Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Saw VI

Μάστορας : Kevin Greutert
Παίχτες : Tobin Bell, Kostas Mandylor, Betsy Russell, Shawnee Smith
Πόσα πιάνει; 4 / 5
Με δυό λογάκια :
Έχοντας για τα καλά ενοχοποιήσει τον ντετέκτιβ Strohm για τα εγκλήματα του Jigsaw, (όλα αυτά συνέβησαν στο προηγούμενο μέρος της σειράς) ο ντετέκτιβ Hoffman είναι φαινομενικά ο αδιαφιλονίκητος κληρονόμος του περιβόητου δολοφόνου... Ωστόσο αυτό που δεν ξέρει, είναι ότι ο Jigsaw ήξερε πολύ περισσότερα από όσα έλεγε και ότι ακόμα έχει κρυμμένους άσσους στο μανίκι του, έστω και μετά θάνατον! Παράλληλα, το F.B.I. Ερευνώντας τους προηγούμενους φόνους, αρχίζει να ξεσκεπάζει χνάρια που οδηγούν στον Hoffman και η πεποίθηση σχετικά με την ταυτότητα του “νέου” Jigsaw σιγά σιγά κλονίζεται. Εν τω μεταξύ, μια νέα ακολουθία φόνων ξεκινάει προκειμένου αυτή τη φορά να κλείσει για τα καλά ο κύκλος του αίματος και να εκπληρωθεί το σχέδιο που είχε εξ' αρχής προγραμματίσει ο Jigsaw...

Αναλυτικότερα :
Για να είμαι ειλικρινής, είχα ψιλοαπογοητευτεί από το Saw V. Ήταν υπερβολικά χαμηλών τόνων για ταινία της σειράς και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά έδειχνε σημάδια κόπωσης, αλλά και αμφιταλάντευσης όσον αφορά τη θεματική συνέχεια της σάγκας του Jigsaw. Ε, λοιπόν, με τα πρώτα πλάνα της νέας ταινίας, οι όποιοι φόβοι και επιφυλάξεις μου εξανεμίστηκαν! Δε θα ξανασχολιάσω πόσο ντεμοντέ είναι να κατακρίνει κανείς τα Saw (τουλάχιστον χωρίς να τα δει) απλά και μόνο επειδή είναι επιτυχημένα. Στην καρδιά τους κρύβουν μια ιδιαίτερη, εξαιρετικά πολυσχιδή ιστορία, την οποία ουδέποτε απέτυχαν να χειριστούν με τουλάχιστον ευφυή τρόπο, ακόμα και τα χειρότερα έργα της σειράς. Έχοντας αποκτήσει όνομα και φήμη, τα Saw είναι ξεκάθαρο ότι πλέον δεν απευθύνονται στον περιστασιακό θεατή, αλλά στον σκληροπυρηνικό οπαδό της σειράς που το έχει ψάξει, έχει απομνημονεύσει ονόματα, έχει ανατρέξει σε διάφορες πηγές προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κάθε πτυχή της έξοχα πολύπλοκης ιστορίας. Άμα θες να το ψάξεις – αξίζει αν είσαι θριλεράκιας – ή απλά νιώθεις ότι έχεις χάσει επεισόδια, στη Wikipedia υπάρχει ένα εξαιρετικό σχετικό άρθρο.

Λοιπόν, σε αυτό, το έκτο μέρος, όλα όσα είχαν μείνει ξεκρέμαστα στις προηγούμενες ταινίες έρχονται και δένουν με τουλάχιστον εντυπωσιακό τρόπο! Γιατί η Amanda πυροβόλησε τη γιατρό που μπορούσε να σώσει τον Jigsaw, στο Saw III; Γιατί οι παγίδες της είχαν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μη σκοτώσουν το θύμα τους – κάτι τόσο αντίθετο στη φιλοσοφία αυτών του ίδιου του Jigsaw, αλλά και ο λόγος που τελικά την αποκύρηξε; Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το ατύχημα που προκάλεσε την αποβολή της γυναίκας του Jigsaw; Τι έγινε τελικά με το κουτί που της άφησε κληρονομιά στο προηγούμενο έργο; Για όλα αυτά και όχι μόνο, δίνονται εξηγήσεις που σοκάρουν και πρόκειται να ενθουσιάσουν τους οπαδούς της σειράς! Επειδή, τελικά, τίποτα δεν ήταν στην τύχη! Για όλα υπήρχε και από μια λογική αιτία, ακόμα και για όσα νομίσαμε – τότε – ότι ήταν “τρύπες” και ασυνέπειες του σεναρίου! Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία – το Saw VI είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο έργο της δεύτερης τριλογίας. Και παρότι δε με ενθουσιάζει η προοπτική μιας ακόμα τριλογίας – το Saw VII βρίσκεται ήδη στα σκαριά με ημερομηνία προβολής το Σεπτέμβρη του '10 – εντούτοις, ελπίζω η επιμέλεια αυτής να γίνει από το ίδιο τιμ που είναι υπεύθυνο για το έκτο μέρος!

Splatter / Gore :
Επίσης δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για το εξής – το Saw VI είναι το πιο αιμοσταγές έργο ολόκληρης της σειράς! Οι παγίδες – βασανιστήρια εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν, αν και υπολείπονται λιγάκι στην πρωτοτυπία από αυτές των 2 πρώτων έργων. Παλιά φαβορί – λέγε με reverse bear trap – κάνουν επίσης σύντομες guest εμφανίσεις. Αλλά αυτό που εντυπωσιάζει πάνω από όλα είναι η ποιότητα των make up effects που σε κάνουν να βιώσεις με απίστευτα άμεσο τρόπο τα ολέθρια όσο και αποτρόπαια αποτελέσματα των “δοκιμασιών”! Αυτοακρωτηριασμοί, θώρακες που συνθλίβονται, διαμπερή εξ επαφής τραύματα και το τι ακριβώς συμβαίνει έτσι και παλουκώσεις ένα ανθρώπινο σώμα με πολλές πολλές χοντρές βελόνες που εκκρίνουν θεεικό οξύ!

Β / Κ (Βυζιά / Κώλοι) :
Οι απανταχού τσοντάκηδες θα απογοητευτείτε για ακόμη μια φορά. Όντας πιστό στην παράδοση 5 ολόκληρων έργων πριν από αυτό, το μοναδικό γυμνό πράγμα που θα σας δείξει το Saw VI είναι... η καράφλα του Jigsaw!

Ρεζουμέ :
Και μόνο το γεγονός ότι η πέμπτη συνέχεια ενός franchise κατορθώνει να είναι ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές έργο, είναι θρύλος από μόνο του! Πόσο μάλλον όταν καταφέρνει να είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό! Σίγουρα δεν είναι άψογο, καθώς αφενός είναι τελείως απαγορευτικό για τους άσχετους όσον αφορά τα κατορθώματα του Jigsaw και των μαθητών του, αφετέρου κάποιοι διδακτισμοί και στερεοτυπικοί χαρακτήρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Φανατίλες του Saw, αγαλλιάστε! Το νέο μέλος της αιμοσταγούς κινηματογραφικής οικογένειας, το'χει και το δείχνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: