Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

The Mechanic (Το Μούτρο)


Μάστορας : Simon West
Παίχτες : Jason Statham, Ben Foster and Donald Sutherland
Με δυό λογάκια :
Ο Arthur Bishop (Jason Statham) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος. Αναλαμβάνει δουλειές που θέλουν ακρίβεια και διακριτικότητα και είναι ο καλύτερος στο είδος του. Όταν δέχεται εντολή να δολοφονήσει τον μέντορα και προσωπικό του φίλο, Harry (Donald Sutherland) πράττει ως όφειλε, αλλά δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις τύψεις του. Αναλαμβάνει την εκπαίδευση του γιού του Harry, Steve (Ben Foster) ο οποίος θέλει να εκδικηθεί αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα του. Μια φιλία και μια συνεργασία γεννιέται. Αλλά τα κρυμμένα μυστικά δε θα μείνουν έτσι για πολύ. Και όταν αποκαλυφθεί ότι τελικά πίσω από την εντολή για τη δολοφονία του Harry υπάρχει ένα διαφορετικό παρασκήνιο, θα πυροδοτηθούν εκρηκτικές καταστάσεις...

Αναλυτικότερα :
Κατ'αρχήν, χαιρετίζω το ένδοξο σώμα Ελλήνων μεταφραστών και υποτιτλιστών! Μόνο στην μπανανία μας θα μπορούσε να μεταφραστεί η λέξη “Mechanic” σε... “Μούτρο”!!! Με το καλημέρα λοιπόν, προσκυνώ!!! Λοιπόν, είναι πάντα ωραίο να βλέπεις τον Jason Statham σε άλλη μια ταινία δράσης με κυνηγητά αμαξιών, πυροβολισμούς, ωραίες γυναίκες (είναι ΘΕΑ η Mini Anden!) μετρημένο “αντρικό” χιούμορ και πάνω από όλα την αμίμητη βραχνή φωνή του! Το “The Mechanic” είναι άλλη μια αξιοπρεπέστατη προσθήκη στη λίστα με τις καλές ταινίες δράσης στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει. Εντάξει, θυμίζει κομματάκι το πρώτο Transporter, ειδικά στις σκηνές που έχουν σχέση με το σπίτι του και την απαραίτητη αυτοκινητάρα στο γκαράζ που μόνιμα επισκευάζει. Αλλά, όντας reimagining του πρωτότυπου στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο ΜΕΓΑΛΟΣ Charles Bronson, είναι μια σοβαρή και βίαιη, αντροταινία με εντυπωσιακές σκηνές. Επιπλέον, έχει πολύ σωστές ερμηνείες, καλή χημεία με τον συμπρωταγωνιστή του Ben Foster, γνήσιο συναίσθημα (εντάξει, για ταινία δράσης μιλάμε, μη μου περιμένεις να συγκινηθείς κιόλας!) και χαρακτήρες με βάθος και αληθινά κίνητρα.

Θα μπορούσα να πω και άλλα, αλλά μάλλον δεν έχει νόημα. Το “The Mechanic”, άσχετα με το πόση σχέση έχει (δεν έχει) με το πρωτότυπο, είναι μια πολύ καλή ταινία του είδους και προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια. Αν είχαν αποφύγει κάποιες σεναριακές κοινοτυπίες, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Αλλά και ως έχει, αν μη τι άλλο συνίσταται ανεπιφύλακτα στους φαν του είδους.

Πόσα πιάνει; 4 / 5