Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Precious (Μονάκριβη)


Μάστορας : Lee Daniels
Παίχτες : Gabourey Sidibe , Mo'Nique , Paula Patton , Mariah Carey , Lenny Kravitz
Πόσα πιάνει; 4,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Η Precious, κυοφορεί το δεύτερο παιδί του πατέρα της, ο οποίος τη βιάζει συστηματικά. Η μητέρα της την κακοποιεί λεκτικά και σωματικά. Ζει σε ένα αχούρι, τρώει λιπαρά σκουπίδια, είναι μια αντικοινωνική φοβισμένη παχύσαρκη έφηβη. Μέσα της κρύβει μια πρωτοφανή φαντασία στην οποία καταφεύγει συστηματικά όταν η αληθινή της ζωή γίνεται τελείως αφόρητη. Η επαφή της με ένα εναλλακτικό πειραματικό σχολείο και μια ευσυνείδητη δασκάλα που της μαθαίνει ανάγνωση, θα ανοίξουν έναν ολοκαίνουριο κόσμο για αυτή. Έναν κόσμο όπου όλα είναι όμορφα και όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί. Όπως ακριβώς και η Precious...

Αναλυτικότερα :
Δε βλέπουμε τέτοιες ταινίες συχνά. Το “Precious” είναι μια γνήσια ταινία – έργο τέχνης, ειλικρινής όσο δεν παίρνει, αληθινά συγκινητική (αλλά τελείως απαλλαγμένη από μελούρα και έυκολο κλάμα) και αμείλικτη – όταν πρόκειται να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αποδομεί συστηματικά και ασύστολα το Αμερικανικό όνειρο (χωρίς όμως ίχνος προβοκατόρικης διάθεσης ή διδακτισμού) και αποδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι το ανώτερο αλλά συνάμα και πλέον βδελυρότερο όλων των πλασμάτων είναι ο άνθρωπος.

Ερμηνείες σταθμός. Σκηνοθεσία, ρεαλιστική φωτογραφία, αληθινοί διάλογοι, τα πάντα είναι απλά δουλεμένα και δοσμένα σε επίπεδα δυσθεώρητα. Κορυφαία. Σκηνές που ενοχλούν και πονάνε, σοκ και δέος στον επίλογο, στον καταλυτικό, σπαρακτικά παραληρηματικό μονόλογο της μητέρας. Και όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω μιας απλής αφήγησης, χωρίς φτήνιες, βρισιές και χολυγουντιανές βρωμιές, χωρίς καμιά (σχεδόν) απεικόνιση γραφικής βίας. Το “Precious” κάνει αυτό που έκαναν οι παλιές καλές ταινίες : μην έχοντας καμία πρόθεση (και διάθεση) να χορτάσει το μάτι του θεατή, στοχεύει κατευθείαν στον εγκέφαλο. Και σε αφήνει άναυδο.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Βασισμένο στη νουβέλα “Push” της Sapphire

Δεν υπάρχουν σχόλια: