Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Dead Space – Downfall (2008)


Έχω πεθάνει, έχω λιώσει, έχω χάσει τον ύπνο μου με το Dead Space! Το παιχνίδι είναι ένα αριστούργημα του survival horror, ήρθε από το πουθενά για να κάτσει επάξια στο θρόνο που εγκατέλειψε το Resident Evil (του οποίου το 5ο μέρος, χωρίς να είναι καθόλου κακό, εντούτοις μετακόμισε από τη survival horror φιλοσοφία σε μια πιο action-oriented μανιέρα τύπου : “σκοτώνω zombies!!! Yeah!!!”). Δε θα πω κάτι παραπάνω για αυτό, εξάλλου σας ετοιμάζω σπέσιαλ review που θα το δημοσιεύσω αφού το τερματίσω προκειμένου να έχω πλήρη και σφαιρική άποψη. Η συγκεκριμένη ταινιούλα κινουμένων σχεδίων, είναι η αφήγηση ενός τρόπον τινά prequel του ομώνυμου παιχνιδιού. Περιγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν στην πλανητική παροικία η οποία ανακάλυψε τον marker, την καθέλκυσή του από το σκάφος ISHIMURA και τα όσα συνέβησαν σε αυτό, σταματώντας χρονικά ακριβώς στη στιγμή που ξεκινάει το παιχνίδι.

Η πρώτη παρατήρηση που είχα να κάνω είναι η εξής – γιατί κινούμενα σχέδια? Από τη στιγμή που τα παλικάρια της ΕΑ έσταξαν ποτάμια ιδρώτα και χρημάτων προκειμένου να δημιουργήσουν τα ΑΨΟΓΑ γραφικά του παιχνιδιού, γιατί να μη τα χρησιμοποιήσουν αυτούσια για να φτιάξουν αυτή την ταινιούλα? Αν μη τι άλλο, και φτηνότερα θα τους ερχόταν και το αισθητικό αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο. Όπως και να έχει, το Dead Space Downfall είναι μια μικρή διάρκειας 74 λεπτών ταινία κινουμένων σχεδίων με κλασικό παλιομοδίτικο “στο χέρι” σκίτσο. Πλην κάποιων 3d λεπτομερειών που αφορούν κυρίως στα περιβάλλοντα και μοιάζουν να έχουν βγει από το παιχνίδι (έχοντας ωστόσο σαφώς κατώτερη ποιότητα) το όλο αποτέλεσμα θυμίζει αισθητικά μέτριο παιδικό του STAR. Ωστόσο, μόνο για παιδιά δεν απευθύνεται καθώς διαθέτει ποτάμια από gore & splatter σκηνές και “ενήλικη” γλώσσα.

Κατά τα άλλα, η ιστοριούλα του, από τη στιγμή που έχεις παίξει το παιχνίδι, δε θα σε εντυπωσιάσει, ούτε θα δεις ή θα μάθεις κάτι που δεν το ήξερες πριν. Πιστεύω ότι μπορούσε να είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξερευνηθεί καλύτερα ο κόσμος και το setting του παιχνιδιού, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δε γίνεται. Επίσης, περίμενα μια πιο πρωτότυπη πλοκή αλλά και ένα δυο καλά σεναριακά τερτίπια που να το “δένουν” καλύτερα με αυτά που βλέπεις παίζοντας το παιχνίδι, τα οποία επίσης δεν υπάρχουν. Οι ρηχά κατασκευασμένοι χαρακτήρες, κάποιες ελλείψεις και κενά στη λογική συνέχεια των γεγονότων αλλά και η όλη έλλειψη πρωτοτυπίας δε βοηθάνε αυτό το ταινιάκι. Κρίμα, γιατί ενώ θα μπορούσε να είναι κάτι πραγματικά καλό, αντί αυτού, παίρνουμε ένα προϊόν που περισσότερο θυμίζει ερασιτεχνική δουλειά φτιαγμένη από οπαδούς.

Βαθμολογία : 2,5 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: