Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

The Rite (Η Τελετή)

Μάστορας : Mikael Håfström
Παίχτες : Anthony Hopkins, Ruttger Howerr
Με δυό λογάκια :
Η ιστορία ενός νεαρού ιερέα που έχει αμφιβολίες με την πίστη του, από την ιερατική σχολή, σε ενα σεμινάριο για εξορκιστές και από εκεί σε ένα χωριό της Ιταλίας όπου ένας παλαίμαχος εξορκιστής κάνει ότι μπορεί για να αντεπεξέλθει...

Αναλυτικότερα :
Εντάξει, μερικές ταινίες με το καλημέρα σε προκαταβάλλουν αρνητικά. Δηλαδή, έλεος. Άλλη μια ταινία με εξορκισμό; Ακόμα να το καταλάβουν ότι μετά τον ορίτζιναλ “Εξορκιστή” το καλούπι έσπασε; Και στο πόστερ καπάκι η μάπα του Anthony Hopkins λες και η ταινία δεν έχει δικό της θέμα; Δηλαδή πόσο πιο κράχτης; Τέλως πάντων, έχε χάρη που αφενός ο φίλος Anthony δύσκολα θα έπαιζε σε ότι κι ότι ταινία, αφετέρου η προηγούμενη αντίστοιχη ταινία που είχα δει σχετικά με εξορκισμό (“The Last Exorcism”του Eli Roth) δεν ήταν και τόσο κουραδένια, οπότε είπα να δοκιμάσω και εδώ και το πολύ να μανούριαζα μετά για άλλες 2 χαμένες ώρες από τη ζωή μου. Προσπερνώ την προσβλητικά φλώρικη φάτσα του πρωταγωνιστή – δύσκολο γιατί την τρως στη μάπα 2 παρά κάτι ώρες. Το παλικαράκι μπορώ να το φανταστώ μονάχα να παίζει σε εφηβικό ρομάντζο / κλαψομούνι ή το πολύ σε ερωτική κωμεντί. Τελείως αποτυχημένη επιλογή σε casting. Τέλωσπάντων – ξανά! - τη δουλειά του εδώ ας πούμε πως την κάνει. Που δεν την κάνει, αλλά τέλωσπάντων. Και μια που λέμε για casting, μπορεί να μου εξηγήσει κανείς ποιός φωτεινός παντογνώστης βάζει σε κάθε δεύτερη ταινία που βγαίνει πλέον εκεί έξω, σαν lead female role την... Alice Braga? Δηλαδή, γαμώ το κέρατό μου. Πρώτον : η γυναίκα είναι σκατόμπαζο, θυμίζει slim εκδοχή της... Λουκά! Δεύτερον, δεν είναι και τόσο καλή ηθοποιός! Εντάξει, το ξέρω ότι το τούτο της θυμίζει κάπως Sigourney Weaver – για αυτό και την έβαλαν όχι σε μια, αλλά σε 2 ταινίες Alien να παίξει – αλλά κατά τα άλλα πέρασε και δεν ακούμπησε.

Πάντως, το ταινιακι από την αρχή δείχνει να είναι αρκετά προσεγμένο, καλογυρισμένο και με άποψη. Πολύ καλή φωτογραφία και διάλογοι, αν και με μερικές “Αμερικανιές” στην αρχή. Η ταινία γίνεται απείρως πιο ενδιαφέρουσα όταν η δράση μεταφέρεται στο χωριό έξω από τη Ρώμη, κοινώς όταν μπαίνει ο Anthony Hopkins στην εικόνα. Από τον πρώτο εξορκισμό καταλαβαίνεις ότι τα πράματα εδώ είναι διαφορετικά και η αντιμετώπιση πολύ πιο ώριμη, ψαγμένη και ρεαλιστική. Βασικά, αυτό που διαχωρίζει το “The Rite” από όλες τις υπόλοιπες ταινίες εξορκισμού είναι ότι εδώ επιχειρείται μια πιο ρεαλιστική ματιά σε αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα και επιπλέον δίνεται έμφαση στον προβληματισμό κατά πόσο τα άτομα που ζητούν εξορκισμό δεν είναι απλώς ψυχικά νοσούντες που θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαν ψυχιατρική αντιμετώπιση. Υποθέτω ότι πολλοί μπορεί να ξενερώσουν με αυτό, καθώς θα ζητούσαν πολύ περισσότερη δράση και “σπλατς” στοιχεία. Αλλά δεν παίζουν. Τα διακριτικά make up effects αντικαθιστούν τις σπλαττεριές και οι καλοί διάλογοι και οι ψυχεδελικοί εφιάλτες του πρωταγωνιστή συμβάλλουν σε μερικές πραγματικά υποβλητικές και συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές.

Το κακό με το Rite, πέρα από το κακό casting, είναι ότι στα τελευταία 15 λεπτά του πέφτει στην παγίδα που τόσο περίτεχνα προσπαθούσε τόση ώρα πριν να αποφύγει. Με άλλα λόγια, στο τέλος τρώμε στη μάπα – ξανά, όπως και σε κάθε άλλη ταινία εξορκισμού – b-movie-άρικα “μπλιάχ” make up effects, τηλεκινήσεις και poltergeist φαινόμενα του κώλου και τυπικές για το είδος ατάκες. Αν είχε επιμείνει μέχρι τέλους στην “μυαλωμένη” αντιμετώπιση του θέματός του και υποστήριζε ακόμα περισσότερο την διαφορετικότητά του από την b-movie-άρικη πλέμπα, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα. Όπως και να έχει, παρά τα ελαττωματάκια του βλέπεται ευχάριστα και είναι σαφέστατα πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: