Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κάψε Εγκέφαλο : Razor (Ξυράφι) (2007)


Μάστορας : Philippos Halatsis
Παίχτες : Zoe Alexouli, Elisabeth Boutraki & Yolanda Dimitriou
Με δυο λογάκια :
… για να καταλάβεις για πόσο κάψιμο μιλάμε, απλά θα αντιγράψω την περίληψη αυτολεξεί όπως είναι γραμμένη στο οπισθόφυλλο του dvd

Στα 14 έβαλε ένα ξυράφι ανάμεσα στα σκέλια της. Οι κραυγές του πατέρα της από τον πόνο του κοψίματος ξύπνησαν τη μητέρα της. Μπροστά στα μάτια της κόρης της ξεκοίλιασε τον αιμομίκτη. Πολλά χρόνια μετά, έξι νεαρά ζευγάρια περνούν το σαββατοκύριακο σε μια όμορφη έπαυλη. Όλα μοιάζουν ιδανικά μέχρι που πέφτει το σκοτάδι. Ο ένας μετά τον άλλον, ξυπνούν σε ένα μαύρο δωμάτιο δεμένοι με αλυσίδες. Αυτό που ακολουθεί είναι βγαλμένο από τον χειρότερο εφιάλτη…


Αναλυτικότερα :
Το Razor ισχυρίζεται ότι είναι «… η πρώτη Ελληνική παραγωγή σλάσερ θρίλερ με πολλά ειδικά εφέ και λίτρα αίματος, αλλά και έντονη δόση χιούμορ και μια διάθεση αυτοσαρκασμού αλλά και παρωδίας των κανόνων που έκαναν γνωστές αυτές τις ταινίες...» πιο μετά, ισχυρίζεται ότι «… η ταινία είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους λόγω των extreme σκηνών που περιέχει…» Λυπάμαι που θα προσγειώσω τους φιλόδοξους δημιουργούς του, αλλά οποιοσδήποτε μπει στον κόπο να το δει, διαπιστώνει πρώτα από όλα ότι το “Razor” είναι μια ΠΟΛΥ low budget ταινία, με κουνημένη πεπαλαιωμένη κάμερα, κακή χρήση των φίλτρων (όπου γίνεται αυτή), κάκιστες ερμηνείες και το χειρότερο voice over που έχεις ακούσει τα τελευταία χρόνια. Θες κι άλλα; Κάκιστες ερμηνείες, κακή χρήση των παραδόξως αρκετών ειδικών εφέ (τα οποία οι δημιουργοί της ταινίας ισχυρίζονται ότι κατασκευάστηκαν από τους γνωστούς αδερφούς Αλαχούζους). Ισχνό, σχεδόν ανύπαρκτο σενάριο και κακοί διάλογοι.

Βασικά, η ταινία είναι μια συρραφή τριών ειδών διαφορετικών σκηνών – οι οποίες μεταξύ τους είναι ακριβώς ΙΔΙΕΣ με την εξαίρεση των διαφορετικών κάθε φορά προσώπων που συμμετέχουν : α) σκηνές όπου κάποιοι το κάνουν (και στις οποίες θα μπανίσεις τουλάχιστον 3 ενδιαφέροντα ζευγάρια βυζάκια) β) σκηνές όπου το υποψήφιο θύμα πάει στο μπάνιο και εκεί ο δολοφόνος σε προοπτική πρώτου προσώπου το αναισθητοποιεί με ένα σφυρί, με κωμικά συνήθως αποτελέσματα και τέλος γ) οι περίφημες σκηνές του μαρτυρίου. Σε ένα μαύρο δωμάτιο, με το μελλοντικό θύμα σε close up στο πρόσωπο και φίλτρο με μουντζούρα στην οθόνη (για να κρύβονται οι ατέλειες των εφέ) Ο δολοφόνος αρχίζει να κόβει το πρόσωπο του θύματος με ένα ξυράφι. Μετά παίρνει 2 – 3 από αυτά τα μαραφέτια που βρίσκεις σε sex shop και του / της τραβάει χαστουκάκια. Ολοκληρώνεται η s&m φάση με παρενόχληση από έναν… δονητή (!!!) Τέλος, όταν βαρεθεί το παιχνίδι του, ο δολοφόνος σκοτώνει το θύμα του, συνήθως κόβοντάς του το χέρι με ένα κυκλικό ηλεκτρικό πριόνι. Σε όλη τη διάρκεια των σκηνών αυτών, παίζει εκκωφαντικά death / black metal και ακούγονται στο βάθος τα μουρμουρητά του δολοφόνου και οι κραυγές του θύματος.

Εντάξει, μάλλον το περιγράφω σαν να είναι πολύ καλύτερο από όσο είναι στην πραγματικότητα! Επειδή η εκτέλεση σε κάθε τομέα της ταινίας είναι απογοητευτική. Θα με πεις τότε, γιατί κάθεσαι και ασχολείσαι γράφοντας τόση ώρα για αυτήν; Επειδή το “Razor” παρά τις κραυγαλέες του ελλείψεις, έχει μια ανεξήγητα γοητευτική παρακμή και σαπίλα που θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των απανταχού μερακλήδων του splatter. Ή γενικά όσων εκεί έξω μπορούν να εκτιμήσουν μια καλοκαμμένη ταινία, ή underground παρακμιακές Ελληνικές παραγωγές.

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Κι όμως, το dvd πέρα από την ταινία (και ένα από τα ασχημότερα εξώφυλλα που έχεις δει ποτέ) περιέχει και ένα πληρέστατο extras section, με συνέντευξη του δημιουργού, κομμένες σκηνές, bloopers, trailer και teaser!

Βρήκα τυχαία το dvd στα METROPOLIS του Χαλαδρίου στην τιμή των 2,99 ευρώ. Διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο, σκάλωσα, χωρίς δεύτερη σκέψη το αγόρασα και σας το παρουσίασα! Κατά τα άλλα, δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη αυτής της ταινίας!

Πόσα πιάνει; Ανεκτίμητο για το κοινό του, απαγορευτικό για οποιονδήποτε άλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: