Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Unknown (Ο Άγνωστος)


Μάστορας : Jaume Collet-Serra
Παίχτες : Liam Neeson, Diane Kruger and January Jones
Με δυο λογάκια :
Ένας διάσημος επιστήμονας ταξιδεύει με τη γυναίκα του στη Γερμανία για να παρευρεθεί σε ένα επιστημονικό συμπόσιο. Κάποια στιγμή, παθαίνει ένα ατύχημα και ξυπνάει κάποιες μέρες μετά στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Δεν έχει καθόλου χαρτιά πάνω του, θυμάται ελάχιστα και η ίδια η γυναίκα του δεν τον αναγνωρίζει καθώς κυκλοφορεί με έναν τύπο ο οποίος δείχνει να έχει καταλάβει τη θέση και την ταυτότητά του. Παράλληλα, άγνωστοι τον παρακολουθούν και σταδιακά αρχίζουν να τον καταδιώκουν. Προσπαθώντας να βγάλει ένα νόημα μέσα από όλα αυτά και με μια απρόβλεπτη σύμμαχο στο πλευρό του, θα ανακαλύψει τρομακτικές αλήθειες...

Αναλυτικότερα :
Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις τον Liam Neeson να παίζει σε τέτοιου είδους ταινίες, ή μάλλον να παίζει σε ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ είδους ταινία! Το “Unknown” είναι ένα δυνατό πολιτικό θρίλερ αγωνίας, με πινελιές δράσης. Βασικά, θυμίζει λιγάκι το (πολύ ανώτερό του) “Taken”, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο προσγειωμένα. Όπως και να έχει, θα την έλεγα ταινία “παλαιάς κοπής” που έχει άρωμα ακόμα και από Hitchcock, ειδικά στο πώς χτίζεται η ατμόσφαιρα και το μυστήριο και τα ερωτήματα απαντιούνται αργά και σταδιακά μέχρι να συνειδητοποιήσεις, λίγο πριν το τέλος, την αληθινή διάσταση των γεγονότων.

Βασικά, για να μην το κουράζω, απλά θα πω ότι δυσκολεύομαι να βρω κάποιον σοβαρό λόγο να ΜΗΝ δει κανείς αυτή την ταινιούλα. Εντάξει, έχει τις αδυναμίες της, από κάποια σεναριακά κενά (μέσα στην καρδιά του Βερολίνου και ακριβώς τη στιγμή που το έχει ανάγκη, το κινητό δεν πιάνει σήμα) μέχρι κάποιες ατυχείς σκηνές (όπου μαζί με τον “σωσία” του απαγγέλλουν ταυτόχρονα τις ίδιες ατάκες λες και παίζουν σε μιούζικαλ!). Και, ίσως κάποιοι από εσάς που σας άρεσε το “Taken” και περιμένετε να δείτε κάτι αντίστοιχο, να σας ξενίσει η έλλειψη και η “λιτότητα” των σκηνών δράσης. Παρόλα αυτά, το “Unknown” είναι μια πολύ προσεγμένη ταινία, με ωραίο σενάριο, αξιοπρεπείς ερμηνείες (αν και έχουμε δει τον Liam Neeson σε πολύ καλύτερες στιγμές απ' ότι εδώ) και ουσιαστικές ανατροπές που θα σε πιάσουν αδιάβαστο.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: