Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

The Ghost Writer (Αόρατος Συγγραφέας)


Μάστορας : Roman Polanski
Παίχτες : Ewan McGregor, Jon Bernthal , Kim Cattrall , Olivia Williams , Pierce Brosnan
Πόσα πιάνει; 4,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Ένας συγγραφέας προσλαμβάνεται για να γράψει τη βιογραφία ενός πρώην Βρετανού πρωθυπουργού. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο χαρισματικός πολιτικός ήταν μπλεγμένος σε σκοτεινές υποθέσεις και η ίδια του η ζωή θα βρεθεί σε κίνδυνο...

Αναλυτικότερα :
Κατ'αρχήν, να διευκρινίσω. Ghost writer (δηλαδή αφανής συγγραφέας ή συγγραφέας – φάντασμα) είναι αυτός που γράφει ένα βιβλίο, στο οποίο μετά δε θα μπει το όνομά του, αλλά το όνομα κάποιου άλλου προσώπου, συνήθως γνωστού και διάσημου. Αυτό το φαινόμενο το συναντάμε συχνότερα στις αυτοβιογραφίες γνωστών προσώπων. (πολιτικών, καλλιτεχνών, πρωταγωνιστών σε σκάνδαλα κλπ) Σχεδόν ποτέ δε θα δημοσευτεί ατόφιο το σύγγραμμα κάποιου celebrity όσον αφορά τη ζωή του, κυρίως επειδή... δε θα διαβάζεται! Το να γράψεις ένα ολόκληρο βιβλίο και να είναι κιόλας ελκυστικό στην ανάγνωσή του, δεν είναι απλό πράμα και λίγοι άνθρωποι έχουν το ταλέντο να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Έτσι, ο εκδοτικός οίκος που θα λανσάρει το βιβλίο, προσλαμβάνει ένα συγγραφέα ο οποίος θα “μετατρέψει” τα απομνημνεύματα του χ, ψ διάσημου, σε ένα “κανονικό”, οργανωμένο, δόκιμο βιβλίο, κομπλέ με τη σύνταξή του, την ορθογραφία του κλπ. Φυσικά, στο εξώφυλλο δε θα μπει το όνομα του συγγραφέα, αλλά του διασήμου που υποτίθεται ότι εξιστορέι τη ζωή του! Το όνομα του πραγματικού συγγραφέα, άιντε να μπει κάπου εσωτερικά με πολύ μικρά γράμματα, ή συνηθέστερα καθόλου. Γιατί, εσείς πιστέψατε ποτέ ότι η... Δήμητρα Λιάνη έγραψε μόνη της τη βιογραφία της; Αυτός, λοιπόν, είναι ο ghost writer. Και την ιστορία ενός τέτοιου ατόμου αποπειράται να μας εξιστορήσει ο Polanski, ενώ διάγει την “τρυφερή” ηλικία των ...72 ετών. Ο Polanski δηλαδή, όχι ο ghost writer του!

Και μας αφήνει άφωνους! Αψηφώντας ηλικία, τους χαλεπούς μοντέρνους καιρούς, το βλαμένο νεανικό κοινό των σινεμάδων που πάει για να βοσκήσει καλαμπόκι και ένα χόλυγουντ που λατρεύει να τον μισεί, ο Polanski παραδίδει μαθήματα ατόφιου, καθαρόαιμου και “κλασικού” κινηματογράφου! Παράλληλα, επαναπροσδιορίζει συνεχώς ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, ανανεώνοντας ριζικά τις τεχνικές του, κινηματογραφώντας με φρέσκο, επίκαιρο τρόπο (διατηρώντας βεβαίως βεβαίως πάντα το “Πολανσκικό” υποχθόνιο suspense στοιχείο – σήμα κατατεθέν!) και βγάζοντας μεγάλες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του. Ειδικά ο Ewan Mc Gregor εδώ αποδεικνύεται πολύ ΜΕΓΑΛΟΣ ηθοποιός στο ρόλο του. Μπορεί φαινομενικά το “Ghost Writer” να φαντάζει “βαρύ” ή ακόμα και “κουλτουριάρικο”, αλλά καμία σχέση. Οι ρυθμοί του είναι γρήγοροι, η αγωνία είναι πάντα στο μάξιμουμ και οι 2 παρά κάτι ώρες που διαρκεί θα κυλήσουν σα νεράκι.

Αν δεν υπήρχαν κάποιες σεναριακές παρασπονδίες, το κυριολεκτικό ΠΗΔΗΜΑ (και μάλιστα εις διπλούν!) που μας ρίχνει σαν κοινό ο Πολωνός πορνόγερος στα τελευταία 20 λεπτά της ταινίας καθώς και το αμφιλεγόμενο φινάλε, θα παραμιλούσαμε. Ακόμη, θα ήθελα μια πιο εις βάθος ανάλυση του βίου και πολιτείας και φυσικά... των παρασπονδιών του Adam Lang (υποδυόμενος από τον Pierce Brosnan), του εν λόγω πρωθυπουργού. Ο οποίος στην πραγματικότητα είναι φυσικά ο Tony Blair. Παρόλα αυτά, αν και ευκαιρίες παρουσιάζονται προκλητικά πολλές, η ταινία αποφεύγει να κάνει ευθύ πολιτικό σχόλιο, προτιμώντας να υπονοήσει ΠΟΛΥ περισσότερα από όσα λέει. Ειναι μια μουλωχτή προσέγγιση που σε κάποιους (στους πλέον πολιτικοποιημένους από εσάς) θα φανεί σαν χάσιμο μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλει ο σκηνοθέτης το μαχαίρι στο κόκαλο, εκεί που θα πονέσει πολύς κοσμάκης που του αξίζει να πονέσει. Παρόλα αυτά, προσωπικά χαίρομαι που δεν παίρνει αυτή την κατεύθυνση, παραμένοντας ατόφια καλλιτεχνική έκφραση, που όμως καταφέρνει να βάλει στο μυαλό του κοινού σκέψεις και να λειτουργήσει σαν καταλύτης για δημιουργικές νοητικές διαδικασίες.

Ρεζουμέ :
Θα σου θυμίσει αρκετά μια άλλη ταινιάρα του Polanski, μια από τις αγαπημένες μου όλων των εποχών : την “9η Πύλη” (The Ninth Gate). Όπως εκεί, έτσι και εδώ, ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε μια κατάσταση που ξεφεύγει του ελέγχου του, εξαιτίας ενός βιβλίου (το πρωτότυπο σύγγραμμα του Adam Lang). Το βιβλίο λειτουργεί και εδώ σαν ξεχωριστός, ζωντανός χαρακτήρας και καταλύτης στην πλοκή, και επιφυλάσσει δικά του μυστικά και εκπλήξεις προς τους χαρακτήρες. Φυσικά, στο “The Ghost Writer” λείπει κάθε ίχνος μεταφυσικού στοιχείου.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: