Τρίτη 8 Μαΐου 2012

The Divide


Μάστορας : Xavier Gens
Παίχτες : Lauren German, Michael Biehn & Milo Ventimiglia
Με δυο λογάκια :
Στο κατόπι μιας πυρηνικής καταστροφής, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας κλειδώνονται στο υπόγειο καταφύγιο. Εκεί, με τις προμήθειές τους σε φαγητό και νερό να μειώνονται και συνωστιζόμενοι σε ελάχιστο χώρο, τα πνεύματα αρχίζουν να οξύνονται. Η ψυχολογική πίεση γίνεται αφόρητη και σύντομα, ο καθένας θα δείξει τον πραγματικό του εαυτό.


Αναλυτικότερα :
Να σε περιγράψω το “The Divide” με μια φράση : αν το «ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ» ήταν καλή ταινία επιστημονικής φαντασίας και είχε γίνει από τους Αμερικάνους, θα ήταν το “The Divide. Πάλι το ξεπέταξα το review με τη μια ο πούστης! Αεράτος! Εντάξει, για να ακριβολογούμε, το «The Divide» είναι μια σκοτεινή ταινία επιστημονικής φαντασίας με πολλές πολλές κοινωνικές και δραματικές προεκτάσεις. Θα μπορούσε ακόμη να πει κανείς ότι πρόκειται για μια αμιγώς δραματική ταινία κοινωνικού σχολιασμού «μεταμφιεσμένη» σε θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Όπως και να έχει, είναι εξαιρετικά καλογυρισμένη και με πολύ καλές ερμηνείες. Είναι αξιοθαύμαστο δε το γεγονός ότι οι περιορισμένοι χώροι στους οποίους διαδραματίζονται τα γεγονότα δεν αφαιρούν καθόλου από την πλοκή και ορμή της αφήγησης, πράγμα που αποτελεί μνεία για την ποιότητα του σεναρίου και την αξία του σκηνοθέτη.

Οι καταστάσεις που βλέπει κανείς στο “The Divide” αρχίζουν από μυστηριώδεις / ιντριγκαδόρικες / θριλεριάρικες και καταλήγουν να είναι άκρως δραματικές έως ενοχλητικές και δυσβάσταχτες. Και αυτό βασικά είναι το κυρίως ελάττωμα που βρήκα σε αυτή την ταινία. Είναι υπερβολικά «βαριά» κυριολεκτικά σου μαυρίζει την ψυχή. Θέλει να είσαι σε ειδικό mood πριν τη δεις και βασικά να είσαι προετοιμασμένος για φάσεις που από ένα σημείο και μετά ξεφεύγουν τελείως. Είναι μια πολύ απαισιόδοξη και απογοητευτική ματιά στην ανθρώπινη φύση. Αν έχεις δει το “Blindness” με την Julianne Moore, ξέρεις πάνω κάτω τι να περιμένεις και εδώ, μονάχα που θα το λάβεις εις την νιοστή όσον αφορά το αρρωστημένο / απαισιόδοξο κομμάτι του.

Ρεζουμέ :
Περισσότερο ενοχλητικό και καταθλιπτικό παρά μυστηριώδες ή θριλεριάρικο, παρόλα αυτά το “The Divide” είναι μια αναμφισβήτητα προσεγμένη ταινία. Εφόσον είσαι συνειδητοποιημένος για το τι θα δεις, μπορείς να το προσεγγίσεις άφοβα.

Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια: