Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Silver Linings Playbook (Οδηγός Αισιοδοξίας)


Μάστορας : David O. Russell
Παίχτες : Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Με δυο λογάκια :
Μετά από αρκετούς μήνες παραμονή σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, ο πρώην δάσκαλος Pat Solitano επιστρέφει σπίτι με τους γονείς του και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες την ψυχικής κατάρρευσης που του κόστισαν τη δουλειά και το γάμο του. Με πολλές δυσκολίες, προσπαθεί να ξαναβάλει τη ζωή του σε μια σειρά. γνωρίζει στην πορεία ένα κορίτσι με τα δικά της προβλήματα, την Tiffany, και θα στηριχτούν ο ένας στον άλλο για να πετύχουν τους σκοπούς τους.


Αναλυτικότερα :
Απρόσμενη, εξαιρετικά πρωτότυπη, πολύ προσεγμένη και απλά υπέροχη ταινία που συνδυάζει αρμονικά το χιούμορ, το δράμα, πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες, κουλές αλλά καθημερινές καταστάσεις και μέσα από  όλο αυτό το οργανωμένο χάος βγάζει ένα πολύ ζεστό, αισιόδοξο και πάνω από όλα γνήσια ανθρώπινο συναίσθημα. Κατ’ αρχήν, πρέπει να μιλάμε για την πιο ακριβή απεικόνιση της μανιοκατάθλιψης που έγινε ποτέ σε ταινία. Ο Bradley Cooper, δίνοντας ίσως την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, ζωντανεύει αξιοθαύμαστα τον προβληματισμένο ήρωα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, αλλά τα φαντάσματα στο μυαλό του και τα προβλήματα της οικογένειάς του δεν τον αφήνουν.

Εξαιρετικές όλες οι ερμηνείες και μια απρόσμενα καλή Jennifer Lawrence (η γκομενίτσα από το Hunger Games) που επιτέλους αποδεικνύει ότι είναι μια πραγματικά καλή και ταλαντούχα ηθοποιός. Τι άλλο να πω; Εξαιρετικό σενάριο και διάλογοι, ένα δύσκολο θέμα (της ψυχικής αρρώστιας) που αντιμετωπίζεται με πολλή λεπτότητα και ευαισθησία, χωρίς ούτε στιγμή να καννιβαλίζεται. Γέλιο, συγκίνηση και κάθαρση στο όμορφο όσο και χορταστικό στο μάτι φινάλε (καθώς η ταινία κορυφώνεται κατά τη διάρκεια ενός ημιεπαγγελματικού διαγωνισμού χορού). Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Ρεζουμέ :
Ίσως κάποια πράγματα και συμπεριφορές των χαρακτήρων να σας φανούν παράλογα στην αρχή της ταινίας. Όλα όμως γίνονται για ένα σκοπό και έχουν σαφέστατη αιτία. Και όλα επεξηγούνται απλά και φυσικά, χωρίς κυρήγματα και νουθεσίες. Βασικά, αν μπορώ να βρω κάτι αρνητικό στο Silver Linings Playbook, είναι ότι αργεί να ξεδιπλώσει τις αρετές του και ίσως να ξενίσει κάποιους στην αρχή του. Αλλά αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω.

Πόσα πιάνει; 4 / 5 δαγκωτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: