Μάστορας : Joe Johnston
Παίχτες : Chris Evans, Hugo Weaving & Samuel L. Jackson
Με δυο λογάκια :
Η δράση λαμβάνει χώρα το σωτήριο έτος 1942. Η Αμερική έχει μπει για τα καλά στη δίνη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ο απογοητευμένος… γιωτάς Steve Rogers ξανακόβεται από τις εξετάσεις για να καταταγεί στο στρατό. Παρά το ότι το λέει η καρδούλα του, εντούτοις, σωματικά είναι πιο μικρούλης και από τον συμμαθητή μου τον… Φώντα! (μεγάλε Φώντα, με διαβάζεις άραγε; Αν ναι, δώσε επειγόντως σημείο ζωής!) Μέχρι μου επιλέγεται από έναν επιστήμονα του στρατού για να συμμετάσχει σε ένα μυστικό πρόγραμμα… και εγένετο Captain America! Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής δολοφονείται από την αντίστοιχη επιστημονική υπηρεσία των Ναζί, το περιβόητο HYDRA research department, που διοικείται από τον Johann Schmidt, aka Red Skull. Καθώς ο καιρός περνάει, ο Rogers ωριμάζει και από καρικατούρα προπαγάνδας για να αναπτερώσει το ηθικό των Αμερικάνων, εξελίσσεται σε έναν αληθινό ήρωα…
Αναλυτικότερα :
Διόλου δεν με ένοιαζε ο Captain America. Διόλου όμως! Αν και έτσι και αλλιώς δεν είμαι κομιξάκιας, τα δίνω όλα για μια δόση καλής μυθοπλασίας. Και πάλι, ανέκαθεν θεωρούσα τον Captain America σαν προϊόν ελεεινά Αμερικάνικης προπαγάνδας. Και γενικά, όπως και να έχει τον θεωρούσα βαρετό. Δηλαδή, ‘ντάξει, μια ασπίδα έχει και την αμολάει από δω και από κει. Μεγάλη δουλειά! Και από την άλλη, δεν πέταξα και από τη χαρά μου όταν είδα τον Chris Evans στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η προηγούμενη αντίστοιχη δουλειά του ήταν στα Fantastic Four, με άλλα λόγια, ήταν για τον πούτσο καβάλα (σε ταινίες που έτσι και αλλιώς ήταν για τον πούτσο καβάλα!)
Για αυτό και εξεπλάγην ευχάριστα με αυτή τη φιλμική μεταφορά του υπερήρωα της Marvel, μια από τις πιο άρτιες που έχουμε δει μέχρι τώρα. Το πρώτο μέρος της ταινίας εξιστορεί την πορεία του ήρωα και ξεδιπλώνει σταδιακά την εξέλιξή του. Και όλο αυτό μέσα σε ένα πολύ χαριτωμένα αταίριαστο ιστορικό φόντο που λειτουργεί αξιοθαύμαστα και καταφέρνει να δώσει μια απρόσμενη και άκρως αναζωογονητική αληθοφάνεια στην ιστορία, παρά το φανταστικό στοιχείο του περιεχομένου της. Στο δεύτερο μέρος του, το Captain America λειτουργεί πιο συμβατικά, πάνω κάτω σαν όλες τις υπόλοιπες ταινίες του είδους και εκεί λιγάκι ξεφουσκώνει. Εν μέρει, φταίει σε αυτό ο Hugo Weaving στον ρόλο του Red Skull. Είναι υπερβολικά ποζαρισμένος, σφιγμένος και πομπώδης. Και το περίφημο κόκκινο κρανίο του χωρίς την μύτη, αντί να είναι επιβλητικό θυμίζει περισσότερο τον… Michael Jackson (!!!) αφότου είχε παραμορφωθεί από τις πολλές πλαστικές!
Ρεζουμέ :
Παρά τα ελαττώματάκια του, το Captain America είναι μια εξαιρετικά καλοφτιαγμένη και διασκεδαστική ταινίας δράσης, από τις καλύτερες που αφορούν υπερήρωες της Marvel. Στέκει άξια, αν και κομματάκι πιο κάτω από το Thor και το πρώτο Iron Man. Αυτό δείχνει το πόσο σοβαρά έχουν πάρει την υπόθεση των κόμικς οι παράγοντες του Χόλυγουντ και φυσικά είναι άλλο ένα βήμα που οδηγεί στο υπερ-project όπου θα πρωταγωνιστούν όλοι οι φιλμικοί ήρωες της Marvel. Ευχαριστιόμαστε και αναμένουμε ακόμα περισσότερα τέτοια ποιοτικά βήματα. Άξιος ο Captain America. Και, παραδόξως, λιγότερο αμερικανάκι από όσο τον περίμενα.
Πόσα πιάνει; 3,75 / 5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου