Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Pathfinder Beginner Box


Εκδοτική : Paizo
Τιμή : πλέον, λιγότερο από 30 δολάρια στο amazon
Με δυο λογάκια :
το πολυαναμενόμενο starter πακέτο για το Pathfinder υπόσχεται να συστήσει το νέο κοινό των παιχνιδιών ρόλων σε πολλές και πρωτόγνωρες περιπέτειες όπου η φαντασία είναι το μοναδικό όριο.


Αναλυτικότερα :
τα στάρτερ πακέτα έχουν γίνει πικρή ιστορία. Κάποτε, επί TSR, πρώτης και δεύτερης έκδοσης του D&D τα εισαγωγικά κουτιά ήταν πύλες στον κόσμο της φαντασίας, μέσω των οποίων αμέτρητοι πιτσιρικάδες τραβήχτηκαν στον κόσμο της φαντασίας και ερωτεύτηκαν τα παιχνίδια ρόλων (του αρθρογράφου συμπεριλαμβανομένου!) Στην τρίτη έκδοση, πέραν του πολύ καλού πρώτου πακέτου (το κίτρινο, με τα αμέτρητα χάρτινα tokens) όλα τα υπόλοιπα ήταν απλώς αφορμές για να μας πλασάρει η Wizards μερικές πλαστικές κινέζικες σκατίθρες (ναι, για τις μινιατούρες μιλάω!) ενώ το ίδιο το παιχνίδι παρουσιαζόταν... πάνω κάτω κάτι σαν επιτραπέζιο. Ήταν υπερτιμημένο, αλλά και πάλι το αγόραζες, γιατί ήσουν μέσα στην πώρωση  επειδή εκείνο τον καιρό η τρίτη έκδοση γαμούσε και έδερνε. Και στο κάτω κάτω, και μάπα να ήταν τα φυλλάδια του, σου έμεναν αμανάτι οι πλαστικές κινέζικες σκατίθρες που πλέον έχουν αποκτήσει και συλλεκτική αξία!

Όταν βγήκε η τέταρτη έκδοση... καταντήσαμε να μας λείψει η... κινέζικη σκατίθρα! Πρώτον, το παιχνίδι ήταν για τα μπάζα – τουλάχιστον στα μάτια όσων ήταν ήδη παλιοί παίκτες του D&D και είχαν πολύ σαφή και κρυσταλλωμένη εντύπωση του τι ήταν για αυτούς το Dungeons & Dragons και το τι αντιπροσώπευε. Δεύτερον... γιατί αμφότερα τα εισαγωγικά πακέτα της τέταρτης ήταν σε όλους τους τομείς ανεπαρκέστατα, με δυνατότητα για να παίξεις τους χαρακτήρες μόλις μέχρι το 2ο level και με κάκιστες περιπέτειες.

Το Pathfinder αντιστρέφει την κατάσταση βγάζοντας το καλύτερο εισαγωγικό πακέτο παιχνιδιού ρόλων εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσω καν για το τι είναι το ίδιο το Pathfinder. Ας πούμε απλά ότι ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ πλέον να λέει κάποιος ότι του αρέσει η 3,5 έκδοση του Dungeons & Dragons και να αγνοεί τη δουλειά της paizo στο Pathfinder. Πολλά, καλά και μερακλίδικα βιβλία, ένα στιβαρό core book, ένα εξαιρετικό πρώτο Bestiary και μετριότερα τα άλλα 2 που ακολούθησαν, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ modules αλλά και adventure paths που πάνε τους χαρακτήρες από το πρώτο στο 20 επίπεδο! Και δεν ξεχνάμε τα εξαιρετικά accessories, item decks, miniatures, play mats και δεν συμμαζεύεται!

Αλλά ας μην πλατειάζουμε. Αυτό το μπλε κουτί φέρει την trademark καλή και επιμελημένη δουλειά της paizo, σχεδόν σε κάθε τομέα του. Κατ' αρχήν, είναι χορταστικότατο. Περιέχει :


  1. 2 βιβλία, ένα για τους παίκτες που βασικά είναι ένα “μινιατούρα” Player's Handbook που όχι μόνο σου επιτρέπει να φτιάξεις ότι χαρακτήρα θέλεις, αλλά και να τον ανεβάσεις μέχρι το 5ο επίπεδο! Από αυτό το γεγονός και μόνο, μιλάμε σαφέστατα για το πιο γενναιόδωρο εισαγωγικό πακέτο που φτιάχτηκε ποτέ! Το δεύτερο, είναι το βιβλίο του Dungeon Master που βασικά είναι ένα μίνι dungeon master's guide, μια έτοιμη περιπέτεια και ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο του Pathfinder για να μπορέσει ο νέος DM να στήσει εκεί τις υπόλοιπες περιπέτειές του.
  2. Πολλά φυλλάδια με έτοιμους χαρακτήρες, αλλά και κενά, με οδηγίες και διευκρινήσεις για να φτιάξετε τους δικούς σας χαρακτήρες
  3. ένα ανθεκτικό play mat διπλής όψης για να γράφεις με μαρκαδόρο, η μια πλευρά απεικονίζει τον χάρτη της έτοιμης περιπέτειας και η άλλη είναι κενή για να ζωγραφίσει ο καθένας τα δικά του dungeons κάρτες.
  4. Τα 7 κλασικά πολύεδρα ζάρια που χρειάζονται για παίξεις το παιχνίδι
  5. πολλά χάρτινα tokens τεράτων και χαρακτήρων και πλαστικές βάσεις για να σταθούν πάνω σε αυτές.

Μιλάμε για υπεροχή στα σημεία. Εξαιρετικά και καλογραμμένα βιβλία που είναι πληρέστατες συνόψεις των αντίστοιχων “μεγάλων” και καλύπτουν με αξιοθαύμαστο τρόπο όλες τις ανάγκες του νέου παίκτη αλλά και dungeon master. Σε κάποια σημεία θα μπορούσε να γίνει λιγάκι καλύτερη γραφιστική δουλειά και η όλη κωδικοποίηση με σύμβολα και χρώματα μάλλον περισσότερα προβλήματα προκαλεί, παρά λύνει, αλλά δεν είναι επ ουδενί σημαντικό εμπόδιο. Πολλές επιλογές, με τις σημαντικότερες races και classes του παιχνιδιού παρόντες, όλα τα γνωστά feats, εξοπλισμό, μαγικά αντικείμενα (το καθένα μάλιστα με ολόδικιά του μοναδική εικονογράφηση ) τα πάντα όλα, δίνουν πολλές πολλές λύσεις για δημιουργία αλλά και customizing χαρακτήρων ηρωικής φαντασίας.

Η μάχη και το σύστημα του παιχνιδιού επεξηγούνται ωραία και περιεκτικά, το αυτό ισχύει και με τη δημιουργία χαρακτήρα. Ίσως το πλήθος των πληροφοριών να είναι λιγάκι too much για έναν νέο παίκτη, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να απλουστευθούν περισσότερο και να αφαιρεθούν λιγότερο ζωτικά και καίρια κομμάτια του παιχνιδιού. Πχ δεν υπάρχει κανένας λόγος να πονοκεφαλιάζουμε καινούριους παίκτες χαμηλών επιπέδων όσον αφορά το πώς λειτουργούν τα staffs! Το κομμάτι του setting περιγράφει συνοπτικά την πόλη του sandpoint (γνωστό από τους πιο βετεράνους από το αριστουργηματικό adventure path : Rise of the Runelords) και την γύρω περιοχή, που μπορεί μεν να μην είναι ένας πλήρης οδηγός, αλλά λέει αρκετά για να πληροφορήσει αλλά και να βάλει μπρος την φαντασία του πρωτάρη DM για να δημιουργήσει νέες δικές του περιοχές και περιπέτειες.

Η περιπετειούλα είναι ένα αξιοπρεπέστατο dungeon crawl και βασικά αυτό είναι ίσως το μοναδικό μου παραπονάκι με το εισαγωγικό αυτό πακέτο : θα προτιμούσα μια περιπέτεια πιο ανοιχτή, με περισσότερες περιγραφές αλλά και αλληλεπιδράσεις χαρακτήρων. Πάντως, και όπως έχει, το “Black Fang's Dungeon” συνοψίζει όλα σχεδόν τα στοιχεία που απαρτίζουν το “κρέας και τα κόκαλα” του Dungeons & Dragons, τουλάχιστον όσον αφορά το adventuring κομμάτι.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό αλλά και πρωτοποριακό στοιχείο του κουτιού είναι τα τόκενς των χαρακτήρων. Αντί να γεμίσουν το κουτί με λίγες, περιοριστικές και ακριβές μινιατούρες και αντί στον αντίποδα να χρησιμοποιήσουν τα κλασικά στρογγυλά τόκεν “τάπες”, οι τύποι στην paizo τα σπάνε τόσο πολύ που ουσιαστικά αποφάσισαν να ανακαλύψουν ένα τελείως νέο προϊόν για να συνοδεύσει το εισαγωγικό πακέτο του παιχνιδιού τους!!! και μάλιστα είναι τόσο καλό και εύχρηστο, σκληρό χαρτόνι με υπέροχες ολόσωμες ζωγραφιές τεράτων και χαρακτήρων, που μπαίνει σε μικρές πλαστικές βάσεις και βγαίνει κατά βούληση, τόσο ελαφρύ και εύκολο στο πακετάρισμα, που απορώ πώς δεν είχε σκεφτεί κανένας την ιδέα αυτή μέχρι τώρα! Να φανταστείς, η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που μετά κυκλοφόρησαν όλα τα τέρατα του πρώτου Bestiary σε τοκενς, μέσα σε ένα μεγάλο κουτί! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Εμφάνιση / Δέσιμο :
Προσφέρει τις καλύτερες των εντυπώσεων με την πρώτη ματιά. Στιβαρό και υπέροχα εικονογραφημένο σκληρό κουτί στο “σωστό” μέγεθος ώστε και μπούγιο πολύ να μην πιάνει, αλλά και να χωράει αυτούσια σελίδα Α4 χωρίς να την διπλώσεις, για να χωρέσετε τις σημειώσεις σας!

Τα βιβλία είναι softcover (αναμενόμενο σε starter πακέτο) με στιβαρή ράχη. Καλή σελιδοποίηση και layout, που όμως κατά περιπτώσεις (πχ στο κεφάλαιο των feats) τείνει να γίνει κάπως χαοτικό από τα πολλά πλαίσια εντός πλαισίων και όλα υπερτονισμένα με παχιές, μαύρες γραμμές. Επιπλέον η υπερπληθώρα συμβόλων – τόσο στα τέρατα αλλά όσο και στα ξόρκια – και δεν βοηθάει πουθενά, αλλά και τείνει να μπερδεύει τα πράματα ακόμη περισσότερο.

Ρεζουμέ :
μερακλίδικη δουλειά από τους ανθρώπους που ουσιαστικά πλέον ΕΙΝΑΙ (είτε μας αρέσει είτε όχι) η συνέχεια της ζωής του αληθινού Dungeons and Dragons στην εποχή μας. Και είναι το πιο επημελημένο, το πιο άρτιο, ολοκληρωμένο και γενναιόδωρα χορταστικό πακέτο που φτιάχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Ο πατερούλης Gary Gygax εκεί στον παράδεισο θα αισθάνεται πολύ υπερήφανος... και προσωπικά θα το άλλαζα μονάχα με ένα από τα πολύ καλά αντίστοιχα της δεύτερης έκδοσης και με τίποτα άλλο. Όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή το Pathfinder Beginner Box είναι ο βασιλιάς του είδους του.

Πόσα πιάνει; 4,5 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: