Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Green Zone


Μάστορας : Paul Greengrass
Παίχτες : Matt Damon , Nicoye Banks , Jerry Della Salla , Sean Huze
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής εισβολής στο Iraq το 2003 ο επιλοχίας Roy Miller και η ομάδα του έχουν αναλάβει το καθήκον να ανακαλύψουν τη μυστική τοποθεσία των “περίφημων” όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ. Με τη βοήθεια ενός βετεράνου πράκτορα της CIA, ο Miller ανακαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, ποτέ δεν υπήρξαν τέτοια όπλα, αλλά πρόκειται περί σκευωρίας που πρόσφερε στις Η.Π.Α. την αφορμή για να καταλάβουν τη χώρα και να τοποθετήσουν επικεφαλής της έναν ηγέτη – μαριονέτα που θα δρα βάσει των αμερικανικών συμφερόντων. Σταδιακά αρχίζουν να έρχονται στο φως αποδείξεις ότι Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν μυστικές συναντήσεις στην Ιορδανία με έναν Ιρακινό σύνδεσμο με την κωδική ονομασία “Magellan”, ο οποίος αποτελεί την πηγή των εσφαλμένων πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία των όπλων...

Αναλυτικότερα :
Η έμπνευση της ταινίας προέρχεται από την αληθινή προπαγάνδα των Αμερικάνων που το 2003 εισέβαλαν στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι ο Σαντάμ είχε μυστικά όπλα μαζικής καταστροφής και οργανωμένο σχέδιο για το πώς θα τα χρησιμοποιήσει. Φυσικά, η ύπαρξη αυτών των όπλων δεν αποδείχτηκε ποτέ. Η ταινία ακροβατεί έξυπνα ανάμεσα στι action flick και στο στρατιωτικό θρίλερ και δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν από τους οπαδούς αμφότερων των κινηματογραφικών genre. Εντάξει, δεν είναι και η ταινία που θα ξεβρακώσει την Αμερική και θα βγάλει τα άπλυτά της στη φόρα. Αλλά τραβάει το δρόμο αυτό σε ικανοποιητικό επίπεδο, τουλάχιστον τόσο όσο θα μπορούσε να τον τραβήξει μια μεγάλη mainstream παραγωγή του Hollywood. Και πάλι ψιλοθάφτηκε όσον αφορά τη διαφήμιση και την προώθησή του. Γιατί σε αίθουσες, τουλάχιστον στη χώρα μας δεν προβλήθηκε, αλλά προσγειώθηκε κατευθείαν στο ράφι των dvd / blu-ray. Και ούτε θυμάμαι να το έχω δει καν να διαφημίζεται πουθενά, στα κινηματογραφικά κανάλια ή στο ίντερνετ στα σχετικά sites.

Η ταινιούλα μοστράρει καλή φωτογραφία, σκηνοθεσία και ερμηνείες. Βασικά, θα σου θυμίσει πολύ το “The Hurt Locker”, με τα άπειρα σκονισμένα πλάνα και την εναλλαγή από “κανονική” κάμερα σε “κουνημένη” που να θυμίζει κάμερα χειρός, τεχνική που φυσικά εφάρμοσε ο σκηνοθέτης κατά το δοκούν και στα 2 προηγούμενά του έργα, τα “Bourne Supremacy” & “Bourne Ultimatum”. Πέρα όμως από τις όποιες σκηνοθετικές τσιριτσάντζουλες, το “Green Zone” είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, φροντισμένο και με πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια πρώτης τάξεως στρατιωτικό θρίλερ δράσης, με εντυπωσιακό και αγωνιώδες φινάλε. Δε μπορώ παρά να το προτείνω ανεπιφύλακτα όχι μόνο στους φίλους του είδους, αλλά στον οποιονδήποτε φίλο του κινηματογράφου.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Αυτή είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ του πρωταγωνιστή (Matt Damon) και του σκηνοθέτη (Paul Greengrass) μετά τα “The Bourne Supremacy” & “The Bourne Ultimatum”

Δεν υπάρχουν σχόλια: