Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Universal Soldier : A New Beginning (Ελ.Υπότιτλος : Παγκόσμιος Στρατιώτης : Αναγεννηση)

Μάστορας : John Hyams
Παίχτες : Jean-Claude Van Damme , Dolph Lundgren , Andrei Arlovski
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Θέτε κι άλλα πέρα από τον τίτλο; ο Παγκόσμιος Στρατιώτης επέστρεψε! Με τον Van Damme αλλά και τον Dolph Lundgren στους πρωταγωνιστικούς ρόλους! Και γ@μάνε! Σούζα τ'αλουγάκι, ίχααααααααα!!!
Αναλυτικότερα :
Δε θα μπορούσα ΠΟΤΕ να υποψιαστώ ότι υπήρχει ζωή και μέλλον τόσο για το franchise, όσο και για την καριέρα των δυο πρωταγωνιστών. Αυτή είναι επισήμως η ΠΕΜΠΤΗ ταινία που φέρει τις λέξεις UNIVERSAL SOLDIER στον τίτλο της. Πέραν από τις 2 πρώτες που είναι οι γνωστές, τα μέρη Νο 3 & 4 βρήκαν κατευθείαν για dvd ΔΕΝ έπαιζε σε αυτά ο Van Damme και ήταν με λίγα λόγια κουραδένια. Το “A New Beginning” προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του – μια καινούρια αρχή. Και τα καταφέρνει κάνοντας ένα εύστοχο βήμα προς τα πίσω... φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά το βετεράνο Dolph Lundgren (που στη χώρα μας είναι περισσότερο γνωστός ως “ο Ρώσος του Ρόκυ 4”!) φυσικά στο ρόλο του κακού universal soldier από την ιστορική πρώτη ταινία.

Παράλληλα, προχωράει την ιστορία μπροστά, με λιτό μεν, επαρκέστατο δε τρόπο. Και παρότι δεν αποφεύγει τελείως τις λούμπες που καραδοκούν σε κάθε στρατοκ@βλική ταινία του είδους, εντούτοις έχει μοντέρνους, γκαζωμένους ρυθμούς, ωραίο στυλάκι που θα σας θυμίσει σε στιγμές Metal Gear (ΝΑΙ! ΜΠΑΛΕΣ!!!) αληθοφανές (αν και ελαφρά προπαγανδιστικό / ρατσιστικό) σενάριο και έναν Van Damme ώριμο, προσγειωμένο και επιτέλους ΣΙΩΠΗΛΟ! Μιλάμε είναι ζήτημα αν ο άνθρωπος ξεστομίζει παραπάνω από 5 ατάκες σε όλη την ταινία! Έτσι πρέπει! Μακάρι όλοι οι movie action heroes να το βούλωναν και να εστίαζαν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, δηλαδή να κόβουν κώλους!!! Μια φορά το έκανε ο Schwarzenegger στο πρώτο Conan και άφησε σχολη! Έκτοτε, θαρρέις πως το καλούπι έσπασε και όλους τους μπρατσωμένους τους έπιασε μια ακατάσχετη λογοδιάρροια που κράτησε ολάκερη τη 10ετία του '90 & του '00! Ε, λοιπόν, ευτυχώς που υπάρχουν και ταινίες όπως αυτό το τελευταίο Universal Soldier, το “The Punisher : Warzone” και άλλα λίγα και καλά, για να αποδεικνύουν πως ακόμα στο action genre υπάρχει ζωή! Και σιωπή!!!

Το προχωρημένο της ηλικίας αμφότερων των πρωταγωνιστών δεν κρύβεται. Και προς τιμήν της, η ταινία δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να το κουκουλώσει. Έτσι, οι παλαι ποτέ σκηνές με τους γυμνόστηθους πρωταγωνιστές, τους ατσάλινους, γραμμωμένους κοιλιακούς και τον κώλο του Van Damme (τότε έδειχνε τον κώλο του σε όλες τις ταινίες του! Μα όλες!!!) έχουν πλέον πάει περίπατο. Το αυτό ισχύει και για τα τρελά καρατερίστικα αεροπλανικά και τις χαρακτηριστικές μουλαρίσιες ιπτάμενες roundhouse του Van Damme. Παρόλα αυτά, οι συγκρούσεις είναι χορταστικότατες και λυσσαλέες! Οι χαρακτήρες αλληλοσπαράζονται κυριολεκτικά, φέρνοντας στο διάβα τους πανικό και αλόγιστη καταστροφή των σκηνικών της ταινίας. Και γίνονται με τρόπο αρκετά αληθοφανή και μάγκικο, χωρίς ακροβατικά, μπαλέτα, πιρουέτες, blue box, χωρογραφίες, και πέτσινα, φτηνιάρικα κόλπα! Οι άνθρωποι, τουλάχιστον σε κάποιες από τις σκηνές, ΠΟΝΕΣΑΝ!!!

Πολύ καλές (για το είδος τους βέβαια) και οι ερμηνείες. Λιτοί, λακωνικοί σιδερένιοι διάλογοι, σιδερένιες “ρομποτικές” performances και ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ, άκαμπτη σκηνοθεσία. Λίγα πράματα και καλά. Ναι, δεν του λείπουν τα λαθάκια του, κυρίως σε συγκεκριμένες φάσεις του σεναρίου. Και θα ήθελα έναν πολύ πιο ολοκληρωμένο ρόλο για τον Lundgren. Νομίζω ότι τον αδικήσανε πολύ στο σενάριο. Αλλά όλα αυτά, μπροστα στο τελικό πολύ καλό σύνολο δεν είναι σε τελική ανάλυση, παρά ασήμαντες λεπτομέρειες.

Splatter / Gore :
Απ'όλα έχει ο μπαξές. Πλήθως πυροβολισμών, με το αίμα να πιτσιλίζει ΠΑΝΤΑ την κάμερα. Μαχαιρώματα, ακρωτηριασμούς, μια πρότυπη τραχειοστομία με... σκουριασμένη σιδερόβεργα και το πιο κάφρικο, γαμάτο headshot που κινηματογραφήθηκε ποτέ! Θα σας στείλει!

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Άπαντα αδικαιολογήτως απόντα.

Ρεζουμέ :
Με εξέπληξε ιδιαίτερα ευχάριστα αυτό το εργάκι! Είναι μια τίμια, λακωνική, ΑΝΤΡΙΚΗ ταινία δράσης. Όπως τις φτιάχνανε τότε. Λιτή και επιβλητική σαν κίονας δωρικού ρυθμού. Για τους απανταχου πιστούς, απλά συνίσταται ανεπιφύλακτα.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Κυκλοφορεί και με τον εναλλακτικό τίτλο “Universal Soldier : Regeneration”

Δεν υπάρχουν σχόλια: