Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Knight and Day (Ελ.Υπότιτλος : Επικίνδυνες Παρέες)


Μάστορας : James Mangold
Παίχτες : Tom Cruise, Cameron Diaz & Peter Sarsgaard
Πόσα πιάνει; 2,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Μια καθημερινή κοπέλα (αν μπορεί κανείς να αποκαλέσει έτσι την Cameron Diaz) συναντάει έναν μυστικό πράκτορα (Tom Cruise). Το αποτέλεσμα είναι ένα spy story που αποτελεί ότι πιο προβλέψιμο, κλισαρισμένο, χορταστικό και αβανταδόρικο στο είδος του.

Αναλυτικότερα :
Η πρώτη παρατήρηση που περνάει από το μυαλό : θα έπρεπε να έχουν διαλέξει άλλους ηθοποιούς. Ναι, γουστάρω άπειρα την Cameron Diaz, είναι η αγαπημένη μου ξανθιά όλων των εποχών. Αν υπήρχε ένα πάνθεο από σαραντάρες MILF, αυτή θα ήταν στάνταρ μέσα... πλάκα πλάκα, μόλις κατέβασα γαμάτη ιδέα για άρθρο στην Καμαριέρα! Περιμένω προτάσεις και υποδείξεις! Και – παραδόξως – έχω σε υπόληψη τον Tom Cruise, ο άνθρωπος το έχει... γενικώς και όποτε συνεργάστηκε με καλούς σκηνοθέτες έδωσε άριστες ερμηνείες... κρίμα μόνο που οι περισσότερες επιλογές στην καριέρα του είναι κουραδένιες. Όπως και να έχει, νομίζω πως ένα πιο σύγχρονο και “καυτό” κινηματογραφικό ζευγάρι θα έδινε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον, φρέσκο και ζωντανό αποτέλεσμα. Και κάπου εδώ βρίσκεται το ένα από τα δυο μεγάλα φάουλ της ταινίας : στηρίζεται υπερβολικά πολύ στη χημεία των δυο πρωταγωνιστών που όμως αποτυγχάνει να δώσει τα αναμενόμενα. Αφενός, είναι πολύ μεγάλοι ηλικιακά για τους ρόλους τους. Μπορεί τα stunts και οι εκρήξεις να φαίνονται “τούμπανο”, αλλά η τεχνολογία και ειδικά η ανάλυση του blu-ray είναι αμείλικτα όσον αφορά την αποκάλυψη των ρυτίδων και των σημείων της ηλικίας – αλλά και των πλαστικών εγχειρίσεων! - σε αμφότερους τους ηθοποιούς. Αφετέρου, η χημεία δεν αποδίδει επειδή οι διάλογοι και κυρίως το love story τους είναι υπερβολικά ξενέρωτο, ανώδυνο και προβλέψιμο.

Και κάπου εκεί περνάμε στο δεύτερο μεγάλο φάουλ του “Knight and Day”. Πιο καρμπόν σενάριο δεν υπάρχει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι τόσο politically correct, προβλέψιμο, ανώδυνο (ναι, το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι!) και σεξουαλικά ευνουχισμένο, που θα μπορούσε να φέρει σαν παραγωγή ακόμα και τη σφραγίδα της... Disney! Ότι ΑΚΡΙΒΩΣ φαντάζεσαι ότι μπορεί να συμβεί, αυτό συμβαίνει. Είναι ίσως η μόνη ταινία που ΔΕΝ μπορείς να δώσεις spoiler ή να χαλάσεις κανενός είδους έκπληξη, επειδή ο καθένας μπορεί να μαντέψει τα πάντα για αυτήν, διαβάζοντας μονάζα τον τίτλο και την περίληψη της πλοκής, στη θήκη από το δισκάκι!

Τι απομένει; Μια κατά τα άλλα εξαιρετικά καλογυρισμένη ταινία. Σφιχτή, νευρική σκηνοθεσία, καταπληκτικά stunts, δράση πιο καλοκουρδισμένη και από Ελβετικό ρολόι, γρήγορα, λατρεμένα κλασικά και σύγχρονα αμάξια, απίθανες τοποθεσίες που χορταίνουν το μάτι, υπέροχα τοπία από διάφορες χώρες και σκηνικά. Μια οπτική πανδαισία που δυστυχώς δε διαθέτει κανένα άλλο όπλο στη φαρέτρα της προκειμένου να πείσει σαν μια ολοκληρωμένη ταινία. Εντάξει, οι πιο άψητοι στο είδος θα καλοπεράσουν. Αλλά εφόσον έχεις δει τις άπειρες ταινίες του είδους που με πολύ ταπεινότερο budget και παραγωγή, καταφέρνουν να είναι μίλια πιο ουσιαστικές από το “Knight and Day”, ε, ένα παράπονο σε πιάνει για τους ΤΟΝΟΥΣ δυναμικής που εδώ πάνε εν ολίγοις χαμένοι.

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

Κρίμα πάντως. 2 τόσο σέξυ παρουσίες στο κοινό τους και να μην δένουν..
Και προβλέψιμο το σενάριο ε? Χμ.. Ξενέρα.. Το τρέηλερ πάντως τα σπαγε!