Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

The Monk (Το Βλέμμα του Εωσφόρου)


Μάστορας : Dominik Moll
Παίχτες : Vincent Cassel, Déborah François & Joséphine Japy
Με δυο λογάκια :
Στην Μαδρίτη του 17ου αιώνα, ένα μωρό εγκαταλείπεται από τους γονείς του στα σκαλιά ενός μοναστηριού. Αυτό το μωρό θα γίνει ο πιο εμπνευσμένος και φημισμένος ιεροκήρυκας της εποχής του. Όμως, ο πειρασμός δεν θα αργήσει να χτυπήσει την πόρτα του. Και ο φλογερός κήρυκας με την άκαμπτη ηθική, που μέχρι πρότινος δίδασκε για την αδυναμία του Σατανά ενώπιον ενός αληθινά πιστού Χριστιανού, σύντομα θα γίνει ένα ακόμα τραγικό θύμα του…

Αναλυτικότερα :
Βασισμένο στην ομώνυμη ιστορική γοτθική νουβέλα, το «The Monk» είναι μια αν μη τι άλλο βαθύτατα ατμοσφαιρική και σκοτεινή ταινία. Και αυτό το καταφέρνει χωρίς να δείξει ούτε μια σταγόνα αίματος, ούτε ένα εφέ, ούτε καν επιστρατεύοντας δημοφιλή μεταφυσικά θέματα στο σενάριό του. Εδώ, το κακό λειτουργεί πάντα πίσω από τις σκιές, αθέατο μα πανταχού παρόν, περισσότερο σαν μια δύναμη της φύσης ή σαν ένας φυσικός νόμος, παρά σαν μπαμπούλας. Και στο προσκήνιο είναι μόνο οι γυμνοί, ανθρώπινοι χαρακτήρες που απεικονίζονται άψογα από τις δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα αυτή ενός απρόσμενου και αποκαλυπτικού Vincent Cassel στην καλύτερη ίσως παράσταση της καριέρας του.

Κατά τα άλλα, η σκηνοθεσία είναι αργή, λιτή και ζοφερή και ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθεί κατά πόδας η φωτογραφία. Αν κάπου χάνει το The Monk, είναι το ότι αργεί να μπει στο θέμα του και μοιραία κάνει μέχρι την μέση του κοιλιά. Μέχρι να έρθει το συγκλονιστικό φινάλε, η μουντίλα και η βραδύτητα της πλοκής κουράζουν τον θεατή.

Ρεζουμέ :
Μια ταινία παλιάς σχολής που υποβάλλει και μιλά στα βαθύτερα ένστικτα και τους φόβους του θεατή. Αυτό είναι και η αχίλλειος πτέρνα της : το εικονολάγνο κοινό έχει ξεμάθει από τέτοιες τεχνικές και έχει ξεχάσει να εκτιμά την τέχνη του έμμεσου και του υπονοούμενου στη διήγηση. Περισσότερο εκτιμά τα εντυπωσιακά, γυαλιστερά εφέ υπολογιστή, τα αίματα και τις γκόμενες με μεγάλα βυζιά που ουρλιάζουν. Για αυτό, τελικά και θα αγνοήσει το «The Monk»

Πόσα πιάνει; 4 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: