Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Robin Hood


Μάστορας : Ridley Scott
Παίχτες : Russel Crowe, Kate Blanchett, Max von Sydow , William Hurt , Mark Strong
Πόσα πιάνει; 3 / 5
Με δυό λογάκια :
Στην Αγγλία του 13ου αιώνα, ο Robin και η παρέα του αντιμετωπίζουν τη διαφθορά που ξεκινά και από το ταπεινότερο χωριό και εξαπλώνεται ψηλά, μέχρις το βασιλικό στέμμα. Εμ, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι... όπως ισχύει και στο συγκεκριμένο φιλμάκι.

Αναλυτικότερα :
Δηλαδή για να καταλάβω : Ridley Scott & Russel Crowe ξανά μαζί. Και διαφήμιση πάνω στην κινηματογραφική αφίσα και στο κουτάκι του dvd με μεγάλα γράμματα ότι το ηρωικό crew του “Μονομάχου” επέστρεψε δριμύτερο. Is it just me, ή σας μύρισε και εσάς η αρπαχτή; και ντάξει μωρέ, ούτε ιδεολογικά κολλήματα έχω ούτε και κανα περίεργο κομμουνιστικό απωθημένο ώστε να είμαι σώνει και καλά ενάντια στην αρπαχτή. Όλοι τον κώλο μας τον πιάνουν, that's life. Το θέμα είναι ο τρόπος στο χούφτωμα. Στονε πιάνουνε τρυφερά, στοργικά και με το γάντι ή με δάχτυλο σαν χωριάτικο λουκάνικο, ασάλιωτο και με χαλίκι; γιατί κύριε, στην πρώτη περίπτωση, άιντε να το δεχτώ. Αλλά έτσι και πας να τον πιάσεις τον κώλο άγαρμπα, ε, δε μπορεί, κάποια στιγμή θε σε χέσει!

Αρχικά, δεν μας τα λέει άσκημα αυτός ο καινούριος Robin. Αν μη τι άλλο, ευτυχώς ξεφεύγει από την πεπατημένη. Γιατί έτσι και έβλεπα άλλον έναν Robin Hood με κολάν και γιλεκάκι, να σαλτάει από δέντρο σε δέντρο και να απαγγέλει με πομπώδη τρόπο ψευδοσαιξπηρικές ατάκες, τον ντουβρουτζά μου θα τον πάθαινα! Δηλαδή, πιο ιν θα ήταν να ξανακούσω τα σουξέ του Πασχάλη από τη χρυσή περίοδο των συνταγματαρχών και του Σκατού Ξηράς! Από αυτή τη μεριά ησυχάζουμε λοιπόν. Πολύ προσεγμένη παραγωγή, με πιστό και αν μη τι άλλο καλλιτεχνικά άρτιο στήσιμο και αναπαράσταση της εποχής. Καλές και οι ερμηνείες, αν και θα μπορούσαν και πολύ καλύτερες, ειδικά από το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο Russel Crowe γρυλλίζει όπως πάντα τις ατάκες του μέσα από τα δόντια, τίγκα σιφυλιασμένος αλλά και κοσμογυρισμένος (και φυσικά παίδαρος!) σοφός βετεράνος. Παραδόξως, εδώ δεν δείχνει τον κώλο του! Παίζει και να είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του!!! Η Kate Blanchett κοιτά καχύποπτα και πετά κυνικές ατάκες, εξίσου όπως πάντα. Μόνο ο Max von Sydow τα δίνει όλα. Μακράν η καλύτερη περφόρμανς στην ταινία. Καλά τα λένε και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, ή μάλλον καλά θα τα έλεγαν έτσι και τους δινόταν περισσότερος χώρος να αναπνεύσουν και να σταθούν εν τέλει σαν κάτι περισσότερο από γλάστρες.

Και κάπως έτσι περνάμε εμείς καλά και εκείνοι καλύτερα για την πρώτη 1 ώρα της ταινίας. Βέβαια το σενάριο είναι λιγουλάκι σαλατοειδές, πολύ περισσότερο πολύπλοκο από όσο θα χρειαζόταν και οι χαρακτήρες του τόσο πολλοί, επιφανειακοί και αδιάφοροι που ύστερα από λίγη ώρα, θες δε θες τους ξεχνάς. Αλλά από ένα σημείο και μετά, η μπάλα χάνεται. Ο σκηνοθέτης ξεχνά ότι γυρίζει μια ταινία που ονομάζεται Robin Hood και για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο νομίζει ότι γυρίζει τον... Άρχοντα των Δαχτυλιδιών! Πράγματι, οι ομοιότητες με τη θρυλική τριλογία γίνονται όσο περνά η ώρα ολοένα και πιο εμφανείς, ολοένα και πιο παράταιρες και άσχετες με το αρχικό σεναριακό υλικό, το ιστορικό background, το στήσιμο γενικότερα. Κορύφωση, το απαράδεκτο τελευταίο μέρος της ταινίας με την ανεκδιήγητη... απόβαση της Νορμανδίας όπου χάνεται κυριολεκτικά κάθε έννοια λογικής, χρονικής και ιστορικής συνέπειας και συνέχειας! (προφανώς εδώ έπαιξε ρόλο και το ψαλίδι που έπεσε στο μοντάζ).

Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι μια τέτοια παραγωγή, με τέτοια ηχηρά ονόματα θα έβγαινε τόσο φάουλ. Και να πεις ότι χάσαμε μια ώρα και 20 λεπτά από τη ζωή μας, να το πιώ αυτό το πικρό ποτήρι και να το χωνέψω κιόλας! Αλλά οι περίπου δυόμισι ώρες που κρατά προκειμένου να σου σερβίρει την πανωλεθρία στο τέλος, είναι too much, τουλάχιστον για την ηλικία μου. Του βάζω τόσο μεγάλο βαθμό για την προσεγμένη παραγωγή και το καλό πρώτο μισό της ταινίας. Εσείς που είστε νεαρότερα παιδιά, ευάερα, ευήλια, ευπροσήγορα (και άλλες τέτοιες λεκτικές μαλακίες από την έκθεση της δέσμης!) και γενικότερα που έχετε περισσότερη υπομονή και αντοχές από μένα, άμα κοτάτε τολμήστε το. Εγώ άμα θέλω να δω χλαμύδα και σπαθί, θα ξαναδώ ΚΟΝΑΝ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: