Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Full Dark, No Stars


Συγγραφέας : Stephen King
Με δυο λογάκια :
Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τον καθένα από εμάς να διαπράξει ένα έγκλημα; Για έναν γεωργό από τη Nebraska του 1922, αρκεί μια διαφωνία με τη γυναίκα του σχετικά με την τύχη της οικογενειακής γης. Μια συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, θα ανακαλύψει ότι μέσα της βρίσκεται ένας κρυφός, σκοτεινότερος εαυτός μετά από τον βιασμό και την κακοποίησή της από έναν ξένο στο δρόμο. Ένας καρκινοπαθής βρίσκει τη γιατρειά του μετά από μια παράξενη συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο να επιφέρει τη δυστυχία σε έναν παλιό φίλο. Και μια τυχαία ανακάλυψη είναι αρκετή για να αλλάξει την εικόνα ενός 20ετούς γάμου…


Αναλυτικότερα :
Βασικά, μια universal truth που προφανώς δεν ισχύει μόνο για εμένα, είναι ότι δεν υπάρχει καλοκαίρι δίχως Stephen King. Παρά το ότι δεν είμαι και ο μεγαλύτερός του φαν, στο τέλος, με κάποιο μυστηριώδη τρόπο, πάντα καταλήγω με ένα paperback που φέρει στο εξώφυλλο το όνομά του και με αυτό να λιάζομαι στην παραλία. Το “Full Dark, No Stars” είναι η πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα, μετά το πολύ μέτριο «Just After Sunset». Και παρά τις ομολογουμένως χαμηλές μου προσδοκίες – έχω πολύ καιρό να διαβάσω κάτι από Stephen King που να θεωρώ πραγματικά καλό – εντούτοις οφείλω να ομολογήσω ότι το «Full Dark, No Stars» είναι μια πάρα πολύ καλή συλλογή.

Το βιβλίο αποτελείται από 4 ιστορίες και αν αγοράσετε κάποια μεταγενέστερη επανέκδοση, υπάρχει και μια έξτρα 5η μικρή ιστορία. Η πρώτη ιστορία, “1922” είναι ίσως και η πιο «δύσκολη και ζόρικη» να χωνέψει κανείς. Πράγμα που μαρτυρά την μαστοριά πίσω από τη συγγραφή της, αλλά και την αμεσότητα που μεταδίδει στον αναγνώστη, παρά το ότι είναι – υποτίθεται – ένα μήνυμα αυτοκτονίας από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Είναι ίσως η πιο «βαριά» αλλά και άρτια ιστορία της συλλογής (και μάλλον από τις καλύτερες που έχει γράψει ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια)

Η δεύτερη ιστορία με τον τίτλο "Big Driver" είναι ίσως και η πιο απλή και αδιάφορη της συλλογής, αλλά η επιδεξιότητα του συγγραφέα καταφέρνει να σώσει μια κατά τα άλλα κλισαρισμένη ιστορία. Καλό, ευχάριστο στην ανάγνωση αλλά και τίποτα παραπάνω.

Η Τρίτη ιστορία, "Fair Extension," που είναι και η μικρότερη από τις 4 της συλλογής, είναι ίσως και η πιο «κακή», αλλά και με τα περισσότερα στοιχεία μαύρου χιούμορ, που ο King δείχνει να το παίζει στα δάχτυλα. Είναι ίσως η δεύτερη καλύτερη μετά το «1922». Είναι μια άκρως επιτυχημένη ανανέωση σε ένα κλασικό και κλισαρισμένο πρότυπο, αυτό της "συμφωνίας με το διάβολο". 

Η συλλογή κλείνει με το «A Good Marriage» όπου μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι όσα ξέρει για τον επί 20 χρόνια σύζυγό της είναι τελείως διαφορετικά από τον πραγματικό άνθρωπο. Αυτή είναι ίσως και η πιο πρωτότυπη ιστορία από τις 4, αν και θα ήθελα να είναι κομματάκι πιο γλαφυρή όσον αφορά τις δραστηριότητες του «άτακτου» συζύγου. Έτσι όπως είναι την ένιωσα κάπωςαπόμακρη. Παρόλα αυτά είναι αναμφισβήτητα αξιόλογη και καλογραμμένη.

Όπως είπα και πριν, κάποια μεταγενέστερα reprints έχουν σαν έξτρα μια πολύ μικρή, 5η ιστορία, με τον τίτλο «Under the Weather». Είναι μια μάλλον παλιομοδίτικη και εξαιρετικά μακάβρια ιστοριούλα που θυμίζει Robert Black, ή αν προτιμάτε τον King στα νιάτα του και με μεγάλες ορέξεις. Είναι διασκεδαστικότατη, για αυτό αξίζει να πάρεις ένα αντίτυπο του βιβλίου που να την περιλαμβάνει.

Εν κατακλείδι, το Full Dark, No Stars είναι απόδειξη ότι ο King παρά την ηλικία του παραμένει μάστορας της αφήγησης και ότι διατηρεί ακόμα πολλή από την παλιά του ορμή και όρεξη. Οι φίλοι του συγγραφέα, το έχουν αγοράσει ήδη. Για τους υπόλοιπους, αποτελεί καλή αγορά, εφόσον βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική μιας συλλογής από ευανάγνωστες αλλά εξαιρετικά καλογραμμένες ιστορίες μυστηρίου και τρόμου

Πόσα πιάνει; 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: