Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

The Expendables (Οι Αναλώσιμοι)


Μάστορας : Sylvester Stallone
Παίχτες : Sylvester Stallone, Mickey Rourke, Jet Li, Jason Statham, Dolph Lundgren, Eric Roberts ,Randy Couture , Steve Austin
Πόσα πιάνει; για το κοινό του 4 / 5 τουλάχιστον
Με δυό λογάκια :
Μια ομάδα από σκληροτράχηλους βετεράνους με μούσκουλα από ατσάλι και μπάλες από ατόφιο, αγνό μπετόν αρμέ, αναλαμβάνουν να ξεκαθαρίσουν τα κακώς κείμενα σε ένα νησάκι στη νότιο Αμερική που το έχει αγκαζάρει ένας βρωμιαραίος δικτάτορας με ένα μικρό στρατό. Δηλαδή εύκολα πράματα!

Αναλυτικότερα :
Μπερεκέτια. Ανάσταση. Να ανάψουνε τα πυροφάνια και να πέσουν τα μινόρια από Manowar, Dio, Grave Digger και δε συμμαζεύεται! Η ταινία που ονειρευόσουν μια ζωή έφτασε. Αυτό ΑΝ ανήκες ποτέ στη γενιά των πιτσιρικάδων που έβλεπαν με ανοιγμένα στόματα “αριστουργήματα” όπως τα “FIRST BLOOD”, “COMMANDO”, “RAMBO 2”, “RAW DEAL”, “COBRA”, “MISSING IN ACTION” και άλλα τόσα έπη τεστοστερόνης, βαρβατίλας και γκουφοσύνης! Αν ποτέ αναλώθηκες συγκρίνοντας ποια από αυτες τις ταινίες είναι η πιο γαμάτη, αν τσακώθηκες με τους φίλους σου πάνω σε συζητήσεις επιπέδου “ο Ζβατσενέγκερ δέρνει τον Σταλλόνε” εννοείται τροφοδοτούμενη από τα σχετικά αφιερώματα σε έγκυρα περιοδικά της εποχής (και της ηλικίας!) δηλαδή στα “ΜΠΛΕΚ” και “ΑΓΟΡΙ”!!! Αν στις αποκριές ντύθηκες νίντζα, ή κομμάντο, αν ξεπατίκωσες τις ατάκες και τις φάσεις από τις ταινίες στα παιχνίδια με τα στρατιωτάκια σου και τους Τζι-άι-τζο (!!!) ε, αυτή η ταινία είναι για σένα!

Δεν υπάρχει πιο ένοχη κινηματογραφική απόλαυση από αυτά τα αβανταδόρικα 80’s action flicks με τους υπερ-τεράστιους larger than life πρωταγωνιστές! Τώρα που εξωραϊστηκαν και πήραν άφεση αμαρτιών στα μάτια του ευαισθητοποιημένου φιλοθεάμονος (κατά τα άλλα) κοινού ακόμα και οι (παλαί ποτέ) σάπιες κιτρινισμένες grindhouse ταινίες έχοντας πλέον καταντήσει τύπου... μόδα, δεν έμειναν και πολλά κινηματογραφικά αποκούμπια αμόλυντα από μια παγκοσμιοποίηση που θέλει σώνει και καλά να μας μετατρέψει όλους σε politically correct καλά παιδιά. Κι όμως. Σαν το μικρό Γαλατικό χωριό που για πάντα θα αντιστέκεται στο Ρωμαίο κατακτητή, στέκει μοναχικό μετερίζι η σκονισμένη στοίβα από τις παλιές βιντεοκασέτες της 10ετίας του '80! Σαφέστατα σωβινιστικές, υπέρ του δέοντος φασιστικές, δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι έφτασαν στο peak τους με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης – δηλαδή το οριστικό και με τη βούλα τέλος του Ψυχρού Πολέμου - και υποστηρήχτηκαν οικονομικά από την κυβέρνηση του Ρήγκαν και όχι μόνο. Αλλά, γαμώ το κέρατό μου, είναι τόσο μα ΤΟΣΟ απολαυστικές! Κακά τα ψέματα : ακόμα και σήμερα, μπροστά στη φθαρμένη οθόνη με τον Άρνολντ να κραδαίνει τεράστια πυροβόλα όπλα, όλες οι νέες τουμπανιστές action movies μαζί δεν πιάνουν μια!

Όπως και να έχει, το “macho action genre” από τη 10ετία του '90 και μετά πολεμήθηκε πάραυτα, έτρωγε τη μια κατραπακιά μετά την άλλη για να καθηλωθεί με τον ερχομό της νέας χιλιετίας οριστικά... στην κόλαση των straight to DVD releases με ΑΝΤΡΕΣ (τονίζω τη λέξη) σαν τον Dolph Lundgren να κάνουν ότι μπορούν, παρά τις χαλεπές συνθήκες, προκειμένου να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή. Νέες απόπειρες φυσικά υπήρξαν με μια πληθώρα από ταινίες δράσης οι οποίες περιλαμβάνουν νέους, όμορφους, ραφινάτους πρωταγωνιστές με eyeliner, αποτρίχωση, hair styling και προσεχτικό λεξιλόγιο, σενάρια πιο προσεγμένα και λιγότερο “προσβλητικά” και ενίοτε αυτό απέδωσε κάποια πραγματικά καλά αποτελέσματα. Αλλά δε φτάνει! We need more ammo dude!

Αλλά κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι. Να υψώσει το ανάστημα και να μεταλαμπαδεύσει εκ νέου την κληρονομιά των ΑΝΤΡΙΚΩΝ ταινιών δράσης στο κοινό. Και έμελλε ο κλήρος να πέσει στον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ action star όλων των εποχών : το θεό SYLVESTER STALLONE. Πώς, μα, φυσικά με το “THE EXPENDABLES” μια big budget ταινία απευθείας βγαλμένη από το χρονοντούλαπο των 80’s με τιτάνες action heroes, τόνους “μπάλες”, τερατώδη γρανίτινα σώματα και ένα σκασμό όπλα. Φυσικά είχε προηγηθεί το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ τελευταίο “Rambo”. Οπότε, τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα απόπειρα να επανέλθουν οι αληθινοί άντρες μπροστά στις οθόνες; Ακολουθεί παρακάτω η απόλυτα αντικειμενική, φιλοσοφημένη και κατασταλαγμένη γνώμη μου...

... γαμεί ρε! Γαμεί και δέρνει! Φωτιά και τσεκούρι στους άπιστους, ατσάλι και μπετόν αρμέ, τιμή και δόξα!

Το λάτρεψα. Κόβει κώλους, αρπάζει το θεατή από τα cojones και τον σέρνει επί μιαμιση ώρα σε ένα ξέφρενο roller coaster αντρίλας, σφαγής και αγγουροκαταστάσεων. Η σκηνή με τους Stallone, Schwarzenegger και Bruce Willis? Απλά κινηματογραφική ιστορία! Οι ατάκες; Φαρμάκι, δηλητήριο και τοξικά απόβλητα! Οι σφαίρες; Αμέτρητες και ΔΕΝ τρυπάνε απλά, ούτε απλά σκοτώνουν : κόβουν σε χοντρά ματωμένα κομμάτια τους βρωμιαραίους μη-Άρειους που τολμάνε να μπουν στο διάβα του Αμερικάνου ήρωα! Το σενάριο; Κουκουρούκου. Ανάπτυξη χαρακτήρων; Πώς είπατε; Σκηνοθεσία και στήσιμο; Τούμπανο, με μερικές από τις καλύτερες σκηνές δράσης που έχει καταφέρει να στήσει ο Stallone, ever! Cast? Τέτοιο που να αξίζει να πουλήσεις τα παιδιά σου σε παιδεραστές στην Ταϋλάνδη προκειμένου να μπορέσεις να τους βάλεις στην ταινία σου! Σερβιρισμένο με ένα πολύ καλό “τύπου RAMBO” soundtrack από τον βετεράνο Bryan Tyler, γαμηστερές τοποθεσίες, καυτές γυναίκες – θεές οι Giselle Itié & Charisma (όνομα και πράμα!) Carpenter - εκρηκτική χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών, εκρήξεις, όπλα, διαμελισμούς. Όλα και όλα, το THE EXPENDABLES ένα θέμα πραγματεύεται, και το κάνει καλύτερα από τον καθέναν : καλοί που προκαλούν βάναυσο ΠΟΝΟ στους κακούς!

Τα αρνητικά, εφόσον δεν είσαι τόσο υπέρμετρα πορωμένος για να τα προσέξεις : “βεβιασμένη” ιστορία, έχω την εντύπωση ότι έπεσε αρκετό ψαλίδι στο μοντάζ. Ίσως να δούμε τα κομμένα στο dvd όταν βγει. Ο χαρακτήρας του Lundgren παρακαλούσε – και άξιζε – περισσότερη ανάλυση. Το αυτό και με κάποιους από τους υπόλοιπους “expendables”, είχαν πολύ περιορισμένο χρόνο στην οθόνη! Απλά ήρθαν, έκοψαν κώλους και έφυγαν! Θέλαμε κι άλλο! Ιδιαίτερα για τους χαρακτήρες των Terry Crews, Couture και Jet Li που ήταν οι πλέον αδικημένοι. Α, και κάποια πραγματάκια αδικαιολόγητα λείπανε. Συγκεκριμένα :

α) μια σκηνή σε στριπτιτζάδικο
β) ο Chuck Norris!!! Τότε και αν προσκυνούσαμε!!!

Ρεζουμέ :
Μην το δεις αν είσαι :
α) γυναίκα
β) αδερφή
γ) γεννημένος μετά το 1985

Χωρίς πλάκα τώρα, το “THE EXPENDABLES” ήταν αυτό ακριβώς που έπρεπε να είναι. Διασκεδαστικό, “τυρένιο”, macho, με αβανταδόρικη και καταιγιστική σφαγή, κουλές ατάκες και χοντρά όπλα. Το βλέπεις και νιώθεις τα @ρχίδια σου να βαραίνουν! Αλήθεια! Μήπως θέλει sequel κανείς; ΝΑΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ! Και ένα re-imagining με σπαθιά περικαλώ!

Σούζα τ΄ Αλουγάκι :
Είχε γίνει πρόταση στον Jean-Claude Van Damme να παίξει το ρόλο του Dolph Lundgern. Αρνήθηκε επειδή θεώρησε ότι ο χαρακτήρας δεν είχε ουσία και βάθος. Ξενέρωτος. Καλά να πάθει, αυτός έχασε.

Από την άλλη, ο Wesley Snipes ήταν να παίξει το ρόλο του Hale Ceasar αλλά δε μπόρεσε επειδή λόγω των φορολογικών του εκκρεμοτήτων του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα!

Έγινε πρόταση στο Steven Seagal να κάνει ένα σύντομο guest ρόλο αλλά αρνήθηκε επειδή δε χωνεύεται με έναν από τους παραγωγούς, τον Αvi Lerner.

3 σχόλια:

Thanos S. είπε...

Ένα σχόλιο μονάχα. Ταινειάρα, μπαίνει στο hall of fame εύκολα. Και το review δίκαιο. Έχω λοιπόν να δηλώσω ότι όποιο αγοράκι την είδε και έχει να κάνει το παραμικρό αρνητικό σχόλιο να ξαναψάξει μέσα στο παντελονάκι του για τα στολίδια του.
ΑΥΤΗ Η ΤΑΙΝΕΙΑ ΣΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ Τ ΑΡΧΙΔΙΑ! ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΘΕΟ ΠΟΥ Σ ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΡΑ! ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ "ΕΙΔΕ ΤΟ EXPENDABLES ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΡΑΣ" (όχι πήγε στο τρατό και άλλες τέτοιες κλισέ φράσεισ).
Άντε να βγει το dvd με τίποτα ωραία special να καυλώσουμε κι άλλο. Γιώργο ετοιμάσου για προβολή.

Ανώνυμος είπε...

Xaxaxaxaxa κλαίω δεν μπορώ πέθανα με το ''We need more ammo dude!''και το τι ελειπε :
α) μια σκηνή σε στριπτιτζάδικο
β) ο Chuck Norris!!! Τότε και αν προσκυνούσαμε!!!

Ρεζουμέ :
Μην το δεις αν είσαι :
α) γυναίκα
β) αδερφή
γ) γεννημένος μετά το 1985

Ελιωσα στα γέλια. Πάντως όταν το δα την πρώτη φορά έλεγα στην παρέα ακριβώς τα ίδια πράματα (σαν παιδί του 81).
Έιναι ένα ρεμακε μιας ολόκληρης δεκαετίας ΟΧΙ δεν ειναι μια ''καινρούργια'' ταινία ΟΧΙ δεν εχει εφέ και ΝΑΙ οι πρωταγωνιστές είναι αθάνατοι και λοιπόν? εμείς οι παλιοί το γουστάρουμε και το λατρεύουμε.VIVA The EXpendables.VIVA The Sequel.

LiosAlfa

Seth είπε...

ζω για καφροπροβολή, με σκουπιδοφαϊ, πιοτό, heavy metal, ρέψιμο, κλανιές, d&d και στην άλλη οθόνη να παίζει... η Παπαρήγα η καλή!... όλα αυτά να λαμβάνουν χώρα εννοείται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!!! και εν μέσω ουρλιαχτών, σχολίων, επευφημησμών κερκίδας και δε συμμαζεύεται! Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, δε θα υπήρχε κοτόπουλο! Θάνατος! ΊΙΙ-χααααα!!!