Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Classics : Pitch Black (Απόλυτο Σκοτάδι) (2000)


Μάστορας : David Twohy
Παίχτες : Radha Mitchell, Cole Hauser and Vin Diesel


Με δυο λογάκια :
Ένα μεταγωγικό σκάφος συντρίβεται σε έναν άγνωστο πλανήτη. Οι επιζώντες θα πρέπει να ξεπεράσουν πρώτα τις μεταξύ τους διαφορές και να συνεργαστούν, προκειμένου να επιβιώσουν στο εχθρικό τοπίο. Ανάμεσά τους και ένας σεσημασμένος εγκληματίας και κατά συρροή δολοφόνος. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι θα λάβει χώρα μια σπάνια ηλιακή έκλειψη. Μέσα στο σκοτάδι, οι αληθινοί κάτοικοι του εχθρικού πλανήτη θα βγουν στην επιφάνεια…

Αναλυτικότερα :
Ποιος γαμεί τα «Fast & the Furyous» αυτή εδώ είναι η ταινία που πραγματικά καθιέρωσε τον Vin Diesel! O οποίος, στο ρόλο της υπερ-cult φιγούρας του εγκληματία Riddick μας δίνει ομολογουμένως την καλύτερη μέχρι τώρα ερμηνεία της καριέρας του. Τι είναι λοιπόν το “Pitch Black”? Βασικά, είναι το «μυστικό» χαμένο μέλος της σειράς των ταινιών ALIEN. Ναι, καλά διάβασες. Το “Pitch Black” είναι ουσιαστικά μια ταινία ALIEN, απλά δεν λέγεται έτσι λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Και ξέρω τι θα σκεφτείς τώρα. Άλλο ένα rip-off των ταινιών ALIEN, σαν αυτά που έκανε με τη σέσουλα ο Roger Corman και άλλοι τόσοι μερακλήδες. Έστω. Αλλά αν το θές έτσι, ε, τότε το Pitch Black είναι ο αναμφισβήτητος βασιλιάς των Alien rip-offs!

Επειδή είναι ένα στιβαρότατο sci-fi thriller, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πολύ διασημότερες του ταινίες, πέραν του budget. Για την ακρίβεια, είναι πολύ καλύτερο και από το “ALIEN 3” και φυσικά από το “Alien : Resurrection”. Με πολλή αγωνία και ατμόσφαιρα, προσεγμένους διαλόγους και ερμηνείες που επιπλέον κρύβει σαν άσσο στο μανίκι του μια απρόσμενα ενδελεχή αντιμετώπιση των σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει και του παρέχει ένα ιδιαίτερο «ποιοτικό» ατού.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι γνώστες ήδη ξέρουν ότι το “Pitch Black” είναι ένα διαμάντι του είδους του, cult και κλασικό συνάμα. Και για όλους τους υπόλοιπους, ένα έχω να πω : αν θέλεις να ζήσεις την απόλυτη κινηματογραφική ALIEN εμπειρία, τρεις είναι οι ταινίες που πρέπει να δεις : το «Alien», το «Aliens» και το «Pitch Black». Α, και οι πιο μερακλήδες, τσεκάρετε και τα υπέροχα sci-fi σεξοθρίλερ (!!!) του Roger Corman! Και επιπλέον, το “Pitch Black” έχει τον πιο cult, γαμάτο και ενδιαφέροντα χαρακτήρα που έχεις δει ποτέ σε sci-fi ταινία. Ο Riddick είναι απλά ΘΕΟΣ και ο Vin Diesel γεννήθηκε για να τον ερμηνεύσει!

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Δεν είναι τυχαίο ότι του Pitch Black ακολούθησε μια κινηματογραφική συνέχεια, το «Chronicles of Riddick» και δυο εξόχως αξιόλογα όσο και πρωτότυπα videogames, τα “Escape From Butcher Bay” και το πιο πρόσφατο «Assault on Dark Athena» που οι φίλοι του Riddick δεν θα πρέπει με τίποτα να χάσουν.

Πόσα πιάνει; 4,5 / 5 και δεν βάζω στρόγγυλο πεντάρι μόνο και μόνο για να μη με πείτε προκατειλημμένο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: