Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Crank 2 : High Voltage

Μάστορας : Mark Neveldine, Brian Taylor
Παίχτες : Jason Statham , Amy Smart
Πόσα πιάνει; 3 / 5
Με δυό λογάκια :
Έχοντας επιζήσει από τη δοκιμασία της προηγούμενης ταινίας, αυτή τη φορά ο Chev Chelios βρίσκεται σε ακόμα περισσότερους μπελάδες! Κάποιος του... αφαιρεί χειρουργικά την καρδιά του αντικαθιστώντας τη με μια τεχνητή, που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Τώρα, ο Chev θα πρέπει να βρει ποιός είναι ο υπεύθυνος για όλα αυτά φροντίζοντας παράλληλα να... επαναφορτίζει την καρδιά του σε τακτικά διαστήματα!

Αναλυτικότερα :
Το έχω πει πολλές φορές, αλλά εδώ το εννοώ περισσότερο από κάθε άλλη φορά : γίνεται ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ σε αυτό το έργο! Κυριολεκτικά! Το πρώτο Crank με διασκέδασε κάπως με το απενοχοποιημένο πνεύμα και την όλη ελαφρότητά του, αλλά σύντομα με κούρασε με τον γυμνασιακού τύπου χαβαλέ του, την ιλαρότητα και την ερασιτεχνική σκηνοθεσία και φωτογραφία του. Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι τα παλικάρια σίγουρα ανέβασαν τον πήχη και έμαθαν από τα όποια λάθη τους. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι έβαλαν μυαλό, ή ότι σοβαρεύτηκαν. Απεναντίας! Έχοντας σαν motto της ταινίας το “He was dead... but he got better...” και σαν πρώτη ατάκα : “...έκεις εσύ μεγκάλη πούτσα! Πούτσα σαν ζώο!...” ένα είναι σίγουρο : ότι αυτό το δεύτερο μέρος είναι ακόμα πιο σαλεμένο και απαράδεκτο από το πρώτο, αλλά τουλάχιστον τώρα μοιάζει με κανονική κινηματογραφική παραγωγή και όχι με χαβαλεδιάρικο ερασιτεχνικό φιλμάκι. Σε αυτό βοηθούν η πολύ καλύτερη σκηνοθεσία (αν και φυσικά υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης) η καλύτερη φωτογραφία και soundtrack. Φυσικά σε αυτό βοήθησε και το ενισχυμένο budget που δώθηκε, ένεκα της απρόσμενης επιτυχίας του πρώτου μέρους.

Βασικός παίκτης, για άλλη μια φορά είναι εννοείται ο Jason Statham που προφανώς το έχει βάλει στόχο ζωής να παίξει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες και δεν κολλάει να συμμετάσχει από απαράδεκτα project τύπου “Dungeon Siege” μέχρι μεγάλες παραγωγές με respect σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Εδώ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τσαλακώνει την εικόνα του και σηκώνει το βάρος της ταινίας στους ώμους του. Δεν θα πιστεύετε το τι φτάνει σε σημείο να κάνει εδώ το άτομο! Αλλά αυτό ισχύει και στους άλλους χαρακτήρες της ταινίας που είναι πιο απάλευτοι από κάθε άλλη φορά. Από σαλεμένες... πουτάνες και έξαλλες αδερφές με μυστήρια νευρολογικά σύνδρομα μεχρι κακούς που αυτοτιμωρούνται κόβοντας τις θηλές τους, αιωνόβιους... τύπου Fu Manchu αλλά στο πιό... πορνοστάρ τους, αλλοδαπούς με απαράδεκτα ψεύτικες προφορές και... ένα ασώματο κεφάλι criminal masterming που το συντηρούν καλωδιωμένο μέσα σε μια γυάλα με φορμόλη! Όπου το σουρεάλ, ο ρατσισμός, ο ισοπεδωτικός χαβαλές, η ψυχοπάθεια και το απαράδεκτα politically incorrect συναντιώνται, θα δεις τον Chev Chelios να ρίχνει μπουνιές, πιστολίδια και να πηδήματα σε γκόμενες! Ταυτόχρονα! Σε δημόσια θέα! Ενώ παράλληλα περνάει από πάνω τους ένας ολόκληρος αγώνας ιπποδρομίας! Με τη γκόμενα να λιγουρεύεται τα... προσόντα του αλόγου!

Όσοι δεν έχουν διάθεση να... ρίξουν κατακόρυφα το επίπεδό τους, ή προσβάλλονται από διάφορες παραστάσεις, καλύτερα να αποφύγουν το Crank. Εδώ, όλοι οι αλλοδαποί είναι βλάκες εγκληματίες με όλα τα κλισέ και τις κακοήθειες που μπορούν να ειπωθούν για την εθνικότητα του καθενός. Με ένα πολυβόλο στο χέρι, αμέτρητα piercing, ψεύτικα – τόσο που να βγάζουν μάτι! - μούσια, tatoos και προφορά. Και όλοι τους – εννοείται! – πεθαίνουν στο τέλος με συνοπτικό, όσο και ντροπιαστικά απαράδεκτο τρόπο. Όλες οι γυναίκες εδώ είναι... πουτ@νες, ανεξαιρέτως ηλικίας, ρόλου στην ταινία και εμφάνισης και υπάρχουν μονάχα για να παρενοχλούνται όσο και να... εξευτελίζονται σεξουαλικά, ή για να κυκλοφορούν χωρίς λόγο, με βυζιά και κώλους έξω. Ο λευκός πρωταγωνιστής τους νικάει / σκοτώνει όλους και τις πηδάει όλες (ενίοτε ταυτόχρονα), οι σφαίρες δεν τον πετυχαίνουν ποτέ (ακόμα και αν βρίσκεται μπροστά σε εκτελεστικό, απόσπασμα!), ενώ αντίθετα, αυτός βρίσκει πάντα (ακόμα και από... σπόντα) το στόχο του! Η πλοκή απλά... δεν υφίσταται και κατά το δοκούν... ξεχνιέται κάθε φορά που στους συντελεστές έρθει η όρεξη να καφριλιάσουν ακατάσχετα, ή απλά να ασχοληθούν με κάτι τελείως άσχετο με ό,τι έβλεπες μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, υπάρχει κάπου κατά βάθος (πολύ βάθος!) καλά κρυμμένο ένα είδος... ευφυίας μέσα σε όλη αυτή την παράνοια. Θα το καταλάβεις όταν πιάσεις τον εαυτό σου και παρά τη θέλησή σου, να γελάει με την καρδιά του και παραδόξως να το καταδιασκεδάζει με όλο αυτό τον πανζουρλισμό. Όλοι οι χαρακτήρες από το πρώτο μέρος παρελαύνουν εδώ υπό μορφή guest ρόλων που όλοι τους είναι κάφρικα απολαυστικοί. Και παρά τα πέρα δώθε της πλοκής, διαπιστώνεις παραδόξως ότι το εργάκι δεν ξεχνά ποτέ το στόχο του, ούτε το πού πατάει. Κάποια αστεία και φάσεις, παρά την καφρίλα τους είναι τουλάχιστον ευρηματικά και σχεδόν πάντα πρωτότυπα. Αν μη τι άλλο, κάτι που σε ταινία επεικονίζεται για πρώτη φορά, όσο επαίσχυντο και να είναι, δεν παύει να είναι μια πρωτοπορία, δε μπορεί παρά να σημαίνει ότι κάποια γρανάζια κινούνται στο μυαλό του δημιουργού του, άσχετα το πόσο ανορθόδοξη ή διεστραμμένη είναι η λογική που διέπει μια τέτοια διαδικασία!

Splatter / Gore :
Η ταινία ξεκινάει με την αναπαράσταση αφαίρεσης μια ανθρώπινης καρδιάς! Μετά έρχεται ένας ελεεινός τύπος και πάνω από την ανοιχτή θωρακική κοιλότητα, ρίχνει τη στάχτη από το τσιγάρο του! Μετά, ρίχνει και μια ροχάλα! Το θέαμα συνεχίζεται σε αυτό το στυλ μέχρι το τέλος. Σας κάλυψα;

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας περιτριγυρίζεσαι από μπουτάρες, κωλάρες, βυζιά, όλα κινηματογραφημένα με όσο γίνεται πιό άμεσο τρόπο στο πιο ξεδιάντροπο σόου φτηνής, πρόστυχης σάρκας που έχω δει (πλην τσόντας εννοείται!) τα τελευταία χρόνια! Η Καμαριέρα ηδονίζεται και χαίρεται.

Ρεζουμέ :
Το Crank 2 είναι επαίσχυντο, άθλιο και απαράδεκτο! Αλλά με την καλή έννοια!!! Μισογυνικό, ρατσιστικό και άκρως κάφρικο, πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος προκειμένου να το απολαύσεις. Ιδανικό για καφροπροβολή, σε προκαλεί να βάλεις το μυαλό και την... αιδώ σου στην κατάψυξη και να ουρλιάξεις : “Γ@μησέ τες όλες και... άντε γ@μήσου Chev Chelios!!!”

Δεν υπάρχουν σχόλια: