Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Hesher


Μάστορας : Spencer Susser
Παίχτες : Joseph Gordon-Levitt, Devin Brochu & Natalie Portman
Με δυο λογάκια :
Ένα παιδί προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ανάμεσα στην απώλεια της μητέρας του, την κατάθλιψη του πατέρα του και τον τσαμπουκά που δέχεται στο σχολείο. Τότε μπαίνει στη ζωή του ο  Hesher και καταφέρνει να την κάνει ακόμη πιο χαοτική…



Αναλυτικότερα :
Εντάξει, αυτό κι αν είναι παράξενη ταινία! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μια δραματική ταινία η οποία έχει για Soundtrack άσματα όπως τα Battery, motorbreath, Jump in the Fire, αλλά και επιλογές από Motorhead? (το καλύτερο soundtrack όλων των εποχών!!! Τουλάχιστον!) Και που πρωταγωνιστής της είναι ένας κοκαλιάρης αλλοπρόσαλλος χεβυμεταλάς, με εγκληματικές και εμπρηστικές τάσεις που δεν βγάζει παραπάνω από 7 ατάκες σε όλη την ταινία; Πέραν της καταπληκτικής ερμηνείας στον ομώνυμο ρόλο του Joseph Gordon-Levitt, βασικά το Hesher είναι (θα το πω και θα ακουστεί ίσως λίγο βλάσφημο) ένας σύγχρονος μεταμοντέρνος «Ζορμπάς». Ο μικρός ήρωας της ταινίας μαθαίνει να διαχειρίζεται τη θλίψη, το θυμό και την απώλεια χάρη σε αυτόν τον απίθανο τύπο που καπνίζει ότι βρει και γενικά κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι εκείνη την ώρα, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες.

Απρόσμενη αλλά πάντα ποιοτική η ερμηνεία της Natalie Portman, όπως και βασικά όλες οι ερμηνείες. Σκονισμένη φωτογραφία, άμεση – που θυμίζει οικιακή κάμερα – σκηνοθεσία, λίγοι διάλογοι που κρύβουν πολλά, γλυκόπικρες στιγμές όπου το δράμα εναλλάσσεται με το καμένο χιούμορ, ζόρικες καταστάσεις και μια μοναδική ικανότητα μέσα από την ασκήμια να βγάζει ομορφιά, όπως και μέσα από την ασφυκτική ζωή του παιδιού, που γίνεται ακόμη χειρότερη εξαιτίας του Hesher – βγαίνει τελικά κάθαρση, με αποκορύφωμα τις δυο τελευταίες σκηνές. Ίσως η ταινία αυτή είναι κομματάκι δύσκολη, ιδιαίτερα στην αρχή της καθώς δεν εξηγεί σχεδόν τίποτα. Όμως στην πορεία τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και το Hesher ξετυλίγει με άνεση τις αρετές του.

Ρεζουμέ :
Μια πολύ παράξενη όσο και μοναδική ταινία. Σας ανέφερα επίσης ότι έχει το καλύτερο soundtrack όλων των εποχών;

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: