Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Up In The Air


Μάστορας : Jason Reitman
Παίχτες : George Clooney, Vera Farmiga and Anna Kendrick
Πόσα πιάνει; 4,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Ο Ryan Bingham (George Clooney), είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής που δουλειά του είναι να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να απολύει εργαζόμενους άλλων εταιριών των οποίων τα αφεντικά δεν θέλουν να μπουν οι ίδιοι σε αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία. Ο Bingham απολαμβάνει τη ζωή του on the road, που είναι στερημένη από κάθε δέσμευση, με γρήγορες και ελεύθερες σχέσεις και την πολυτέλεια της πρώτης θέσης στο αεροπλάνο. Το πολύτιμο lifestyle του θα τεθεί σε κίνδυνο όταν το αφεντικό του (Jason Bateman) προσλάβει μια νεαρή αλλά φιλόδοξη υπάλληλο ονόματι Nathalie (Anna Kendrick) που σχεδιάζει να αντικαταστήσει την “τέχνη” του με streaming video conferencing για περιορισμένα πτητικά έξοδα και απολύσεις... εξ αποστάσεως.

Αναλυτικότερα :
Αμέσως μετά την πρεμιέρα του στο Festival της Βενετίας, ο ντόρος και η φήμη του εκτοξεύτηκαν... κυριολεκτικά up in the air! Και καθόλου άδικα. Μαζικά θετικά reviews και εκτιμήσεις που εκθειάζουν τον σχετικά φρέσκο Reitman (THANK YOU FOR SMOKING, JUNO) συγκρίνοντας τον άμεσα με καταξιωμένους βετεράνους μάστορες του είδους. Και ναι, ομολογουμένως, η μόλις τρίτη κινηματογραφική προσπάθεια του Reitman είναι η πλέον ανώτερη και πιο ολοκληρωμένη. Θα ακούσουμε πολλά από αυτόν τον κύριο στο μέλλον. Και σύντομα το κομοδίνο του θα κοσμεί ένα ολόδικό του χρυσό αγαλματάκι, να μου το θυμηθείτε! Από την άλλη, ο George Clooney, ηθοποιάρα, θεός, περσόνα, trademark και δε συμμαζεύεται, έχει ένα streak ποιοτικών ταινιών όπως τα “MICHAEL CLAYTON”, “THE GOOD AMERICAN” και THE MEN WHO STARE AT GOATS, που εντούτοις δεν έψησαν εισπρακτικά το κοινό, βγάζοντας μετά βίας τα έξοδά τους. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δε συμβαίνει εδώ, καθώς η ποιότητα πάει χέρι χέρι με την καλώς εννοούμενη εμπορικότητα και αναγνωρισιμότητα και το “Up in the Air” μπορεί να αποβεί για τον Clooney το αντίστοιχο που ήταν το JERRY MAGUIRE για τον Tom Cruise.

Και πραγματικά, εδώ ο κύριος κεντάει. Αλλά έχει έναν σπουδαίο χαρακτήρα, πρώτης τάξεως σενάριο και ποιοτικούς διαλόγους για να δουλέψει. Και πραγματικά διαπρέπει. Πιστεύω ότι εδώ ειδικά, οι κυρίες θα τον λατρέψουν, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που εμπλέκεται σε ένα πλήρες και κανονικό ρομάντζο επί οθόνης με την άψογη (και εικονική - epic MILF) Vera Farmiga, που παίζει εν ολίγοις το θυλυκό αντίστοιχό του και η χημεία τους κυριολεκτικά σπάει κόκκαλα και μπαίνει κάτω από το πετσί του κάθε θεατή. Ένα σε λέω αφού : το ζεύγος εδώ λειτουργεί τόσο καλά, όσο και το παλιότερο ντουέτο του με τη Jennifer Lopez στο OUT OF SIGHT.

Σκηνοθεσία ρολόι από τον Reitman με υπέροχα εναέρια πλάνα και “αποστειρωμένα” περιβάλλοντα που αναδεικνύουν την κενότητα και τη μοναξιά που χαρακτηρίζει τη ζωή του πρωταγωνιστή. Κορυφαία δραματουργία, που έχει το κατιτίς της να προσφέρει στον καθένα από εμάς, μια ιστορία που είναι συνάμα ανθρώπινη και ψυχαγωγική. Υπέροχο και εξίσου “Oscar-ικό” soundtrack από τον Rolfe Kent (που επίσης επιμελήθηκε τη μουσική του MEN WHO STARE AT GOATS).

Δεν υπάρχουν σχόλια: