Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

La Herencia Valdemar


Μάστορας : Josι Luis Aleman
Παίχτες : Silvia Abascal, Jimmy Barnat, Daniele Liotti, Oscar Jaenada, Francisco Maestre, Laia Marull, Paul Naschy, Ana Bull
Πόσα πιάνει; δε μπορεί να βαθμολογηθεί, καθώς δεν πρόκειται για ολόκληρη ταινία

Με δυό λογάκια :
Η οικία Βαλντεμάρ δεν είναι ένα συνηθισμένο σπίτι. Δύο εκτιμητές ακινήτων χάθηκαν μυστηριωδώς, όταν πήγαν να καταγράψουν τα αντικείμενα της οικίας. Μύθος ή πραγματικότητα η ιστορία που γράφτηκε στην οικία Βαλντεμάρ; Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία του σπιτιού, των ανθρώπων που το κατοικούσαν, αλλά ...και των πνευμάτων κατά τον 19ο αιώνα, στο παρόν κάποιοι ψάχνουν τους χαμένους εκτιμητές και θέλουν να τους βρουν πάση θυσία...

Αναλυτικότερα :
Ισπανικό, έντονα ατμοσφαιρικό και με μια γερή δόση από λογοτεχνικά “ανέκδοτα” και αναφορές. Τι θα μπορούσε να πάει λάθος; Η αλήθεια είναι, μάλλον τίποτα, καθώς το “La Herencia Valdemar” κατορθώνει άκοπα να επιβληθεί στο θεατή και να εντυπωσιάσει, παρά τις low budget καταβολές του. Η ιστορία είναι έντονη και με πολύ βάθος (αν και ορισμένα μικρά της σημεία θα μπορούσαν να είχαν παραβλεφτεί καθώς... περισσεύουν) Έχω πολλά θετικά να πω για αυτή την ταινία, και κανένα αρνητικό – πλην ενός : δεν πρόκειται για ολόκληρη ταινία αλλά για... μισή! Το φινάλε έρχεται με το ομώνυμο δεύτερο μέρος που θα προβληθεί το χειμώνα – ΜΑΛΛΟΝ.

Οπότε, οπλιστείτε με υπομονή και προετοιμαστείτε ψυχολογικά να... ξενερώσετε άπειρα στο φινάλε, με ένα “...to be continued...” πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Καθώς εδώ, περνάς μία ώρα και σαράντα λεπτά από τη ζωή σου μέχρι η ιστορία να θεμελιωθεί και να αναπτυχθεί πλήρως το υπόβαθρό της. Και εκεί που πάει να αρχίσει το πραγματικά καλό... τελειώνει! Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αν και αναμφισμήτητα το “La Herencia Valdemar” ΘΑ είναι θρίλερ, όταν και ΑΝ ολοκληρωθεί, εντούτοις αυτό το πρώτο μέρος διατηρεί ελάχιστα στοιχεία του είδους, καθώς το κατά το 90% του αποτελεί μια ατμοσφαιρική ιστορική αναδρομή στο βίο της οικογένειας Valdemar. Οπότε το κατά πόσο είναι σοφό να το δεις τώρα, παίζεται. Προσωπικά θα πρότεινα να περιμένεις μέχρι να βγει και το δεύτερο μέρος και να τα απολαύσεις μονοκοπανιά.

Κατά τα άλλα, όλοι οι τομείς κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο για ταινία του είδους (και του budget) της. Ωραίες “θριλεριάρικες” φάτσες, καλές ερμηνείες, σκηνοθεσία και φωτογραφία. Θεός ο ηθοποιός που υποδύεται τον... Aleister Crowley! Φυσιογνωμία απίστευτη, από τις καλύτερες θριλερομουτσούνες!

Splatter / Gore :
Λίγα και καλά πράματα και όλα είναι βαλμένα εκεί που χρειάζεται. Ένα γεύμα... που αποτελείται από ένα ανθρώπινο χέρι ξεριζωμένο από τον καρπό και κάτω. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δείγμα μεταλλαγμένου (;) πτώματος σε αποσύνθεση. Και ένα τέρας που θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον αν δε έμοιαζε τόσο πολύ με τον... Eddie των Iron Maiden!

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Λίγα πράματα, για την ακρίβεια μια και μοναδική (και μικρή σε διάρκεια) σκηνή όπου επιδεικνύονται οι θεσπέσιες ΒΥΖΑΡΕΣ της οικοδέσποινας και αμφότερα τα άνω τεταρτημόρια της τροφαντής κωλάρας της!

Ρεζουμέ :
Το μεγάλο πρόβλημα με το La Herencia Valdemar είναι ότι υπόσχεται πάρα πολλά, αλλά αυτό το συγκεκριμένο πρώτο μέρος δεν πραγματοποιεί σχεδόν τίποτα από αυτές τις υποσχέσεις. Δες το – αλλά όχι τώρα. Μόλις βγει το δεύτερο μέρος, θα ενημερωθείς από την Καμαριέρα και θα σε βάλω και link να τα κατεβάσεις και τα 2 μαζί από rapidshare! Ορίστε, τι άλλο θες;

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Η ταινία είναι η πρώτη του ισπανικού κινηματογράφου που δε χρηματοδοτήθηκε καθόλου από το ισπανικό κράτος.

Αυτή είναι η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του ηθοποιού Paul Naschy, ο οποίος αποτελεί και το σήμα κατατεθέν των ταινιών τρόμου του ισπανικού σινεμά και πέθανε μετά το τέλος των γυρισμάτων.

Το θρίλερ που καθήλωσε το ισπανικό και όχι μόνο κοινό, συνεχίζεται και σε σίκουελ που αναμένεται να βγει στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους τον προσεχή χειμώνα, ενώ θα φέρει τον τίτλο 'La Herencia Valdemar 2'.

Πρόσεξε τα ονόματα των χαρακτήρων του έργου που παραπέμπουν ευθέως σε πραγματικά περιβόητα πρόσωπα : ο “κακός” cult leader της υπόθεσης ονομάζεται... Aleister Crowley και αναφέρεται ακόμα και στην ταινία σαν... the most wicked man in the world! Ο συγγραφέας cultist που στρέφεται στη βοήθεια των πνευμάτων για να βρει έμπνευση να γράψει τα έργα του ονομάζεται... Bram Stoker! Τέλος, η θείτσα cultist που ζητά συμβουλή για να επιλύσει το οικογενειακό της πρόβλημα (η οποία συμβουλή είναι να διαμελήσει τον άντρα της με ένα τσεκούρι!) ονομάζεται... Lizzy Borden!

2 σχόλια:

Thanos S. είπε...

φαίνεται ωραίο, μ θύμισε το επίσης ατμοσφαιρικό ισπανικό "το ορφανοτροφείο"

Seth είπε...

για την ώρα, το "Ορφανοτροφείο" είναι πολύ καλύτερο. Εφόσον ολοκληρωθεί το "La Herencia..." βλέπουμε...