Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

The A-Team


Μάστορας : Joe Carnahan
Παίχτες : Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Quinton 'Rampage' Jackson, Sharlto Copley
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Βετεράνοι του πολέμου στο Iraq. Με μπάλες από μπετόν αρμέ, αλλά και χούμορ. Θέλουν να καθαρίσουν το όνομά τους στον κύριο U.S. military, επειδή κάποιοι βρωμιαραίοι τους ενοχοποίησαν για ένα έγκλημα που δεν έκαναν. Έτσι δε συμβαίνει πάντα; Και μου το'λεγε η μάνα μου : μη δείξεις ότι είσαι καλό παιδί και προκομμένο, εκεί στη ζούγκλα του Δημοσίου! Θα τρέξουν όλοι να σε χαντακώσουνε!

Αναλυτικότερα :
Ναι, είναι μια εκ νέου προσπάθεια να γίνει ένα reboot στο παλιό franchise της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς. Σαν πολύ δεν το αργήσανε; Όπως και να έχει, η “A-Team” που όταν ήμουνα πιτσιρικάς την έδειχνε ο ΑΝΤ1 θαρρώ, ήτανε και γαμώ τις σειρές και μια από τις καλύτερες του είδους της – αν και πάντα ήμουνα περισσότερο την “Επικίνδυνης Αποστολής”. Χώρια που σε ΟΛΑ τα αγορίστικα δωμάτια πρέπει να υπήρχε τότε από μια αφίσα του Mr T, που σφράγισε τη σειρά με την εμβληματική ερμηνεία και παρουσία του! Το εργάκι αυτό δεν είναι remake, ούτε καν καταβάλλει κάποια προσπάθεια προκειμένου να συσχετιστεί με οποιονδήποτε τρόπο με το πρωτογενές υλικό του. Είναι με άλλα λόγια ένα “re-imagining” που απλά δανείζεται κάποιους χαρακτήρες και concept και φτιάχνει με αυτά ένα φρέσκο προϊόν.

Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Αν πας να δεις την ταινία έχοντας στο μυαλό σου την παλιά σειρά σαν εικόνισμα, έχασες. Αν τη δεις περιμένοντας να απολαύσεις μια “σοβαρή” ταινία δράσης, πάλι έχασες. Αν τη δεις χαλαρός, κρατώντας μικρό καλάθι για τις απαιτήσεις σου, και απολαύσεις αυτά που έχει να σου προσφέρει απλόχερα, δηλαδή χαβαλέ, δράση, κουλαμάρα και αντροδιασκέδαση, ε, τότε θα την καταβρείς. Επειδή, πέρα από το ακριβό της περιτύλιγμα και τη νταβραντισμένη παρουσία του Liam Neeson που όπως και να έχει, με τη βραχνή φωνή του δε μπορεί να μη προσδώσει ένα κάποιο βάρος στα πράματα, το “The A-Team” είναι μια πανάκριβη... b-movie. Και όχι απλά b-movie, αλλά b-movieά του κερατά, φτιαγμένη όμως από τα καλύτερα υλικά, μαστοριά, κέφι και μεράκι. Λάσπη, χώμα και τσιμέντο, όλα στην εντέλεια.

Ελαφρολαϊκή διασκέδαση, αστεία και αβανταδόρικη. Στα μέγιστα συμβάλλει η καλή σκηνοθεσία και οι υπέροχες ερμηνείες που για ταινία του είδους είναι ουσιαστικά μοναδικές. Η πρωταγωνιστική τετράδα - B.A. (Quinton 'Rampage' Jackson), Murdock (Sharlto Copley), Hannibal (Liam Neeson) and Face (Bradley Cooper) - τα δίνει όλα και σε κερδίζει με την εκρηκτική χημεία της. Βάλε μέσα στο μείγμα τους σφιχτούς ρυθμούς στην αφήγηση που δε σου επιτρέπουν να βαρεθείς ΠΟΤΕ και καλές σκηνές δράσης που δεν παύουν ποτέ να είναι αξιοπρεπείς, ακόμα και όταν το τραβάνε από τα μαλλιά το πράμα, όπως στο λιγουλάκι ανεκδιήγητο φινάλε. Και έχει και τη θεά Jessica Biel να δίνει μια θηλυκή νότα στην όλη καγκουριά. Δηλαδή τι άλλο θες;

Ένα παραπονάκι : είναι πολύ φλίαρο. Το σενάριο απλώνεται πολύ, περιλαμβάνει πολλούς χαρακτήρες και είναι γενικά πολύ πιο πολύπλοκο από ότι χρειαζόταν. Δεν με χαλάει απαραίτητα, αλλά όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος σημαντικότερων θεμάτων, όπως το focus στη σπουδαία πρωταγωνιστική ομάδα, που θα έπρεπε να είναι και το ψωμοτύρι της ταινίας. Αυτό και η διάρκεια. Κοντά 2 ώρες. Κατά τη γνώμη μου, ταινίες του είδους δε θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 120 λεπτά playing time. Πες αυτό που έχεις, κόψε κώλους και αποχώρησε ακμαίος, φρέσκος και άκαφτος, αφήνοντας το κοινό να ζητάει και άλλο. Αλλά ίσως για αυτό να φταίει που είδα την extended έκδοση της ταινίας και όχι αυτή που προβλήθηκε στις αίθουσες, οπότε μια επιφύλαξη για το τελευταίο τη διατηρώ.

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Ούτε μια tit shot! Τίποτις! Απαράδεκτο για πράκτορες!

Ρεζουμέ :
Και τα λεφτά όλα και τα ρέστα μου από πάνω και μια νταμιτζάνα “καμπάρι εντ τσόντα” να κατέβουν τα φαρμάκια. Φορτώστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: