Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

It's Complicated (Είναι Μπερδεμένο)

Μάστορας : Nancy Meyers
Παίχτες : Meryl Streep , Steve Martin , Alec Baldwin
Εναλλακτικός Τίτλος : Επιστροφές, καταστροφές!
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Έχοντας χωρίσει εδώ και 10 χρόνια, ένα αντρόγυνο ακολουθεί πλέον ξεχωριστούς δρόμους στη ζωή του. Όταν όμως όλα δείχνουν να έχουν μπει σε μια σειρά, συναντιούνται με πλέον... intimate τρόπο, καθώς οι παλιές φλόγες δεν έχουν σβήσει. Αυτό είναι η αιτία για ένα νέο κύκλο μπερδεμάτων, καθώς μπαίνει μοιραία εμπόδιο στις τωρινές σχέσεις / γάμους τους αλλά και όσον αφορά τις σχέσεις με τα παιδιά τους...

Αναλυτικότερα :
Ναι, το ξέρω ότι δεν περίμενες να δεις review τέτοιου είδους ταινίας στην Καμαριέρα. Πόσο μάλλον να δεις και τόσο υψηλή βαθμολογία. Αλλά είναι τόσο καλή! Και ειλικρινά, είναι έτη φωτός καλύτερη από όσο την περίμενα! Για να βάλουμε τα πράγματα από την αρχή. Δε μου αρέσουν οι γκομενοταινίες. Ούτε και οτιδήποτε φέρει έστω και την παραμικρή ομοιότητα / συγγένεια με γκομενοταινία. Δεν είναι ότι τρέφω σεξιστικά κατάλοιπα, ή ότι έχω κάποιο πρόβλημα με την θηλυκή πλευρά που όλοι οι άντρες κρύβουμε κάπου βαθιά μέσα μας. Καμία σχέση. Απεναντίας – πιστεύω ακράδαντα ότι όποιος τραβάει τέτοια ζόρια και το παίζει αντράκι βαρύ κι ασήκωτο, έχει αλλουνού είδους προβλήματα και δε το μολογάει. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα γιατί σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Βαριέμαι τις γκομενοταινίες γιατί στη συντρηπτική πλειοψηφία τους είναι ισοπεδωτικά βαρετές, καλλιτεχνικά ανέμπνευστες, μέτριες και εμετικά politically correct. Και σχεδόν όλες ίδιες μεταξύ τους. Λες και βγαίνουν μαζικά από κάποια ανυπέρβλητη θηλυκή βιομηχανία κινηματογράφου τίγκα στη ροζ φερομόνη, στα προγεσταγόνα και στα ηλίθια κλισέ που αναπαράγει το Cosmopolitan!

Που ούτε και με το cosmopolitan έχω κανένα πρόβλημα, για να είμαι ειλικρινής. Έχω κάνει τα καλύτερα χεσίματα της ζωής μου διαβάζοντας cosmopolitan. Χώρια που έτσι και έχει και κανένα αφιέρωμα με γυναικεία εσώρουχα, μπορείς και να τραβήξεις μια παχιά, να φύγουν τα χοντράδια. Οπότε, έχεις πλήρες πακέτο απόλαυσης και μάλιστα σε μέγεθος compact για να μπορείς να το ακουμπήσεις παντού όσο είσαι επί το έργον! Στο θέμα μας. Η ταινία τα σπάει. Πρώτη φορά βλέπω έργο του είδους να είναι αληθινά πρωτότυπο, πραγματευόμενο ένα γνήσιο θέμα και να καταφέρνει ταυτόχρονα να είναι πολύ διασκεδαστικό! Άψογο σενάριο, καταστάσεις που θα σε κάνουν να γελάσεις πραγματικά με έξυπνο, ποιοτικό χιούμορ, χωρίς σφαλιάρες, κλανιές και καραγκιοζιλίκια. Να μιλήσεις για τις ερμηνείες; Δεν υπάρχουν. ΤΕΛΕΙΑ η Meryl Streep, δεν αποτυγχάνει ποτέ να αποδείξει στην πράξη το πόσο μεγάλη ηθοποιός και κυρία είναι. Όπως πάντα καταπληκτικός και ο Steve Martin, παίζει άψογα ένα ρόλο που του ταιριάζει γάντι και νομίζεις πως γράφτηκε αποκλειστικά για αυτόν. Αλλά η αληθινή αποκάλυψη είναι ο Alec Baldwin!!! Ναι, ο κλασικός μαλάκας Baldwin που έχει παίξει στις μισές τηλεσκουπιδοταινίες της Αμερικάνικης τηλεόρασης και ένας από τους πλέον υπερεκτημημένους και μέτριους ηθοποιούς της εποχής του.

Εδώ, απλά δίνει ρέστα, παίζοντας το ρόλο του πρώην συζύγου, με τόσο πειστικό, απολαυστικό και αβανταδόρικο τρόπο που θα σε αφήσει άφωνο! Ακόμα και ο σωματότυπός του – έχει παχύνει, είναι περίπου... τριπλός από όσο τον θυμάσαι – συνεισφέρει στο να κάνει την ερμηνεία του ακόμα καλύτερη. Ειδικά οι σκηνές στην κλινική γονιμότητας, όπου όλα τα ζευγάρια είναι ίδια – μεσήλικες γιάπηδες με νεαρές συζύγους – είναι αφορμή για άπειρο γέλιο αλλά και εξυπνότατο κοινωνικό σχόλιο. Και ναι, ο σκηνοθέτης είναι γένους θηλυκού, οπότε, στάνταρ θα έχει τραβήξει τα ζόρια της από άντρες, προκειμένου να μπορεί να φιλμάρει αυτές τις σκηνές με τόση ευγλωττία!

Ωστόσο, μη φανταστείτε ότι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου, εκμηδενίζονται από τις πρωτοκλασάτες ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Αν και στο σύνολό τους άγνωστοι ηθοποιοί, καταφέρνουν να δώσουν συμπαθέστατες performances και καταγράφονται στη συνείδησή σου σαν σούπερ γλυκύτατες, αγαπησιάρικες φατσούλες. Η σκηνοθεσία είναι τυπική μεν, υποδειγματική δε για ταινία του είδους. Και η καλή φωτογραφία, συμπληρώνει το πολύ καλό σύνολο με όμορφη και φυσική χρωματική παλέτα.Το ταινιάκι αυτό είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω για να δεις μαζί με το έτερόν σου ήμισυ και όχι μόνο! Ναι - δέστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: