Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Pineapple Express (Φούντα Εξπρές)

Μάστορας : David Gordon Green
Παίχτες : Seth Rogen , James Franco , Danny McBride ,
Πόσα πιάνει; 3,5 / 5
Με δυό λογάκια :
Ένας νεαρός με ιδιαίτερη αγάπη στη μαριχουάνα, γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας. Μαζί με τον... dealer που του προμηθεύει χόρτο, θα μπλεχτούν σε μια απίστευτη... μαστούρικη περιπέτεια προκειμένου να ξεφύγουν από τον έμπορο ναρκωτικών αλλά και την αστυνομικό που τον προστατεύει.

Αναλυτικότερα :
Γουστάρω τον Seth Rogen, από τη στιγμή που τον πρωτοείδα στο “Zack & Mirri Make a Porno”. Όχι, δεν πρόκειται για το επόμενο comedy genius, παρόλα αυτά κατόρθωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσει το δικό του, ιδιαίτερο και μοναδικό στίγμα. Είναι αυθεντικός, γεμίζει με στυλ την οθόνη και σίγουρα δεν πρόκειται να τον μπερδέψεις με οποιονδήποτε άλλο συνάδερφό του. Έχουμε να δούμε ακόμα πολλά πράματα από αυτόν στο μέλλον. Στάνταρ. Το “Pinapple Express”, παρά τη μηδενική προβολή που είχε στη χώρα μας (προβλήθηκε σε ελάχιστους κινηματογράφους και προσγειώθηκε κατευθείαν στα ράφια των videoclubs) είναι ίσως μια από τις πιο ολοκληρωμένες ταινίες του. Άκουσα κάποια αρνητικά σχόλια για αυτή, κυρίως από “ειδήμονες” του κώλου που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ λίγο σε σχέση με άλλα “stoner movies”... χεστήκαμε και η βάρκα γέρνει! Το είδα, το καταχάρηκα, γέλασα με την καρδιά μου. Και αυτό, προσωπικά μου φτάνει. Το 'παμε. Όποιος τον υπερδιυλίζει τον (κινηματογραφικό) κόνωπα καταφέυγοντας σε αναφορές από δεκαετίες περασμένες προκειμένου να προσφέρει επιπλέον στήριξη στα επιχειρήματά του... μάλλον τραβάει χοντρό ζόρι με τη ζωούλα του!

Το ταινιάκι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και σε σημεία ξεκαρδιστικό. Σε αυτό συμβάλλουν πολύ οι καλές “μαστούρικες” ερμηνείες, οι διάσπαρτες καφροκαταστάσεις, οι “παρδαλοί” χαρακτήρες και τα διάφορα απίθανα που θα δεις. Είναι και φάσεις που η μπάλα ξεφεύγει τελείως, προκαλώντας λίγες μεν αλλά καλές εξωφρενικά κουλές σκηνές που απλά τα σπάνε! Σίγουρα το “PineApple Express” δεν πρόκειται για συνηθισμένη οικογενειακή κωμωδία! Η σκηνοθεσία και η φωτογραφία είναι τυπικές για ταινία του είδους, άκρως διεκπαιρεωτικές και σιγοντάρουν μια χαρά τα τεκταινόμενα επί της οθόνης, αλλά μη περιμένεις να δεις και παπάδες.

Όλα θα ήταν υπέροχα και αυτό το ταινιάκι θα λάμβανε μια πολύ καλύτερη βαθμολογία από το 3,5 που του έδωσα, αν δεν υπήρχε το αταίριαστο τελευταίο κομμάτι της ταινίας. Για κάποιο άγνωστο σε μένα λόγο, τα τελευταία 20 λεπτά του προσπαθεί να γίνει... action movie με το ζόρι. Οι πρωταγωνιστές κάποια στιγμή αρπάζουν πολυβόλα και αρχίζουν να γαζώνουν ότι κινείται σε μια τεράστια σκηνή μάχης που δεν ταιριάζει καθόλου, μα ΚΑΘΟΛΟΥ με την υπόλοιπη ταινία. Φυσικά έχει και αυτό τις κωμικές πτυχές του (πχ λόγω της μαστούρας τους, οι περισσότερες σφαίρες τους πηγαίνουν παντού ΕΚΤΟΣ από εκεί που πρέπει) αλλά σαν σύνολο είναι πολύ άσχετο με την υπόλοιπη ταινία και προκαλεί στο θεατή ένα συναίσθημα αμηχανίας με τις ψιλό – splatter σκηνές και τα φονικά. Δεν ξέρω γιατί έλαβαν μια τέτοια απόφαση, που το παράδοξο της οποίας γίνεται ακόμα και θέμα συζήτησης μεταξύ των πρωταγωνιστών πριν το φινάλε(!) Αλλά θα ήταν τόσο καλύτερη η ταινία αν δεν υπήρχε αυτό το κομμάτι! Από την άλλη, εγώ είδα την extended έκδοσή της, υποθέτω ότι στη theatrical version το τελευταίο αυτό τμήμα θα είναι πιο “συμμαζεμένο”.

Ρεζουμέ :
Ταμάμ για ένα χαλαρό απόγευμα ή μια καφροσύναξη, το “Pineapple Express” παρά τα ελαττωματάκια του αξίζει να το δεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: