Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Dark Sun Creature Catalog


Συγγραφέας : Richard Baker, Ari Marmell, Chris Sims
Εκδοτική : Wizards of the Coast
Τιμή : 20 ευρώ
Με δυό λογάκια :
Πρόκειται για το Monster Manual του Dark Sun campaign setting που έχει βγεί από την ιδια εταιρία, για την 4η έκδοση των κανόνων του Dungeons & Dragons.

Αναλυτικότερα :
Γεννημένα σε έναν κατεξοχήν εχθρικό κόσμο, τα πλάσματα του Athas διαφέρουν σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων κόσμων του Dungeons & Dragons. Αφενός είναι σαφέστατα πιο ανθεκτικά, αφετέρου, έχουν αναπτύξει ασυνήθιστους μηχανισμούς προσαρμογής – κυρίως με τη μορφή των psionics - στο αφιλόξενο περιβάλλον της ερήμου. Το βιβλίο περιέχει όλα τα καινούρια και “μοναδικά” πλάσματα του Dark Sun, απαρτιζόμενο κυρίως από τα κλασικά παλιά, όπως είχαν εμφανιστεί στα αντίστοιχα creature catalogs για το Dark Sun της 2ης έκδοσης από την TSR, αλλά και της 3ης έκδοσης, που είχε δημοσιευτεί σε δυο διαδοχικά τεύχη του DUNGEON, όταν έβγαινε ακόμα από την Paizo publishing. Επιπλέον, περιέχει και νέες προτάσεις πλασμάτων, μοναδικές για την καινούρια έκδοση αυτού του λατρεμένου campaign setting. Ακολουθεί ανάλυση του βιβλίου ανά κεφάλαιο :

Creatures of Athas
Είναι δικαιολογημένα το μεγαλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, αποτελώντας πάνω από τα 2/3 των σελίδων του. Όπως σε κάθε βιβλίο του είδους, ξεκινάει με μια εισαγωγή όπου αναλύονται οι μηχανισμοί του παιχνιδιού όσον αφορά τα τέρατα και επεξηγείται με σαφήνεια ότι μπορεί να έχει σχέση με τις στατιστικές τους. Το format των τεράτων, ακολουθεί το άκρως επιτυχημένο υπόδειγμα που καθιερώθηκε με το Monster Manual III (το πλέον καλύτερο “Monster Manual” της 4ης έκδοσης). Σε κάθε τέρας αντιστοιχεί το δικό του δισέλιδο, με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι πληροφορίες να είναι συγκεντρωμένες στο ίδιο εδάφιο, εκεί που ανοίγεις το βιβλίο, χωρίς να χρειάζεται να γυρίζεις σελίδες ή να μετροφυλλάς. Περιττό να πω πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον ήδη φορτωμένο με πολλά έργα, αλλά και πολλά βιβλία Dungeon Master. Οι actions του κάθε τέρατος είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες και ταξινομημένες, κάνοντας τη δουλειά του DM ακόμα ευκολότερη.

Επιπλέον, υπάρχουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τουλάχιστον από 3 διαφορετικές εναλλακτικές εκδοχές του κάθε τέρατος, σαν minions, solo, elite monsters και δε συμμαζεύεται. Κάθε τέρας, ακόμα και το πιο απλό, έχει τουλάχιστον μια special ικανότητα και τα περισσότερα (σχεδόν όλα) έχουν psionics, αν και πλέον με την 4η έκδοση τα psionics δε διαφέρουν πρακτικά καθόλου από μια οποιαδήποτε arcane ή divine power, τουλάχιστον από τη μεριά του DM που καλείται να χειριστεί psionic monsters. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί μέχρι πρότινος ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ επώδυνο και πολύπλοκο να χειριστείς τέτοια τέρατα, ιδίως στης 3,5 έκδοση του παιχνιδιού. Όλα και όλα : μπορεί να μη μου αρέσει καθόλου η 4η σαν rules system, αλλά δηλώνω ερωτευμένος με τα monster manual της και με τον τρόπο που οι ιδιότητες των τεράτων είναι όλες μαζί οργανωμένες και ταξινομημένες στο ίδιο stat block!

Τέλος, δε μπορώ παρά να μη ΕΠΑΙΝΕΣΩ την πολύ καλή προσθήκη του Lore section. Κάθε τέρας συνοδεύεται από μια μικρή παράγραφο που μιλάει για της συνήθειες, την εμφάνιση, τις τακτικές και την οικολογία του. Βασικά, είναι μια μεστή περιληπτική monster ecology, παντελώς απαλλαγμένη από στατιστικές και game terms, που απευθύνεται καθαρά στο feeling του campaign setting και στην περιγραφή του DM. Είναι σαφέστατα πολύ αναζωογονητικό σε σχέση με την ακατάσχετη ορολογία της 4ης έκδοσης. Μακάρι τέτοιες ανάλογες κινήσεις να επεκτείνονταν και σε άλλες όψεις του παιχνιδιού... όσοι διαβάζατε παλιά DRAGON, οι παραγραφούλες αυτές θα σας θυμίσουν τα αντίστοιχα – και πολύ δημοφιλή – “Ecology of the...” άρθρα που περιείχαν τότε.

Μοναδικό παραπονάκι : κάποια τέρατα από τα καινούρια, δεν ταιριάζουν στην αισθητική αλλά και στο lore του Dark Sun. H οικολογία του Dark Sun υπαγορεύει κλασικά ότι σχεδόν όλα τα θηλαστικά έχουν εξαλειφθεί, ΕΚΤΟΣ από τα πολύ ευφυή είδη και βασικά αυτά αντιπροσωπεύονται από τις player races. Εδώ, προστέθηκαν κάποια πλάσματα που φαντάζουν παράταιρα. Ανθρωποειδή και γίγαντες (Brohg, drakes, giants, Hejkins, Kirre, feys, Tareks) που μοιάζουν πολύ με τα αντίστοιχα “κλασικά” του D&D τα οποία – φυσικά – δεν παίζουν σε ένα Dark Sun campaign. Ευτυχώς, αποτελούν τη μειοψηφία, αλλά δεν παύει να είναι μια παραφωνία σε μια κατά τα άλλα πολύ καλή συλλογή τεράτων.

Personages of Athas
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο, αφιερωμένο στις σημαντικές προσωπικότητες του Athas, που περιέχει, lore, τακτικές και στρατηγικές όχι μόνο των ίδιων αλλά και των σημαντικότερων ή / και τυπικότερων υπηρετών τους! Εδώ συμπεριλαμβάνονται ΟΛΟΙ οι sorcerer kings με τους σημαντικότερους υπαρχηγούς τους, ο Dregoth, και πολλοί τυπικοί NPC's από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, των σεκτών και των κλάσεων του Athas. Σύντομο (μόλις 20 σελίδες) αλλά υπέροχο σαν προσθήκη. Το lore του, ειδικά όσον αφορά τους sorcerer kings πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητο για κάθε DM που παίζει Dark Sun και εξίσου σημαντικό με τις πληροφορίες που περιέχονται στο βιβλίο του campaign setting. Τώρα εντυπωσιάστηκα! Αλήθεια!

Encounter Options
To τελευταίο και πλέον μικρότερο κεφάλαιο του βιβλίου, αποτελείται από τα εξής εδάφια :

Customizing Monsters : τρόποι για να μετατρέψετε ένα “συμβατικό” τερας από οποιαδήποτε πηγή, έτσι ώστε να είναι κατάλληλο και ταιριαστό για το ξεχωριστό περιβάλλον του Dark Sun. Έχει κυρίως συμβουλευτικό περιεχόμενο και περιέχει προτάσεις και συστάσεις, παρά κανόνες. Επιπλέον, έχει και δυο παραδείγματα τέτοιων “πειραγμένων” τεράτων.

Monster Themes : συλλογές από powers που δίνουν σε ένα γκρουπ τεράτων κοινή όψη και feeling, τα οποία επιπλέον είναι άκρως ταιριαστά στον κόσμο του Dark Sun. Εδώ περιλαμβάνονται επιλογές για να φτιάξετε Arena bred Monster, Elementally Infused Monster, Psionic Adept και Sunwarped Monster

Athasian Fantastic Terrain & Hazards : επιπλέον επιλογές όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν το περιβάλλον της μάχης. Με αυτά, προσθέτεις επιπλέον στρατηγικές επιλογές στους παίκτες σου, όσον αφορά τη συμπεριφορά τους σε μια μάχη, αλλά και τονίζεις τη μοναδικότητα του άγριου κόσμου του dark sun.

Τέλος, το βιβλίο κλείνει με μια κατάταξη των τεράτων του ανά level προκειμένου να κάνει την οργάανωση των encounters ακόμα ευκολότερη.

Εμφάνιση / Δέσιμο :
Εξαιρετικό δέσιμο. Σκληρό εξώφυλλο με ιδιαίτερα εντυπωσιακό artwork, και επιλεκτικά “γυαλιστερές” λεπτομέρειες. Οι σελίδες είναι ραμμένες στη ράχη του βιβλίου και είναι φτιαγμένες καλή ποιότητα ανθεκτικού ημι-γυαλιστερού χαρτιού, ίδιου με όλα τα άλλα βιβλία της 4ης έκδοσης. Λίγες σελίδες – μόλις 142 - αλλά η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με το καλής ποιότητας σκηλρό εξώφυλλο το καθιστούν αρκετά καλό deal. Μοναδικό παραπονάκι : η ποιότητα του artwork δεν είναι σταθερή όσον αφορά το εσωτερικό του βιβλίου. Κυμαίνεται από πολύ καλή έως μετριότατη (με αποκορύφωμα το “γελαστό” Mekillot!). Τα illustrations των τεράτων στο σύνολό τους είναι πολύ μικρά σε μέγεθος. Επίσης, πολλά “παραδοσιακά” πλάσματα του Dark Sun έχουν υποστεί τόσο οριστικό facelift – αισθητικό, αλλά και σε game mechanics - που πρακτικά είναι πλέον αγνώριστα (πχ Psyrlons)

Ρεζουμέ :
Είναι ένα έξοχο Monster Manual, κυριολεκτικά υποδειγματικό στο είδος του. Απαραίτητο σε όποιον θέλει να παίξει Dark Sun με την καινούρια έκδοση κανόνων. Μακάρι όλα τα βιβλία της 4ης έκδοσης να ήταν τόσο καλά...

Πόσα πιάνει; 4,5 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: