Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Splice (Η Γενετική του Τρόμου)


Μάστορας : Vincenzo Natali
Παίχτες : Andrian Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Ένα ζευγάρι γενναίων νεαρών γενετιστών αναλαμβάνουν να διευκρινίσουν οριστικά και αμετάκλητα την αληθινή πατρότητα του “στιγμιαίου λάθους” του Πασχάλη. Μια μεταλλαγμένη τρελαμένη δικηγόρος εξαπολύεται στο κατόπι τους... ουπς! Γράψτε άκυρο!

Αναλυτικότερα :
Να πω την αλήθεια, ήμουν κάπως επιφυλακτικός προτού δω αυτή την ταινία. Αφενός, άλλη μια b-movie-ά του κερατά με ένα ακόμα μεταλλαγμένο πλάσμα τύπου alien με νύχια, δόντια και πλοκάμια να μασουλάει κόσμο και στο φινάλε κόντρα διδακτισμός όσον αφορά το πόσο μαλάκες είμαστε οι άνθρωποι σαν ράτσα και το πως πρέπει στην τελική να αφήνουμε ήσυχα τα όσα μας έφτιαξε ο καλός Θεούλης... πάλι το ίδιο έργο ξανά; Αφετέρου, εφόσον η b-movie-ά είναι μαστόρικη με σωστές δόσεις καμμενιάς... γιατί όχι;!;!; Πάντως, όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι οριστικά και αμετάκλητα είχα σχηματίσει στο κεφάλι μου μια πολύ στιβαρή εικόνα για το τι πρόκειται να δω, βασισμένος φυσικά στις άπειρες ταινίες του είδους που κυκλοφορούν τόσα χρόνια και είναι όλες ίδιες μεταξύ τους. Κούνια που με κούναγε! Το “Splice” κόντρα σε κάθε σχετική ένδειξη, γύρισε το σκηνικό τούμπα καθώς αποδείχτηκε ότι πρόκειται για τελείως διαφορετική ταινία απ'ότι περίμενα! Και πολύ καλή μάλιστα!

Φρέσκια, γεμάτη εκπλήξεις και καταφέρνει να χειριστεί σοβαρά, πρωτότυπα και... υπεύθυνα ένα θέμα που έχει... χιλιοδιασυρθεί από τις άπειρες ταινίες του είδους! Με ένα άψογο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, καλούς δευτερεύοντες ρόλους, ιστορία με πλοκή, ουσία, συναίσθημα! Αλλά πάνω από όλα, η υπέροχη Γαλλιδούλα που παίζει το πλάσμα της ταινίας και καταφέρνει να είναι ... “εξωγήινη” και ταυτόχρονα ανεξήγητα γοητευτική. Πόσο αναζωογονητικό θέαμα! Πόσο φρέσκο και “ποιοτικό” αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η συνταγή του είναι... μπαγιάτικη; Δε μπορώ παρά να το προτείνω. Και αν δεν υπήρχε το κάπως βιαστικό και ... προβλεπέ τελευταίο μέρος, θα προσκυνούσαμε. Μπράβο στα παλικάρια που με λίγα φράγκα, αλλά πολύ μεράκι έφτιαξαν μια ταινία που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα χολυγουντιανή, εμπορική, ποιοτική και πρωτότυπη! Αυτά είναι! Άρεσε και στον κουμπάρο μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: