Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Predators


Εναλλακτικός Τίτλος : Predator, ψάρεμα και κυνοφιλία
Μάστορας : Nimród Antal
Παίχτες : Adrien Brody, Laurence Fishburne, Danny Trejo, Alice Braga & Topher Grace
Πόσα πιάνει; 3,5 / 5 αλλά ίσως και να είμαι υπερβολικά αυστηρός μαζί του...
Με δυό λογάκια :
Δε χρειάζονται λόγια. Κάποιοι σκληροί τύποι, σε μια εξωγήινη ζούγκλα. Και Predators. Με έμφαση στο τελικό “s”! Μπουρλότο!

Αναλυτικότερα :
Το concept με τα δυο πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά τέρατα όλων των εποχών (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως μιλάω για τα Aliens και τον Predator!) είναι πραγματικά ΤΟΣΟ δυνατό, που μετά από τόσα χρόνια, τόσες πολλές απόπειρες εκμετάλλευσής του και τόσες... απογοητεύσεις, παραμένει φρέσκο και κάνει το απανταχού κοινό να αδημονεί για το επόμενο installment της σάγκας των γοητευτικότατων αυτών πλασμάτων φαντασίας, είτε είναι σε κινηματογραφική μορφή, είτε σε comics, videogames, κουκλάκια, νουβέλες και δε συμμαζεύεται. Πλάκα πλάκα, συνειδητοποιείς ότι μιλάμε για... 9 ταινίες του franchise? Έχουμε και λέμε : 4 οι ταινίες Alien, οι 2 πρώτες αριστουργήματα, η τρίτη κατώτερη των προσδοκιών και η τέταρτη... εμετική. 2 οι παλιές ταινίες του Predator, με την αξέχαστη πρώτη με τον Arnold Schwarzenegger να ξεχυλίζει macho και αρχιδίλα και ακόμα να αποτελεί ορόσημο αξεπέραστο για τις ταινίες του είδους και στα χνάρια της, την πολύ πιο low profile και φιλοσοφημένη, σχεδόν εξίσου καλή και τρομερά αδικημένη δεύτερη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Danny Glover. Το πρώτο Alien vs Predator είχε καλές ιδέες και προθέσεις αλλά μέτρια εκτέλεση. Και το “AvP2 : Requiem” που ήταν απλά κουραδένιο. Καλά, τα αντίστοιχα βιντεοπαιχνίδια ούτε που μετριούνται... Και τώρα... Predators! Με τον ΘΕΟ Robert Rodriguez στην παραγωγή και το σενάριο. Δηλαδή, τι άλλο να ζητήσεις; ε; εεεεεεεεεεε;

Λοιπόν, από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος, η ταινία “βρωμάει” ορίτζιναλ Predator, σε σημείο να χαρακτηρίζεται οριακά ως... reimagining! Και αυτό είναι καλό πράμα... μέχρι ενός σημείου! Οι διαφορές μεταξύ των 2 ταινιών είναι πραγματικά ελάχιστες, δηλαδή οι εξής : η ζούγκλα πλέον δεν είναι στη γη και οι predators είναι πλέον 3. αυτά! Έτσι κι αλλιώς ο Rodriguez το είχε δηλώσει ότι ήθελε να κάνει φόρο τιμής στην πρώτη ταινία, πράγμα που φαίνεται και από τις αρκετές απευθείας παραπομπές σε αυτή, αλλά και τις πολλε΄ς αντίστοιχες με παλιότερες σκηνές. Ως αποτέλεσμα, η ταινία παρακολουθείται ανετότατα και ευχάριστα. Αλλά, με τόσες ομοιότητες με το ορίτζιναλ, αναπόφευκτα σε προκαλεί να το συγκρίνεις με αυτό. Και στη σύγκρουση με το πρώτο, έτσι και αλλιώς αξεπέραστο, “Predator” χάνει στα σημεία. Η σκηνοθεσία είναι απλώς διεκπαιρεωτική, αφάνταστη και βαρετή. Το cast ετερογενές και στην πλειονότητά του αδιάφορο. Ο Danny Trejo φεύγει από την ταινία μέσα στα πρώτα της λεπτά. Η Alice Braga επαναλαμβάνει το ρόλο που έπαιξε στο AvP2 : Requiem και ο Andrian Brody, αν και είναι αναμφισβήτητα μεγάλος ηθοποιός, εντούτοις δε φτάνει (ιδίως στο παρουσιαστικό και στα σωματικά του προσόντα) για να “γεμίσει τα παπούτσια” ενός ρόλου στον οποίο έπαιξε πριν από αυτόν ο Schwarzenegger. Η πολλή πολυλογία θα μπορούσε να λείπει, ο ρόλος του Laurence Fishbourne - καθώς και όλο το κομμάτι της ταινίας που ασχολείται με αυτόν – δεν εξυπηρετούν ΤΙΠΟΤΑ στην πλοκή και θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαν παραλειφθεί εξ'ολοκλήρου. Και η δράση θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερη και “χορταστικότερη”. Εν ολίγοις αυτά.

Αλλά από την άλλη, είναι αδικία να το συγκρίνεις, παρά το ότι το ίδιο το Predators κάνει την πατάτα να στοχοποιήσει τον εαυτό του. Η ταινία είναι συναρπαστική και βλέπεται ευχάριστα. Ο Brody, παρά τις σωματικές του ανεπάρκειες για το ρόλο, προσφέρει μια καλή ερμηνεία, σέβεται το υλικό του και γρυλλίζει βραχνά με τέτοιο τρόπο που θα θυμίσει στους gamers τη φωνή του... Solid Snake! Στις κορυφαίες της στιγμές, μπορείς να νιώσεις το ίδιο vibe που ένιωσες στα νιάτα σου βλέποντας για πρώτα φορά τα Predator & Predator 2. οι παράξενοι Predators με τα δυσανάλογα μεγάλα κεφάλια φαντάζουν πιο εξωγήινοι από ποτέ. Οι διακριτικές αλλά εμπνευσμένες λεπτομέρειες στο στήσιμο και την εμφάνιση που τους διαφοροποιούν μεταξύ τους είναι άκρως ιντριγκαδόρικες. Το σενάριο είναι εξόχως κομιξάδικο, και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν είχε την τόλμη να πρωτοτυπήσει και να ξεδιπλώσει τις δικές του μοναδικές αρετές, παρά να πιθηκίζει.

Splatter / Gore :
Ήθελε κι άλλο. Εν ολίγοις ότι περιμένεις από μια ταινία με αυτό τον τίτλο.

Β / Κ (Βυζά / Κώλοι) :
Πλάκα με κάνεις;

Ρεζουμέ :
Είναι κρίμα μια τόσο δυνατή υποψηφιότητα να καταντάει να βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό της, μόνο και μόνο λόγω ατολμίας να πρωτοτυπίσει και να ξεχωρίσει. Αν δεν είχε το πρώτυπο της πρώτης ταινίας σαν μπούσουλα και δεκανίκι, και ρίσκαρε να πατήσει στα δικά του τα πόδια, ίσως και να παραμιλούσαμε.

1 σχόλιο:

Thanos S. είπε...

μια ερώτηση, "ψάρεμα και κυνοφιλία" ????????????????????????????????