Εταιρία : Wizards of the Coast
Συγγραφείς : Mike Mearls, Bill Slavicsek and James Wyatt
Όλα κι όλα. Αν κάποιος δικαιούται να κάνει review σε αυτό το μανάρι, ε, αυτός είμαι εγώ! Αφενός γιατί με αφορμή τα παιχνίδια μας στην Κάισσα κυριολεκτικά το ΕΛΙΩΣΑ, αφετέρου επειδή το περιεχόμενό του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, καθώς η εντύπωση που θα προσκόμιζα από αυτό θα καθόριζε το αν τελικά καβαλήσω το τρένο της καινούριας έκδοσης του Dungeons & Dragons (αν όχι κανονικά, έστω με το “άλλοθι” των D&D Essentials, βλ σχετικά παρακάτω), ή αν θα παραμείνω στα γνωστά και αγαπημένα λημέρια της λατρευτής μου 3,5 Edition, με κίνδυνο αύριο μεθαύριο να γίνω και εγώ άλλος ένας μεταλλαγμένος ξερόλας “δεινόσαυρος” rpg-ας από αυτούς που ανέκαθεν κοροϊδευα, επειδή έμειναν κολλημένοι στα παλιά δυσλειτουργικά πλέον συστήματα και στις (αμφίβολες) δόξες του παρελθόντος και των νιάτων τους, αφενός επειδή τσιγκουνεύονται να ξηλωθούν για να αγοράσουν καινούρια βιβλία, αφετέρου επειδή είναι υπερβολικά ακαμάτες για να στρώσουν κάτω τον κώλο τους να διαβάσουν πώς παίζει ο κόσμος τη σήμερον ημέρα!
Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το Dungeons & Dragons Fantasy Roleplaying Game, κοινώς γνωστό (για ευνόητους λόγους) και σαν “Red Box”; Σε τι διαφέρει και τι παραπάνω έχει να προσφέρει σε σχέση με τα 2 starter της 4ης έκδοσης των κανόνων που έχουν ήδη κυκλοφορήσει; Η απάντηση είναι ότι το Red Box είναι το πρώτο προϊόν της σειράς D&D Essentials και δουλειά του είναι αφενός να δώσει μια καλή γεύση του τι εστί D&D Essentials, αφετέρου να προσφέρει σε πρωτάρηδες παίκτες μια πρώτης τάξεως εισαγωγή στο μαγικό κόσμο του Dungeons & Dragons, όπως είχε κάνει και ο πολύ διασημότερος ομώνυμός του πρόγονος, τόοοοσα χρόνια πριν. Και όσον αφορά το τελευταίο, τολμώ να πω ότι γενικά το πετυχαίνει, προσφέροντας πολύ (για την καλή τιμή των 20 ευρώ) υλικό, ότι σχεδόν χρειάζονται μέχρι και 5 άτομα για τις πρώτες τους D&D εμπειρείες. Αναλυτικότερα, τα περιεχόμενά του θα τα ξεσκονίσουμε παρακάτω. Τώρα, όσον αφορά τα ζόρικα (και πολύ πιο άμεσα αφορώντα εμένα!). Τι εστί D&D Essentials? Ότι και αν είναι, την απάντηση ΣΙΓΟΥΡΑ δε θα τη μάθεις από το site της εταιρίας, ούτε και από κανένα επίσημο φορέα. Πράγματι, η παρουσίαση & η διαφήμισή του είναι αρκετά awkward & unclear, σε βαθμό που αν περιοριστείς στην πληροφόρηση των αρμόδιων να κινδυνεύσεις να μη καταλάβεις ποτέ τι ακριβώς είναι και γιατί βγήκε αυτή η σειρά, εφόσον υπάρχει μια φρεσκότατη νέα (αν και ακόμη αμφιλεγόμενη) έκδοση κανόνων του παιχνιδιού, προκειμένου το αγαπημένο παιχνίδι να πορευτεί την 4η δεκαετία της ζωής του.
Λοιπόν, ας μη ξεγελιόμαστε. Τα D&D Essentials είναι ένας τρόπος να “χρυσωθεί το χάπι” της 4ης έκδοσης με μια μορφή που να θυμίζει την προηγούμενη έκδοση, στον πολύ κόσμο που ξένισε με τις δραστικές αλλαγές στα κλασικά, παγιωμένα concept που έφερε η νέα έκδοση του Dungeons & Dragons. Είναι ένα σύστημα παράλληλο, αλλά 100% συμβατό με το υλικό της 4ης έκδοσης. Με άλλα λόγια, άλλος είναι ο Fighter των Essentials και άλλος αυτός της 4ης έκδοσης. Δε μπορούν να πάρουν ο ένας υλικό, feats, levels του άλλου. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κανόνες, τα ίδια τέρατα και χρησιμοποιούν τα ίδια αντικείμενα. Όλοι σχεδόν οι χαρακτήρες των Essentials είναι σε γενικές γραμμές απλούστεροι και με λιγότερες powers από τους χαρακτήρες της 4th edition, που με την πληθώρα των powers τους είχαν ξενίσει ένα λιγότερο απαιτητικό (αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμητικά) κοινό που απλά ήθελε με το χαρακτήρα του να πιάσει ένα σπαθί και να απολαύσει απλή αλλά μεστή D&D εμπειρία, χωρίς να σκοτίζει τα κάκαλά του με 10σέλιδα από ειδικές ικανότητες, at will, encounter, dailies και δε συμμαζεύεται. Φυσικά και αυτές δεν καταργούνται τελείως, απλά για την πλειοψηφία των χαρακτήρων των Essentials, είναι αριθμητικά πολύ λιγότερες, απλούστερες και γενικά πολύ πιο πρακτικές και “μπιφτεκωτές”.
Επιπλέον, οι Wizard & Cleric δουλεύουν ξανά “κάπως” όπως παλιά, με επαναφορά των prepared spells & domains. Και γενικά, όλοι οι χαρακτήρες ανεβαίνουν βάσει ενός level advancement table σχεδόν πανομοιότυπου στη μορφή και τη λειτουργία του με τα αντίστοιχα της 3rd Edition. Παρελθόν επιπλέον αποτελούν οι daily powers για τους fighter & rogue, που δουλεύουν με ελάχιστες at will & encounter powers και αντί να παίρνουν καινούριες ανεβαίνοντας επίπεδο χαρακτήρα, κερδίζουν επιπλέον χρήσεις των ήδη υπάρχοντων. Τώρα, θα με πεις ποιό το νόημα όλων αυτών; Έλα μου ντε! Θέλω να πω, όσοι αγάπησαν τη 4th Edition σίγουρα θα παραμείνουν σε αυτή και δε θα την κρεμάσουν στο ράφι για χάρη των Essentials, τα οποία θα θεωρήσουν μάλλον απλοϊκά και περιορισμένα σε επιλογές σε σχέση με τον πακτωλό που ήδη τους προσφέρεται από τις κυκλοφορίες της Wizards of the Coast. Από την άλλη, το κοινό που εγκατέλειψε τις εξελίξεις στο D&D εξαιτίας της 4ης, εμμένοντας στο παλιό τους υλικό ή μεταπιδώντας σε προϊόντα άλλων εταιριών που εξακολουθούν να υποστηρίζουν μέσω Open Game Licence την 3η έκδοση (όπως τα Pathfinder & True 20) είναι μάλλον απίθανο να μεταπειστούν εξαιτίας των Essentials, τα οποία όπως και να έχει θα τους βρωμάνε για πάντα 4th edition, φάση MMO και δε συμμαζεύεται... Ποιοί μένουν;
α) οι τελείως αρχάριοι που δεν έχουν καμιά επαφή με προηγούμενα συστήματα του D&D. Αυτό περιλαμβάνει και εσένα φίλε αναγνώστη, αν μέχρι τώρα δεν έχεις καταλάβει Χριστό απ'ότι γράφω. Λιγάκι υπομονή και θα φτάσω σε σένα στη συνέχεια...
β) ένα οικονομικά καταπιεσμένο / απρόθυμο κοινό που απωθείται από την υπερπληθώρα των βιβλίων και επιλογών που προσφέρονται (με το αζημίωτο φυσικά) και την όλη συνεπαγόμενη οικονομική απομύζηση. Ειδικά για αυτούς, τα Essentials φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς θα απαρτίζουν μια πολύ περιορισμένη γκάμα προϊόντων στην οποία θα χρειάζεται να επενδύσει κανείς προκειμένου να παίξει (και από τα οποία χρειάζονται για τον dungeon master ουσιαστικά μόνο τα Heroes of the Forgotten Lands, Dungeon Master's Kit & Monster Vault) και μάλιστα σε τιμή ακόμα πιο χαμηλή από τα βιβλία της 3,5 αλλά και της 4ης έκδοσης.
γ) Τέλος, τους διστακτικούς – σαν και μένα – που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο άθλημα, αλλά... δε μπορούν / δεν έχουν τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα.
Φτάνει αυτό το κοινό για να δικαιολογήσει αυτές τις κυκλοφορίες; Όταν πλέον το κοινό κάποιου μετρίως δημοφηλούς MMORG μακράν ξεπερνά σε πληθυσμό το ενεργό κοινό του D&D? Προσωπικά αμφιβάλλω, αλλά σε τελική ανάλυση δε με πέφτει και λόγος. Θέλω μονάχα να ξεκαθαρίσω το εξής : διαφωνούσα, διαφωνώ και ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα με τη 4th Edition του παιχνιδιού και με ότι αυτή πρεσβεύει. Ωστόσο, εδώ κάνω ένα review και οφείλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. Για αυτό και δε θα σχολιάσω ΚΑΘΟΛΟΥ το σύστημα (στο κάτω κάτω το προϊον αυτό απευθύνεται σε πρωτάρηδες παίκτες που δε γνωρίζουν ούτε και ενδιαφέρονται για συγκρίσεις με παλιότερα συστήματα) παιχνιδιού, αλλά καθαρά την αξία του περιεχόμενου αυτού του box set και το κατά πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Ακολούθως, αφήνουμε τους πολλούς προλόγους, παίρνουμε τα πάντα από την αρχή και τα ξεκοκκαλίζουμε δεόντως :
Παρουσίαση : αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή. Το κόκκινο, εξαιρετικής ποιότητας κουτί από σκληρό χαρτόνι, με τον κλασικό πίνακα του Elmore στο εξώφυλλο, είναι πολύ πιο εντυπωσιακό στο ράφι σε σχέση με οποιαδήποτε φωτογραφία που θα δεις στο ίντερνετ. Ένα θα σε πω : ακόμα και εγώ, ο ψημένος (τρομάρα μου!) αν και αποφασισμένος να μην πληρώσω για ένα τρίτο starter της 4ης έκδοσης, (μετά τα Keep on the Shadowfell & το άθλιο περσινό στο μπλέ κουτί) με το που το έπιασα στα χέρια μου απλά δε γινόταν να αντισταθώ και ουσιαστικά αυτόματα προσγείωσα το σκληρά δουλευμένο μου εικοσάευρο στις χερούκλες του Χρήστου, έχοντας ένα ηλίθιο χαμόγελο να κοσμεί το κάθε άλλο παρά θεσπέσιο πρόσωπό μου! Βαθμολογία : 5/5.
Περιεχόμενο : χορταστικότατο. Δώσε βάση :
32 σελίδων βιβλιαράκι (περισσότερο φυλλάδιο δεμένο με συνδετήρα) με το οποίο φτιάχνεις χαρακτήρα, μαθαίνεις τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και ταυτόχρονα παίζεις και μια μικρή solo περιπέτεια. Η περιπέτεια είναι με μορφή ερωτηματολογίου, σαν τα παλιά βιβλιοπαιχνίδια του “Μοναχικού Λύκου” και βάσει των επιλογών του παίκτη, διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του, από τα ability scores μέχρι και τον εξοπλισμό του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται σε μια χρονική περίοδο... 15 το πολύ λεπτών, στο πέρας των οποίων θα έχεις έτοιμο πληρότατο και κανονικότατο δικό σου χαρακτήρα και θα είσαι πανέτοιμος για τις πρώτες σου μάχες! Εξυπνότατη ιδέα, αν και χωλαίνει κάπως πρακτικά. Ο λόγος; Ανετότατα την τρέχεις σε έναν παίκτη. Έτσι όμως και έχεις 4 παίκτες απέναντί σου τι κάνεις; παίζεις την ίδια περιπέτεια 4 φορές για τον καθένα και όλοι οι υπόλοιποι τραβάνε εν τω μεταξύ χαρταετό; Δυστυχώς δεν υπάρχουν ξέχωρες οδηγίες για δημιουργία χαρακτήρα. Μεγάλη έλλειψη, αν και με λίγη αφαιρετική σκέψη και καλό διάβασμα μπορείς να “ξεψαχνίσεις” τους κανόνες από το περιεχόμενο της περιπετειούλας και να φτιάξεις στα γρήγορα τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Βαθμολογία 3,5 / 5. Έξυπνη ιδέα, αλλά η έλλειψη ξέχωρων κανόνων της αφαιρεί πόντους. Στα μείον και οι περιορισμένες επιλογές : μόλις 4 races (human, elf, halfling & dwarf) και άλλες 4 character classes (fighter, rogue, wizard & cleric). Έχει και κάποια λιγουλάκια τυπογραφικά λάθη, ιδιαίτερα σε κάποιες αριθμητικές αξίες στατιστικών, αλλά τίποτα απάλευτο.
64 σελίδων βιβλίο (επίσης δεμένο με συνδετήρα) για τον Dungeon Master, με τους κανόνες του παιχνιδιού, συμβουλές για το πώς να τρέξει ο DM το παιχνίδι, μια μικρή “κανονική” περιπέτεια και ένα μικρό Monster Manual. Τέλος, οδηγίες για “ανέβασμα” των χαρακτήρων στο 2ο επίπεδο και ένα πολύ μικρό “τύπου” campaign setting που περιγράφει συνοπτικά τη Nentir Vale, το βασικό σκηνικό στο οποίο παίζεται πλέον το Dungeons & Dragons. Είναι ίσως το πλέον αδύναμο σημείο του πακέτου και για πολλούς και διάφορους λόγους με υποχρεώνει να του βάλω μια βαθμολογία μόλις 1,5 / 5 :
α) οι κανόνες είναι καλογραμμένοι, αν και θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και μια δεύτερη φορά, σε ένα ξεχωριστό φυλλάδιο που θα απευθύνεται στον παίκτη και μόνο. Έτσι, δε θα χρειαζόταν να βάζει χέρι σε ένα βιβλίο που κατά τα άλλα απευθύνεται μόνο στον dungeon master. Εφόσον το έχουν ήδη κάνει στο παρελθόν (Keep on the Shadowfell, το οποίο μπορείς μάλιστα να το κατεβάσεις νομιμότατα και 100% τσάμπα από την ιστοσελίδα της Wizards ΕΔΩ) δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο και σε αυτό το κουτί.
β) Λείπουν βασικά στοιχεία που 100% θα χρειαστούν και θα χρησιμοποιήσουν οι παίκτες. Ούτε ένα equipment catalogue, τίποτις. Δηλαδή, αν θέλει κάποιος να αγοράσει... ένα σκοινί, ένα άλλο όπλο, μια πανοπλία, ένα potion? Τίποτα; ε; Τίποτα! Απαράδεκτη έλλειψη.
γ) Οι χαρακτήρες ανεβαίνουν μόλις μέχρι το 2ο επίπεδο. Ενώ στο ΔΩΡΕΑΝ starter που σχολιάσαμε πριν, ανεβαίνουν μέχρι και το τρίτο. Δηλαδή, μετά από πολύ λίγα encounters, το περιεχόμενο του κουτιού είναι πλέον άχρηστο, και είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις το πρώτο βιβλίο των Essentials, “Heroes of the Forgotten Lands” για να συνεχίσεις. Ακόμα πιο απαράδεκτο.
δ) Η εισαγωγική περιπέτεια, (παρά τα λίγα καλά στοιχεία της) είναι ΤΟΣΟ ΚΑΚΗ που κυριολεκτικά ντρέπεσαι να την τρέξεις στους παίκτες σου. Ουσιαστικά είναι μια σειρά από encounters δεμένα σε ένα ο-Θεός-να-το-κανει-σενάριο που ολοκληρώνει την ιστορία του πρώτου βιβλίου. Ένα θα σε πω, ένα : στο δεύτερο μόλις encounter βάζει δυνητικά τους παίκτες αντιμέτωπους με large white dragon. ΝΗΣΑΦΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ LEVELS!!! Είναι ηλίθιο αισθητικά, εξευτελίζει ένα από τα πλέον εικονικά τέρατα του D&D. Είναι καταστροφικό, καθώς πιθανότατα θα δώσει άδοξο τέλος στην ύπαρξη του party πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Δηλαδή, κάτι τέτοιο τι σόι εντύπωση θα αφήσει σε πρωτάρηδες παίκτες; Απογοητευτικότατη, ΠΟΛΥ δύσκολη στις μάχες της, γενικά, υπόδειγμα κακού adventure design. Και προορίζεται να είναι η πρώτη adventure εμπειρία σε κάποιους παίκτες! Κρίμα...
2 φύλλα χοντρό χαρτόνι που περιέχουν die-cut tokens (“τάπες”) για όλους τους χαρακτήρες και τα τέρατα. Εξαιρετικής ποιότητας και διπλής όψης, είναι σχεδόν ίδια και με αυτά του προηγούμενου starter. Προσωπικά τα έιχα ήδη, αλλά για κάποιον που δεν έχει άλλες τάπες / μινιατούρες, θα αποβούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Βαθμολογία : 5 /5
Φύλλα λεπτό χαρτόνι που περιέχουν powers, ιδιότητες, μαγικά αντικείμενα και πάει λέγοντας για τους παίκτες. Θα μπορούσε να είναι πιο χοντρό και ανθεκτικό το χαρτί στην υφή του, δεδομένου ότι θα κληθούν οι καρτούλες σας να αντιμετωπίσουν βαριά χρήση. Παρόλα αυτά είναι άψογα σχεδιασμένες (θα σας ψιλοταλαιπωρήσουν μέχρι να τις αφαιρέσετε από τα περιθώριά τους χωρίς να τις σκίσετε) και ευτυχώς χωράνε γάντι σε πλαστικά protectors τα οποία το δίχως άλλο θα πρέπει να προμηθευτείτε και να χρησιμοποιήσετε. Θα μπορούσαν να περιέχονται διπλή ίσως φορά, καθώς θα προκύψει ένα θεματάκι αν 2 ή περισσότεροι παίκτες σας θελήσουν να παίξουν χαρακτήρες με ίδιο class. Προφανώς, θα μπορείτε να τους βάλετε να καθίσουν πλάι πλάι και να χρησιμοποιούν από κοινού τις καρτούλες. Προτείνω, πριν τις κόψετε, τα φωτοτυπήσετε τα φύλλα για παν ενδεχόμενο. Αλλά ας μη τα θέλουμε και όλα... Βαθμολογία : 4 / 5
Double-sided dungeon map, που περιέχει τους χάρτες που απεικονίζουν όλες τις τοποθεσίες της solo & της κανονικής περιπέτειας. Καλής ποιότητας, αν και ειδικά τους wilderness maps, κάπου τους έχει ξαναπετύχει το μάτι μου στο παρελθόν...
6 μαύρα πολυεδρικά ζάρια.
4 φύλλα χαρακτήρα. Φωτοτύπησέ τα πολλές πολλές φορές.
Ένα voucher που περιέχει κωδικό για να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της εταιρίας άλλη μια solo περιπέτεια που απαρτίζεται από μια παράπλευρη ιστορία της πρώτης solo περιπέτειας. Μόνο για την περίπτωση που θα σας πιάσουν μοναξιές... παραδόξως, είναι μάλλον καλύτερη από την κανονική μεγάλη περιπέτεια! Χρησιμοποιεί τμήματα από τους χάρτες που περιέχονται στο κουτί.
Συμπέρασμα : ανάμεικτα συναισθήματα. Αναμφίβολα το περιεχόμενο του πακέτου είναι πλούσιο και η τιμή του καλή. Αλλά το περιορισμένο progression των χαρακτήρων και η ΚΑΚΙΣΤΗ κανονική περιπέτεια, περιορίζουν πολύ τη χρησιμοτητά του. Είναι καλύτερο από το προηγούμενο starter στο μπλε κουτί (το οποίο ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ) αλλά χειρότερο από το Keep on the Shadowfell το οποίο θυμίζω για ΤΡΙΤΗ φορά ότι παρέχεται επισήμως και δωρεάν από την ίδια τη Wizards. Θα έλεγα ότι στο τέλος θα σου μείνουν μονάχα οι τάπες και οι καρτούλες που σαφέστατα δεν αξίζουν τα 20 ευρώ της τιμής. Οι έμπειροι παίκτες, μπορούν να προσπεράσουν δίχως δεύτερη σκέψη. Επομένως, μπορώ να το προτείνω μονάχα σε τελείως πρωτάρηδες παίκτες που δεν έχουν ιδέα από D&D... και πάλι με επιφύλαξη. Είναι – σχεδόν – πλήρες και παρά τα ελαττώματά του τη δουλειά του την κάνει. Αλλά, προσωπικά, θα το χάριζα φερ'ειπείν στα ανήψια μου, που δεν έχουν καθόλου προηγούμενη εμπειρία; Μάλλον ναι, μόνο και μόνο επειδή πλέον δε μπορώ να βρω κάποιο από τα υπέροχα και έτη φωτός ανώτερα starter set του παρελθόντος, σαν το Wrath of the Minotaur, ή το θεϊκό μαύρο starter κουτί της δεύτερης έκδοσης το οποίο με “μύησε” προσωπικά στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού και τις 3 ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ περιπέτειές του χρησιμοποιώ (updated στους καινούριους κανόνες) ακόμα μέχρι και σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου