Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

The Raven


Μάστορας : James McTeigue
Παίχτες : John Cusack, Alice Eve & Luke Evans
Με δυο λογάκια :
Όταν ένας παράφρονας αρχίζει να διαπράττει φόνους εμπνευσμένους από τις ιστορίες του Edgar Allan Poe, ο διάσημος συγγραφέας ενώνει τις δυνάμεις του με έναν δυναμικό αστυνομικό επιθεωρητή για να τον συλλάβουν.


Αναλυτικότερα :
Να και κάτι που δεν περίμενα! Τόσο ο Edgar Allan Poe, όσο και ο αγαπημένος μου H.P.Lovecraft θεωρούνται σαφέστατα αντι-κινηματογραφικοί. Αλλά αυτό το εν μέρει δράσης, εν μέρει fan fiction σενάριο, πασπαλισμένο με άφθονα βιογραφικά στοιχεία, είναι ένας άκρως ελκυστικός κινηματογραφικός μεζές! Η μουντή και πάντα ομιχλιασμένη ατμόσφαιρα εποχής είναι εχέγγυο για την ποιότητα του trip που θα ακολουθήσει και ο John Cusack, αν και προσωπικά δεν τον θεωρώ καθόλου κατάλληλο για αυτό τον ρόλο, έκανε ομολογουμένως μια πολύ καλή προσπάθεια, ζωντανεύοντας τον συγγραφέα, ίσως όχι όπως ακριβώς ήταν (τον φαντάζομαι πολύ πιο δύσθυμο και καταθλιπτικό) αλλά προσθέτοντας φρεσκάδα, ζωντάνια και μια ανεξήγητα ταιριαστή «ελαφρότητα» σε έναν πολύ δύσκολο ρόλο.


Κατά τα άλλα, το σενάριο ήταν πολύ έξυπνο και εμπνευσμένο, η σκηνοθεσία και η φωτογραφία αποστηθίζουν επαρκώς τα μαθήματα που πήραν από επανειλημμένες παρακολουθήσεις των «From Hell», «Sherlock Holmes» και άλλων τόσων διαμαντιών του είδους (των οποίων το «The Raven» είναι σαφώς κατώτερο, αλλά όχι πολύ!) η δράση είναι όση πρέπει, ώστε να μην ξεφτιλίζεται κιόλας το πράμα και γενικά αυτό το πολύ ευχάριστο εργάκι, παρά το βαρυσήμαντο του θέματός του, γνωρίζει με αξιοθαύμαστο τρόπο να μην είναι ποτέ φλύαρο και να μην κουράζει τον θεατή. Κάποιες τρυπούλες στο σενάριο τις ξεχνάς, ούτε που σε αγγίζουν. Αν βλέπαμε κάποτε στην μεγάλη οθόνη και το αντίστοιχο (υπάρχει!!!) graphic novel που γράφτηκε για τον H.P.Lovecraft

Πόσα πιάνει; 4 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: