Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

De rouille et d'os (Rust and Bone – Ελ υπότιτλος : Σώμα με σώμα)


Μάστορας : Jacques Audiard
Παίχτες : Marion Cotillard, Matthias SchoenaertsArmand Verdure
Με δυο λογάκια :
Έχοντας μονάχος του την ευθύνη για το μεγάλωμα του μικρού γιού του, ο Ali μετακομίζει με την οικογένεια της αδερφ΄΄ης του για να τα βγάλουν πιο εύκολα πέρα. Ο δεσμός του με την Stephanie, μια εκπαιδεύτρια φαλαινών, βαθαίνει όταν η όμορφη γυναίκα παθαίνει ένα ατύχημα που της στερεί και τα δυο πόδια της…



Αναλυτικότερα :
Δυσκολεύομαι να αποφασίσω αν το ταινιάκι αυτό όντως μου άρεσε. Ή, για να είμαι πιο ακριβής, το κατά ΠΟΣΟ μου άρεσε. Εντάξει, ο Audiard θεωρείται μεγάλος και τρανός στην πατρίδα του. και η τελευταία του ταινία, με μια πρώτη ματιά δείχνει αρκετά ρηχή έως και αδιάφορη μπορώ να πω. Θέλω να πω, είναι μια ταινία με αδιάφορους έως αντιπαθείς σε σημεία χαρακτήρες, που για το μέγιστο της διάρκειάς της, απλώς τριγυρνάνε εδώ και εκεί, ανταλλάσσουν διαλόγους συναισθηματικά «στεγνούς» χωρίς καμιά ενδιαφέρουσα εξέλιξη, χωρίς κανένα ξέσπασμα.

Κι όμως, το ταινιάκι αυτό βρίσκει τελικά τον δρόμο στην καρδιά σου. Γιατί η ομορφιά του, είναι ακριβώς αυτό : δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα, δεν έχει σαφέστατη αρχή, μέση και τέλος, οι πρωταγωνιστές δεν αγωνίζονται για κάποιον υπέρτατο και σαφώς ορισμένο σκοπό. Το De rouille et d'os βασικά, είναι μια χούφτα από ανθρώπινες ιστορίες, σχεδόν άτακτα εριμμένες. Γιατί έτσι ακριβώς είναι και η «αληθινή» ζωή. Έτσι, στο χύμα και μέσα από περιστάσεις και τυχαία γεγονότα, χτίζεται η βαθιά ιστορία αγάπης μεταξύ των πρωταγωνιστών. Χωρίς μελούρα, χωρίς προκάτ χολυγουντιανούς διαλόγους, αλλά από δυο καθημερινούς ανθρώπους, με όλα τα καλά και τα τρωτά του χαρακτήρα τους.

Καταπληκτικές οι ερμηνείες των Schoenaerts και Cotillard, ιδιαίτερα της δεύτερης, που πέρα από μεγάλη ηθοποιός, αποδεικνύει ότι είναι και μια πολύ καυτή γυναίκα. Ζεματάει μιλάμε! Αυτά εν ολίγοις. Δεν είναι η ταινιάρα – αποκάλυψη από την Ευρώπη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν. Είναι όμως μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα «ανθρώπινη» ταινία που θα μιλήσει με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο μέσα σου.

Πόσα πιάνει; 3¼  / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: