να βγει. Περίσσευε. Η ταινία μας είχε δώσει ήδη πάρα πολλά. Πάντως δείτε το.

The Incredible Hulk
Θυμάται άραγε κανείς το προηγούμενο "τραγικό" HULK του και καλά κουλτουριάρη Ang Lee? Μάλλον όχι, και καλύτερα. Τούτο εδώ είναι πολύ καλύτερο, αλλά είχε ακόμα περιθώριο για βελτίωση. Σπάνιο δείγμα ταινίας που ενώ ξεκινά ψιλοαδιάφορα, όσο περνάει η ώρα γίνεται και πιό καλύτερη. Η τελευταία μάχη μεταξύ Hulk και Abomination πραγματικά εντυπωσιακή. Τα σπάει το φινάλε.

The X-files 2 - I Want to Believe
Και εγώ θέλω να πιστέψω, αλλά δυσκολεύομαι. Η πρώτη ταινία ήταν ένα υποδειγματικό - και πολύ αδικημένο - sci-fi flick που έχτιζε και έδενε αρμονικά με τη μυθολογία της σειράς. Τούτο εδώ καμία σχέση. ΣΚΑΤΑ σενάριο, τηλεοπτική σκηνοθεσία. Στο τέλος ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην αναρωτηθείτε - μα καλά, αυτό ήταν? Εϊναι σπουδαίο να βλέπεις ξανά τους Fox Mulder (David Duchovny) και Dana Scully (Gillian Anderson) μαζί και η περίφημη μεταξύ τους χημεία ακόμα υπάρχει, βγάζει σπίθες και αποτελεί το καλύτερο σημείο της ταινίας. Αλλά δεν αρκεί. Το σενάριο τα χαλάει όλα. Εγκληματικά άδικη προσπάθεια για τη σειρά και τους οπαδούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: