Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Hammerfast – A Dwarven Outpost Adventure Site


Συγγραφέας : Mike Mearls
Εκδοτική : Wizards of the Coast
Τιμή : 15 ευρώ

Το “Hammerfast” εγκαινιάζει μια νέα σειρά από “προϊόντα” που λανσάρει η Wizards of the Coast. Κεντρικό τους θέμα, είναι η παρουσίαση και η εξερεύνηση μιας φανταστικής πόλης την οποία ο Dungeon Master θα μπορεί να την πάρει όπως είναι και να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν στον δικό του campaign κόσμο. Αν και τοποθετημένη στη Nentir Vale, το κατεξοχήν setting στο οποίο διαδραματίζεται το “βασικό” campaign της 4ης έκδοσης του Dungeons & Dragons (κατά τον ίδιο τρόπο που το Grayhawk χρησιμοποιήθηκε σαν το κατεξοχήν setting της τρίτης έκδοσης), το περιεχόμενο του βιβλίου είναι αρκετά “γενικό” ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε “συμβατικό” κόσμο του D&D.

Το Hammerfast είναι μια πόλη στην οποία νάνοι και όρκ ζουν σε μια αμήχανη εκεχειρία, αποτέλεσμα μιας παράδοξης “συνεργασίας” μεταξύ των 2 θεοτήτων τους, του Moradin & του Gruumsh αντίστοιχα. Επιπλέον, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας νεκρόπολης, αποτέλεσμα του παλιού πολέμου μεταξύ των 2 φυλών. Αυτό οδηγεί στα παράδοξα φαινόμενα αφενός να κατοικούνται και να χρησιμοποιούνται για “πρακτικούς” καθημερινούς σκοπούς κτήρια και αρχιτεκτονικές δομές που αρχικά προορίζονταν για την ταφή των νεκρών. Μεγάλα μαυσωλεία χρησιμεύουν σαν αποθήκες, ορμητήρια επιχειρήσεων και guilds. Μικροί ομαδικοί τύμβοι χρησιμοποιούνται σαν κατοικίες, με τους νέους ενοίκους να “συγκατοικούν” αρμονικά και να είναι απόλυτα συμφιλιωμένοι με τους λιγοστούς... ορίτζιναλ κατοίκους που έχουν πλέον... αποδημήσει και βιώνουν μια μετά θάνατον ύπαρξη σαν φιλικά – συνήθως – φαντάσματα. Και φυσικά, πίσω από όλα αυτά υπάρχουν πολλές συνομωσίες και υπο-ιστορίες που περιμένουν τους παίκτες σας να τις βγάλουν στο φως...

Τα περιεχόμενα του “πακέτου”, εφόσον αφαιρέσεις την εξωτερική ζελατίνα και το φύλλο χοντρό χαρτόνι από τη μέση – που υπάρχει προκειμένου να μη τσαλακώνεται το εσωτερικό – είναι αναλυτικά τα εξής :

α) Χαρτονένιο αποσπώμενο εξώφυλλο που από μέσα υπάρχει από τη μια μεριά ασπρόμαυρος χάρτης (με εξάγωνα) της άμεσης περιοχής στην οποία βρίσκεται το Hammerfast και από την άλλη μεριά ένας ασπρόμαυρος χάρτης – κάτοψη του Hammerfast

β) Χάρτης πόστερ διπλής όψεως, έγχρωμος. Από τη μια πλευρά είναι μεγάλος έγχρωμος χάρτης της πόλης, που προορίζεται για χρήση από τους παίκτες (δεν έχει καθόλου πάνω σημειώσεις, νούμερα ή οτιδήποτε άλλο σχετικό) και από την άλλη είναι ο χάρτης του πανδοχείου στο οποίο πιθανότατα οι παίκτες σας θα περάσουν σημαντικό χρόνο. Ο δεύτερος χάρτης είναι τετραγωνισμένος και σε κλίμακα έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείσετε πάνω του τις μινιατούρες / tiles σας για να σκηνοθετήσετε τα bar fights στα οποία οι γκάφαλοι παίκτες σας αναπόφευκτα θα εμπλακούν.

γ) Το “βιβλίο” καθεαυτό, καλύτερα χαρακτηρίζεται σαν ψωμομένο φυλλάδιο, που απαριθμεί 32 ασπρόμαυρες σελίδες σε καλής ποιότητας σκληρό χαρτί.

Το βιβλίο είναι αρκετά καλογραμμένο, προσεγμένο και ολοκληρωμένο όσον αφορά αυτό που προσπαθεί να πετύχει. Όσα γράφονται ακροβατούν επιδέξια ανάμεσα στο απαραίτητο και το περιττό, δίνοντας στον dungeon master ότι χρειάζεται προκειμένου να “ζωντανέψει” επιτυχώς αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της Nentir Vale, χωρίς αφετέρου να τον επιβαρύνουν με περιττές λεπτομέρειες που και τη φαντασία του θα περιορίσουν και θα βάλουν σε λούκια, και που ποσώς ενδιαφέρουν τους παίκτες. Το λιγοστό artwork που περιέχει, είναι ωραία σκίτσα σημαντικών χαρακτήρων της περιοχής, με μαύρο μελάνι που θα θυμίσουν στους παλιότερους τα αντίστοιχα που είχε σχεδιάσει ο Arnie Swekel για το Player's Handbook της 3ης έκδοσης. Τα κεφάλαια του βιβλίου, έχουν αναλυτικά ως εξής :

Welcome to Hammerfast
Μια μικρή εισαγωγή στο τι είναι και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποδοτικότερα το προϊόν που μόλις αγόρασες. Επίσης λειτουργεί για να προετοιμάσει ψυχολογικά τον αναγνώστη προκειμένου να δεχτεί ευκολότερα τα ανισυμβατικά concept με τα οποία θα έρθει στη συνέχεια αντιμέτωπος.

Hammerfast's Legacy
Η ιστορία της πόλης, αναλυτικότερα, μαζί με αρκετές λεπτομέρειες που θα προσθέσουν γεύση στο campaign σας.

Surrounding Terrain
Το δεύτερο πιο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου. Μια σύντομη περιγραφή σχετικά με ΟΛΕΣ τις τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής (όπως απεικονίζεται στα εξάγωνα του χάρτη του εσωφύλλου). Γεμάτο από γεωγραφία, adventure hooks και ιδέες.

Important Figures in Hammerfast
Μέσα σε μια σελίδα, 4 από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες που με τη δράση τους καθορίζουν και ρυθμίζουν τη ζωή στο Hammerfast.

Hammerfast Locations
Το πλέον ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου, μια αναλυτική περιγραφή της ίδιας της πόλης. Τα πάντα είναι γραμμένα με επάρκεια και ευκρίνεια. Επίσης είναι ασφυκτικά γεμάτο με ιδέες, adventure hooks, προτάσεις και ευνάσματα για να βάλει μπρος η φαντασία και να δουλέψει. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά.

The Foundation Stone
Ένα μικρό κεφάλαιο αφιερωμένο στην ομώνυμη ταβέρνα που πιθανότατα να φιλοξενήσει τους παίκτες σας. Ναι, είναι η ίδια που απεικονίζεται στην άλλη μεριά του poster map της πόλης.

Villains of Hammerfast
Το τρίτο καλύτερο μέρος του βιβλίου είναι εδώ. Πρακτικά, μέσα σε μόλις ένα τρισέλιδο σου έχουν αναπτύξει ένα ολόκληρο campaign που θα πάει τους παίκτες από το πρώτο επίπεδο στο δέκατο!!! Μιλάμε ότι περιέχει μήνες ολόκληρους από ατόφιο gameplay!!! Φυσικά δεν υπάρχουν χάρτες ή εκτεταμένες στατιστικές (πλην αυτών των σημαντικότερων villains). Αλλά υπάρχουν αναλυτικά outlines για... ούτε μια, ούτε δυο αλλά... 10 (!!!) περιπέτειες, που με λίγη δουλειά από μέρους του dungeon master και δεδομένου ότι όλα πλέον βρίσκονται με λίγο ψάξιμο έτοιμα, στατιστικές, dungeon maps και δε συμμαζεύεται, μπορούν να μετατραπούν σε πλήρεις, κανονικότατες περιπέτειες με τα όλα τους. Φυσικά το σενάριο δεν είναι και ουάου, ούτε κάτι που δεν έχεις ξαναδει. Αλλά είναι λειτουργικότατο, είναι αρκετά απλό και τυρένιο προκειμένου να πατήσει σωστά όλα τα “κουμπια” των παικτών και να τους κάνει να ενδιαφερθούν και να “νιώσουν”. Εξάλλου, ποιό από τα αληθινά κλασικά adventure modules είχε καλό σενάριο; Μήπως το “Keep on the Borderlands” (που η... οσμή του πλανάται έντονα μέσα στις σελίδες του Hammerfast); Το “White Plume Mountain”, το “Tomb of Horrors” ή μήπως η σάγκα του “Against the Giants”; Αυτό ακριβώς! Μη χέσω σενάριο είχαν! Αλλά είχαν έξοχα background τα οποία έξαπταν τη φαντασία των παικτών της εποχής, οι οποίοι έφτιαχναν με τις πράξεις τους μόνοι τους την ιστορία. Με αυτό τον “παλιομοδίτικο” τρόπο αποπειράται να λειτουργήσει και το υλικό του Hammerfast και κατά την ταπεινή μου γνώμη, το κατορθώνει απόλυτα.

Τα κεφάλαια “Bandits of the Dawnforge Mountains”, “The Circle of Stone”, “Thar and the Slumbering Dragon” περιέχουν στατιστικές και λεπτομερές background σχετικά με τους σημαντικότερους “κακούς” του campaign που αναπτύχθηκε σχηματικά στο προηγούμενο κεφάλαιο. Τέλος, το κεφάλαιο “Other Adventures in Hammerfast” είναι μια συλλογή από “χύμα” ιδέες και προτάσεις για να εμπλουτίσετε το campaign σας.

Τις απόψεις μου για την 4η έκδοση του Dungeons & Dragons τις έχω εκτυπώσει εκτενέστατα πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν μου αρέσει επειδή δε μου ταιριάζει. Αλλά τη σέβομαι. Και οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι τώρα ότι έχει βγει με τη βούλα της 4th Edition, άσχετα αν διαφωνώ με το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του, είναι ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ. Το αυτό ισχύει και με το Hammerfast που στις λίγες σελίδες του κρύβει τόσο πολύ υλικό και ιδέες που ένα τέτοιο αντίστοιχο προϊόν αν έβγαινε τότε για τη 3rd Edition θα ήθελε ολόκληρο τόμο για να τα χωρέσει! Από την άλλη, για άλλη μια fantasy πόλη, αξίζει να δώσει κανείς 15 ευρώ, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε; Δεδομένου ότι με... άλλα τόσα αγοράζεις ολόκληρο hardcover βιβλίο campaign setting; Κατά τη γνώμη μου ΟΧΙ – εκτός κι αν δεν έχεις άλλη καλύτερη επιλογή.

Εξηγώ. Πριν μόλις 3 χρόνια, άρθρα της ποιότητας και της έκτασης του Hammerfast θα περιέχονταν εντός ενός Dungeon ή Dragon περιοδικού. Που μαζί με άλλες... 60 σελίδες υλικό, θα στοίχιζε όλο μαζί τα μισά λεφτά από όσα έχει το Hammerfast τώρα. Και θα σου είχε και δωράκι τον έγχρωμο poster χάρτη! Θυμίζω τα αντίστοιχα υποδειγματικά τεύχη που περιέγραφαν τις πόλεις Cauldron, Diamond Lake, Sasserine, the Styes, Istivin, τη σειρά cities of the Realms και τόσα άλλα... Από την άλλη, τα Dungeon και Dragon, τουλάχιστον όπως τα είχαμε μάθει και αγαπήσει από την καλή Paizo Publishing είναι εδώ και χρόνια παρελθόν. Και δεν είναι και το πλέον εύκολο πράγμα να τα βρεις, ή ακόμα και να τα πετύχεις, δεν ξέρεις αν θα περιέχουν αυτό που ζητάς. Το Hammerfast από την άλλη, είναι μια στιβαρή επιλογή, εύκολο να το κατανοήσεις αλλά με βάθος αμέτρητο που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα πολύτιμη, ειδικά για τον αρχάριο dungeon master που δεν έχει την πληθώρα υλικού που έχουν οι παλιότερες “καραβάνες”. Αλλά ακόμα και για τους πιο έμπειρους, η πρωτοτυπία του σε πολλά θεμελιώδη πράγματα – είναι σαφέστατο ότι δεν πρόκειται για “άλλη μια πόλη σαν τις άλλες”! - το κάνει αρκετά ελκυστικό σαν πρόταση.

Βαθμολογία : 3,5 / 5

1 σχόλιο:

Nick 'Volrath' είπε...

Μου άρεσε κι εμένα πάρα πολύ σε pdf που το είδα (άλλωστε DWARVES ΚΑΙ ORCS EXEI!!!!) και μάλλον πάει για αγορά. Από έξω βέβαια, 8 ευρώ, σιγά μην το πάρω από το Ελλαδιστάν :p